| |     ћирилица | english  
Naslovna
Bilateralni odnosi

     Odnosi Republike Srbije sa Svetom Stolicom su dobri i stabilni, iako su višestruko specifični i determinisani nizom okolnosti koje nisu svojstvene odnosima Srbije sa drugim državama. Prisutna je bliskost stavova u vezi sa većinom ključnih pitanja savremenog sveta. Postoji sličnost, pa i podudarnost stavova o nekim opštim principima na kojima bi trebalo da počivaju međunarodni odnosi. To predstavlja dobro polazište za intenziviranje i obogaćivanje saradnje, posebno u međunarodnim organizacijama i suočavanju sa regionalnim  izazovima.

     Srbija je opredeljena za dalji razvoj odnosa kroz kontinuitet političkog dijaloga, kao i kroz tešnju saradnju u međunarodnim organizacijama.

     Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Stav Svete Stolice je ostao u okvirima zalaganja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ispunjenja svih postavljenih standarda, trajnog garantovanja ljudskih prava svih stanovnika i zaštite hrišćanskog nasleđa na Kosovu iMetohiji.

     Sveta Stolica podržava integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, u EU, u cilju trajne stabilizacije regiona i kao podstrek ekumenskom dijalogu. Vatikan smatra da se proces evropskih integracija ne sme otežavati uslovima koji nisu važili za ostale zemlje u tom procesu.

Svetu Stolicu su od naših zvaničnika posetili:

-  Vojislav Koštunica, predsednik Savezne Republike Jugoslavije decembra 2000.
-  Predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović juna 2003. i septembra 2005.
-  Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković 2004.
-  Sahrani Jovana Pavla II 8. aprila 2005. prisustvovali su predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora  Svetozar Marović,ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović
-  Predsednik Republike Srbije Boris Tadić septembra 2005. i novembra 2009.
-  Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 2009. i kao predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija maja 2013.
-  Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić 2012.
-  Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je inauguraciji pape Franciska, 19. marta 2013.
-  Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić zvanično je posetio Svetu Stolicu 11. septembra 2015. Imao je razgovore sa papom Franciskom, kao i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama, Polom Galagerom. Nikolić je posetio Vatikansku biblioteku gde se susreo sa glavnim arhivarom i bibliotekarom Žan Luj Brugesom i prefektom Ćezare Pazinijem.

- Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, posetio je Vatikan u januaru 2018. godine.

- Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je u zvaničnoj poseti Vatikanu 12. septembra 2019. godine.

Našu zemlju se od zvaničnika Svete Stolice posetili:

-  Sekretar za odnose sa državama Svete Stolice Žan Luj Toran februara 2003.
-  Delegacije Svete Stolice su prisustvovale ustoličenju patrijarha Irineja 2009. godine i inauguraciji predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića 2012. godine.
-  Delegacija Svete Stolice koju predvodio kardinal E. Skola, prisustvovala je proslavi 17 vekova Milanskog edikta, septembra 2013. u Nišu.
-  Sekretar za odnose sa državama Svete Stolice Dominik Mamberti zvanično je posetio Republiku Srbiju od 27. juna do 1. jula 2014.
-  Glavni arhivar i bibliotekar Svete Stolice Žan Luj Bruges posetio je našu zemlju od 6. do 10. septembra 2014.

-  Sekretar za odnose sa drzavama Svete Stolice Pol Galager posetio je Republiku Srbiju u okviru učešća na Ministarskom savetu OEBS koji je održan 03. i 04. decembra 2015. u Beogradu. 

- Državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin posetio je Republiku Srbiju u junu 2018. godine.

- Zamenik sekretara za odnose sa državama, mons. A. Kamileri, je posetio Beograd u maju 2019. godine.

***

Papa Francisko je 18. i 21. maja 2014. apelovao da se pomogne žrtvama poplava u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini.

***

U junu 2004. potpisan je Sporazum Bogoslovskog fakulteta Srpske pravoslavne crkve i Lateranskog univerziteta u Rimu o razmeni profesora i studenata između ove dve visokoškolske ustanove.

U julu 2014. potpisan je Sporazum u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Svete Stolice koji je stupio na snagu 14. januara 2015.

U septembru 2014. potpisan je Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke koji definiše razmenu publikacija, znanja i stručnjaka iz oblasti prikupljanja, čuvanja, obrade, zaštite bibliotečke građe i razmene stručnjaka na poslovima digitalizacije.Bilateralni odnosi
Bilateralni odnosi