| |     ћирилица | english  
Naslovna
NACIONALNI DAN SRBIJE - PRIJEM

13.02.2020. - Ambasada je 13. februara organizovala prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije i obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, tj. otvaranja Apostolske nuncijature u Beogradu. Prijemu je prisustvovao državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, koji se i obratio prisutnima.

Ambasador Dejan Šahović je istakao da su sada, kao i poslednjih godina, komunikacija i odnosi izmedju Srbije i Svete Stolice veoma konstruktivni i da oni karakterišu zajedničko razumevanje o mnogim pitanjima od obostranog interesa. U poslednje dve godine održani su sastanci na visokom nivou, koji pokazuju da delimo vidjenje kako neki od aktuelnih medjunarodnih problema treba da budu rešeni.

U regionalnom kontekstu Balkana, prepoznajemo da su ključne reči dijalog i pomirenje. Srbija visoko ceni što je Sveta Stolica konzistentan promoter takvog pristupa u kontaktu sa svim regionalnim partnerima. Posebno je važna činjenica što je Sveta Stolica zadržala ovakav pristup prema dijalogu Beograda i Prištine i statusu Kosova i Metohije, na čemu smo zahvalni. Podjednako, visoko vrednujemo kontinuirano i snažno zalaganje Svete Stolice za bržu integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju, s obzirom da je članstvo u EU prioritetan cilj Srbije.

Većinu stanovništva u Srbiji čine pravoslavni hrišćani. Medjutim, u Srbiji živi i katolička zajednica, koja je važan deo našeg društva. Odnosi Vlade i Katoličke crkve u Srbiji, takodje, su veoma pozitivni i razvijaju se u tom pravcu.

U svom istupanju državni sekretar Svete Stolice je govorio o najvažnijim momentima u diplomatskim odnosima dve zemlje. Na kraju izlaganja posebno je istakao da bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice jačaju, čemu doprinosi redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou. Naznačio je da Srbija i Sveta Stolica imaju dobru medjunarodnu saradnju, s obzirom da dele univerzalne vrednosti kao što su: mir, bezbednost, ljudska prava i zaštita životne sredine.Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti pape Franciska

12.09.2019.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

„Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije. „Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je predsednik Vučić, ukazavši na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

 Političke konsultacije između Republike Srbije i Svete Stolice

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u sredu 22. maja 2019. godine, održane su prve političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Sekretarijata za odnose sa državama Svete Stolice.
Konsultacije su vodili generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović i monsinjor Antoan Kamileri, podsekretar za odnose sa državama Svete Stolice.
Tokom konsultacija konstatovano je da se odnosi razvijaju na dobrim i konstruktivnim osnovama. Izražena je obostrana spremnost za daljim jačanjem i intenziviranjem bilateralnog dijaloga po nizu pitanja od zajedničkog interesa na bilateralnoj i međunarodnoj agendi.
Generalni sekretar Veljko Odalović je informisao sagovornika o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju srpskog i nealbanskog stanovništva, kao i o aktuelnom statusu dijaloga Beograda i Prištine.
Pored globalnih izazova, kao što je pitanje migranata i izbeglica, posebna pažnja posvećena je i procesu evrointegracija i pitanjima od značaja za region Zapadnog Balkana, naročito naporima koje R. Srbija i Sveta Stolica ulažu u cilju promocije mira, međuetničke tolerancije i pomirenja u regionu.Patrijarh srpski primio kardinala Leonarda Sandrija, saopštenje SPC

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 18. maja 2019. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu Njegovu Eminenciju kardinala Leonarda Sandrija, prefekta kongregacije za Istočne Crkve.


U pratnji kardinala Sandrija bili su monsinjor Lučano Suriani, apostolski nuncije u Beogradu; don Flavio Pače, sekretar kardinala Sandrija; monsinjor Filipo Kolnago, savetnik Apostolske nuncijature u Beogradu; i sveštenik Aleksandar Ninković, sekretar Apostolske nuncijature u Beogradu, dok su prijemu prisustvovali i Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Episkop bački g. Irinej i đakon Aleksandar dr Praščević, šef Kabineta Patrijarha srpskog.Intervju za dnevni list "Politika" kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete Stolice

Specijalno za „Politiku”
Rim – Poglavar Katoličke crkve papa Francisko danas počinje posetu balkanskim zemljama – Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. Povodom istorijskog događaja za ove postkomunističke zemlje, u kojima je katoličko stanovništvo u manjini, a koje su za Vatikan važno geografsko i istorijsko raskršće Evrope, kardinal Pjetro Parolin, drugi čovek Vatikana, za „Politiku” i njene čitaoce otvorio je vatikansku portu i prihvatio da odgovori na pitanja o važnosti papine posete, porukama podrške balkanskim narodima, savetima i podsticajima za doprinos međuhrišćanskom dijalogu, obnovljenom poverenju i buđenju čovečnosti i hrišćanskih načela.
Nesporna je svetovna i duhovna moć Vatikana u svetu, zemlje koja, podsetimo, nije priznala Kosovo. Negovanje načela koja propagiraju pomirenje, ljubav i mir među religijama, državama i ljudima naročito je značajno na Balkanu, gde, kako je istakao državni sekretar Vatikana, nažalost, ponovo vlada tenzija i gde dramatična sećanja davne i bliske prošlosti nisu potpuno izbledela. Uz podršku i usvajanje hrišćanskih načela, na koja nas je podsetio, mogla bi se nazreti bolja vremena i za srpski narod.


Bili ste u Srbiji pre nekoliko meseci. Razgovarali ste s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i s Njegovom svetošću patrijarhom SPC Irinejom. Kakva iskustva nosite od te posete i kada možemo da vam se nadamo, ovog puta, možda, i sa Svetim ocem?
Sećam se te posete i u duši sam veoma zahvalan na tako velikodušnom prijemu i izrazima prijateljstva od strane srpskog naroda. Tada sam imao priliku za veoma srdačnu razmenu mišljenja s državnim vlastima, ceneći dragocen doprinos vaše kulture i vaše tradicije evropskoj civilizaciji. Takođe, patrijarh Irinej, koji me je primio zajedno s apostolskim nuncijem, njegovom ekselencijom monsinjorom Lučanom Surijanijem, i s naša dva saradnika, posvetio mi je vreme koje smo proveli veoma prijatno.
Bilo je to vreme bratske razmene misli o moralnim i religioznim problemima koji se dotiču života u državama danas, a posebno onima koja se tiču odbrane i promocije života i porodice, solidarnosti, verskih sloboda i dijaloga među kulturama. Bio sam u prilici da prenesem patrijarhu pozdrave pape Franciska, na kojem mi je patrijarh srdačno zahvalio. Ne mogu da negiram želju da ponovo dođem u Srbiju, makar, kako vi kažete, u ulozi papinog pratioca.


U novembru ove godine obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida. Po mišljenju mnogih, kao vođa Katoličke crkve, papa Jovan Pavle Drugi je veoma doprineo i rušenju tadašnjeg bipolarnog sveta. Ipak, deluje kao da opet postoji pokušaj da se obnovi sukob starih blokova, dok se javljaju i sasvim novi centri moći, posebno u Aziji. Gde Katolička crkva danas vidi svoju ulogu u takvom svetu?
Rekao bih da smo nakon Hladnog rata još daleko od postizanja novog, pozitivnog i održivog međunarodnog poretka. Ako je tačno da je istorija oduvek poznavala neprijateljski suprotstavljene pozicije i konflikte, novi scenariji koji su otvoreni pred našim očima poslednjih godina ‒ zbunjujući su. Počevši od 2001. godine, ukupna međunarodna situacija se još i pogoršala. Skandalozno je postojanje gladi u svetu, kršenje ljudskog dostojanstva, sistematsko uništavanje civilnog stanovništva, novi mehanizmi kojima svetska sila vrši svoju dominaciju, poremećaji međunarodne ekonomije, povratak sve brutalnijeg terorizma fanatika koji se pozivaju na islam, eksploatacija rada mnogih zarad blagostanja malobrojnih, drama migranata koji masovno napuštaju sopstvenu zemlju zbog rata ili ekstremnog siromaštva, kojima je uskraćena budućnost i nada ‒ činjenice su koje ne mogu da nas ostave nezainteresovanima. Upotrebiću izraz koji papa Francisko često koristi ‒ to je „treći svetski rat u delovima”.
U vreme kao što je ovo, u kome je čovečanstvo isprepleteno nasiljem, pretnjama, strahovima i nepravdom ‒ Crkva ne može drugo nego da govori, šalje poruke, razgovara, da bude otvorena i solidarna s očekivanjima i potrebama svih. Crkva je bratstvo u koje se prihvataju svi i u kome svi imaju isto dostojanstvo. Hrišćanska ljubav ne probira sagovornike, ne postavlja uslove, ne podiže barijere, uvek čini prvi korak ka bližnjem. Bratstvo zahteva jednakost u pravima, ali i među ljudima. Ono traži da se čuva dostojanstvo svakog ljudskog bića i da svako brine o drugome. Sâm Hrist se nije stideo da nas zove braćom ‒ to je živeo i to je zahtevao od svojih učenika, objavivši da je svaki odnos s bližnjim odlučujući za odnos s Njim u kraljevstvu nebeskom: „Kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt 25,40). Isusova braća nisu samo vernici, hrišćani, već su to i sve žrtve kroz istoriju, oni koji su u potrebi, koje sve zemlje i svako vreme naziva „poslednjima”.


Papa Francisko se našao na čelu Crkve u veoma burno vreme koje je potresalo svet, ali i Crkvu. Koliko njegov poziv da se okrenemo prema najranjivijima, siromašnima i poslednjima u današnjem svetu može da donese promene?
Mislim da je veoma značajna jedna od prvih izjava pape Franciska: „O, kako bih voleo siromašnu crkvu za siromašne!” On ne prestaje da podseća na odgovornost Crkve pred siromasima sveta.
Čitao sam da, prema poslednjem izveštaju Oksfama, postoji veoma uska elita milijardera koja poseduje skoro potpuno bogatstvo sveta: jedan procenat populacije deli 82 odsto svetskog bogatstva, dok 789 miliona osoba živi u potpunom siromaštvu. Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih.
Papa Francisko neprestano podseća na to da siromašni nisu „drugačiji od nas”, već naša braća i da je potrebno reagovati na kulturu odbacivanja, promovišući, pre svega, kulturu susreta. On je, takođe, naglasio da se „ne može shvatiti jevanđelje bez siromaštva” i da je „hrišćanin neko ko susreće siromahe, ko ih gleda u oči, ko ih dodiruje”. Treba se susretati s njima, a ne samo ih prihvatati; treba zajedno delovati, a ne samo ih integrisati. Prihvatanje i integrisanje podrazumevaju jednu stranu koja daje, a drugu koja prima. Promena treba da nastupi upravo u shvatanju da je reč o razmeni i obostranom odnosu. To koliko se daje mesta siromašnima određuje meru humanosti našeg društva i našeg hrišćanskog svedočenja.
Papa Francisko svojim propovedima i svojim delima ponovo povezuje dugu istoriju. Podseća nas da slušanje siromašnih i jevanđelja obnavlja Isusovu porodicu na zemlji. Tu nam je i primer hrišćanskih zajednica iz prvih vekova, gde su dobra koja su predavana zajednici od vernika usmeravana onima kojima su bila najpotrebnija. Verujem da se pažnja koja je usmerena ka siromasima, a koja nikada nije bila umanjena u Crkvi i koju danas papa Francisko ponovo naglašava strastveno i obnovljenom snagom, pretvara u konkretne odgovore sveštenstva i vernika na tolike potrebe koje susreću na svom hodu vere. Podsetimo na to koliko hrišćanske zajednice deluju u korist migranata, što je samo jedna od oblasti delovanja. Svakako, papine reči su hitan poziv da se uvek držimo puta pomoći i deljenja s drugima.


Balkan i regija koja ga okružuje bili su kroz istoriju mesto sučeljavanja raznih kultura, ali i interesa, koji su neretko proizvodili žestoke sukobe. Jedan posebno pamtimo – Veliki rat, ali i sukob nastao raspadom Jugoslavije. Mnogi su, posebno u poslednjim sukobima, pokušali da optuže verske zajednice s ovih prostora kao krivce za sukobe, sakrivajući sopstvenu krivicu. Svedoci smo, ipak, da je delovanje verskih zajednica i njihovih lidera, a posebno Katoličke crkve, bilo značajan element u postizanju pomirenja i mira na ovim prostorima. Koje su najznačajnije aktivnosti za koje smatrate da su najviše doprinele pomirenju?
Balkan je, nažalost, ponovo regija u kojoj vladaju tenzije i gde dramatična sećanja na davnu i blisku prošlost nisu potpuno izbledela. Nije lako govoriti o izmirenju onih koji su rat osetili na sopstvenoj koži. S druge strane, kako ste rekli, danas se ne može negirati trud verskih zajednica i njihovih lidera u postizanju pomirenja. Pored svega, lideri verskih zajednica imaju zajedničku misiju da izgrađuju mir, a neodložan zadatak vernika je zauzimanje stava dijaloga i otvorenosti, uz istovremeno očuvanje sopstvenog identiteta.
Mislim da je jedna od potreba koje autentično pomirenje traži upravo pročišćenje sećanja. Da bi se to učinilo, mislim da je više nego ikada neophodno formulisati jedan ispravan sud istorije nad događajima iz prošlosti, uz iskrena i hrabra dela koja su sposobna da za sve otvore jedno „novo sutra”, ispunjeno istinom i mirom. Mislim da u tom procesu najveću pažnju treba posvetiti elementima koji prave razliku između prošlosti i sadašnjosti. Kada se namerava suditi faktima iz prošlosti, nije moguće ne biti svestan da je u drugačijim istorijskim vremenima, u drugačijim sociološkim i kulturnim prilikama – drugačije i čovek postupao. U suprotnom, paradigme i konkretni sudovi o jednoj epohi mogu da budu pogrešno primenjeni u proceni drugih faza istorije, generišući ne male nesporazume. Svaka generalizacija treba da bude izbegnuta. Treba se osloboditi apologetike, koja želi da sve opravda, a u isto vreme treba izbeći i nezasluženo okrivljavanje koje se zasniva na istorijski neodrživoj odgovornosti. Crkva, kao zajednica krštenih, priznaje i prepoznaje da je „sveta”, jer ju je posvetio Hrist, koji ju je otkupio svojom krvlju i koju oživljava Sveti Duh, ali ona zna da je njena svetost „nesavršena”, jer u svom krilu okuplja pravednike i svete, ali takođe okuplja i grešnike, kako sadašnje, tako i one iz prošlosti, u jedinstvu tajne koju sačinjava. Iz tog razloga Katolička crkva oseća potrebu za dubokim kajanjem zbog slabosti one svoje dece koja su joj okaljala lice.
Kada govorimo o doprinosu pomirenju verskih zajednica ovog regiona, bez želje da se zaborave obaveze političkih autoriteta, mislim da je veoma važan pristup biti svestan i grešaka nekih od svojih članova, a u isto vreme „pomiriti sećanja”; samo je prepoznata i prihvaćena istina izvor pomirenja i mira. Autentično pomirenje podrazumeva iskreni napor da se oslobodi od svega onoga što udaljava od njega, bilo da je reč o nedostacima u sadašnjosti ili o nasleđu prošlosti. Želja Svete stolice je da sve verske zajednice ovog regiona budu u stanju da zajednički zakorače na put istinskog pomirenja i da mogu da postanu model prevazilaženja konflikata za celokupno društvo.


Papa Francisko je jedan od najcenjenijih papa do sada među pripadnicima Pravoslavne crkve. Njegovo predstojeće putovanje u Bugarsku, Severnu Makedoniju i Rumuniju simbol je još jednom pružene ruke istočnim hrišćanima. Koji je još cilj ovog putovanja?
To su posete zemljama koje predstavljaju, i geografski i istorijski, jedno važno raskršće Evrope; to su zemlje gde su se odnosi razvili prevashodno međusobnim ispomaganjem i prihvatanjem. Papina putovanja u te države susreću sve hrišćanske zajednice, ne samo katoličke, a na poseban način – mlade. Nije slučajno apostolsko putovanje u Rumuniju nazvano „Koračajmo zajedno”.
Bugarska i ostale zemlje koje će papa posetiti u regionu predstavljaju savršenu pozornicu da se ponovo čuje svedočanstvo dvojice izuzetnih svetaca prvog milenijuma koji su nama, hrišćanima, zajednički – Ćirilo i Metodije: dva brata koja su jevanđelje objavila novim narodima i na novim jezicima, uvek i pre svega gajeći jedinstvo među hrišćanima, stavljajući jedinstvo na prvo mesto, u vremenu kada su u hrišćanskom jedinstvu već postojale velike pukotine. Severna Makedonija, kako ukazuje moto putovanja, pruža priliku za posetu i ohrabrenje „malog stada” – lokalne katoličke zajednice, kao i priliku da se ojačaju dijalog i saradnja s ostalim verskim zajednicama u jednom multikonfesionalnom i multireligijskom okruženju. Susret će biti i u znaku sećanja na Svetu Terezu iz Kalkute, koja je rođena u Skoplju. Ova divovska figura u svojoj malenosti svojim svedočenjem života po jevanđelju i razoružavajućom hrabrošću svojih dela i svojih reči objavila je svima da je Bog ljubav, da ljubi svakog čoveka, posebno one koji su siromašni i napušteni. O toj ljubavi Katolička crkva želi da dâ svedočanstvo ulazeći u dijalog sa svima, u ime bratstva svih ljudi, ne razdvajajući i ne stavljajući na margine, već grleći i sjedinjujući.


Poseta Severnoj Makedoniji nakon rešenja, rekli bismo, istorijskog spora oko imena – ohrabrenje je i neka vrsta podrške miru. Ipak, taj region je još opterećen potencijalnim sukobima. Koja će biti glavna poruka stanovnicima tog regiona?
To će biti putovanja u region koji je u prošlom veku bio pod jarmom komunističke ideologije, a koji danas gleda s nadom u budućnost. Papa Francisko će susresti osobe koje su propatile za slobodu i narode dubokih verskih korena. Kako rekoh ranije, reč je o putovanjima u zemlje gde žive narodi raznih etničkih i verskih pripadnosti. Mislim da papa u porukama stanovnicima tih regiona neće propustiti da pomene još jednom važnost odnosa koji su obeleženi poštovanjem i solidarnošću, potrebom izgradnje mostova prihvatanjem različitosti drugih kao dara i bogatstva za sve. Verujem da će ih papa – koji poznaje i druge dobre kvalitete naroda ovog regiona: aktivnost, velikodušnost, trud koji ulažu u napredak – pozvati na očuvanje najzdravijih tradicionalnih vrednosti, koristeći na najbolji način savremene doprinose. Posećujući lokalne crkve, jasno je da će religijske teme imati prednost i da papa Francisko želi da ohrabri malu katoličku zajednicu, da je podstakne da dâ novi impuls aktivnoj i lojalnoj saradnji s društvom u celini i s drugim verskim zajednicama, dajući tako primer iskrenosti i poštenja. Želja je da se veze koje već postoje među hrišćanima što više osnaže u bratskom duhu, stavljajući naglasak na važnost i potrebu molitve, na dijalog i zajedničke akcije na odbrani moralnih vrednosti i ljudskog dostojanstva. To je bitno, takođe, i za odnose između hrišćana i muslimana. Važno je postojanje međusobnog poštovanja u poznavanju i bratstvu i zajedničkog stava da religija ne sme, makar i indirektno, da sledi bilo koju formu nasilja.


Stanovništvo zemalja koje će papa ovog puta posetiti većinom je nekatoličko. Papa, svakako, dolazi i kao državnik, ali pre svega, kao poglavar Katoličke crkve. Kakav će uticaj ove posete imati na lokalne katoličke zajednice i koliko će doprineti ekumenskom (međuhrišćanskom) dijalogu?
Jedna od posebnih karakteristika pontifikata pape Franciska jeste njegov osećaj za crkve koje su na „periferiji”. Imajući privilegiju da mogu da pratim papu na njegovim putovanjima na „periferiju katoličkog sveta”, u različite države u kojima su katolički vernici manjina i žive realnost „dijaspore”, mogu da dam svedočanstvo kako on, kao svoj prvi zadatak, postavlja svoju petrovsku misiju da „ohrabri braću”. Svakako da je za male katoličke zajednice velika radost i ohrabrenje da ugoste papu. No, često i kod nekatolika mogu da vidim veliku podršku i entuzijazam prilikom poseta. Svi shvataju da je papina poseta prilika za celu naciju, a ne samo za jedan deo stanovnika. U određenim zemljama te posete imaju i ekumensku (međuhrišćansku) vrednost. U tim prilikama papa Francisko, pre svega, želi da podstakne bratstvo među vernicima, što je potreba hrišćanskog života, a što nam je i Gospod ostavio kao amanet pred svoje stradanje. Ta njegova vrhovna želja jeste da njegovi budu „jedno”.


Vatikan i Srbija već dugo sarađuju na mnogim poljima, od humanitarnih do istraživačkih, naučnih projekata. Šta je potrebno učiniti da se ta saradnja pojača i učini još vidljivijom?
Uveren sam da postoje mnoga područja delovanja u kojima možemo da sarađujemo – humanitarna, društvena i kulturna. Lično sam bio svedok veoma pozitivnih rezultata koji su nedavno postignuti. Jedan od primera je i dogovor o saradnji u višem obrazovanju koji je označio fundamentalnu etapu za narastajuću kulturnu saradnju, ali što je pomoglo i da se ojačaju prijateljske veze. Mislim da će uvek biti važno da međusobno nudimo perspektive nade za svaki projekat koji u srcu ima cilj da se postigne dobro za čoveka.Poseta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Srbiji

Kardinal Pjetro Parolin je na poziv predsednika Biskupske Konferencije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića boravio u poseti Srbiji. Dana 30. juna sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i Patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Njegovom Svetosti Irinejem.
Za vreme svog boravka u Srbiji državni sekretar Svete Stolice je 01. jula učestvovao na otvaranju novog sedišta Međunarodne Biskupske Konferencije sv. Ćirila i Metodija u Novom Sadu.Ministar Dačić dočekao državnog sekretara Svete Stolice

30. jun 2018. - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić dočekao je jutros na aerodromu „Nikola Tesla" državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina.

Ministar Dačić poželeo je dobrodošlicu kardinalu Parolinu i izrazio veliko zadovoljstvo njegovom prvom posetom Srbiji. Ministar Dačić ponovio je da je ova poseta za nas veoma važna, a ujedno je i prilika za unapređenje političkog dijaloga na najvišem nivou.
 Susret predsednika Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice

30. jun 2018. - Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić razgovarao jе danas sa državnim sеkrеtarom Svеtе Stolicе, kardinalom Pjеtrom Parolinom, koji mu jе prеnеo pozdravе Papе Franciska i njеgovu poruku da mu jе Srbija bliska.

Prеdsеdnik Vučić jе zamolio kardinala Parolina da Papi, uz pozdravе, prеnеsе zahvalnost na značaju koji Svеta Stolica pridajе tеritorijalnom intеgritеtu i suvеrеnitеtu Srbijе. Prеdsеdnik Vučić jе izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih odnosa Srbijе i Svеtе Stolicе, kao i oprеdеljеnjе za nastavak njihovog razvoja, uz mеđusobno istinsko poštovanjе i povеrеnjе.

Kardinal Parolin jе izrazio nadu da ćе kroz dijalog Bеograda i Prištinе doći do stvarnog kompromisnog rеšеnja za Kosovo i Mеtohiju, uz očuvanjе mira i stabilnosti. Prеdsеdnik Vučić jе rеkao da Srbija upravo zbog mira i stabilnosti tеži postizanju kompromisa, ali uz zaštitu državnih i nacionalnih intеrеsa.                           

Drzavni sеkrеtar Parolin jе prеdsеdniku Vučiću izrazio zahvalnost na svim aktivnostima kojе državni organi i institucijе prеduzimaju sa ciljеm da pomognu život i rad katoličkе zajеdnicе u Srbiji.Susret predsednice Vlade Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice - оdnosi sa Vatikanom bez otvorenih pitanja

30. jun 2018. – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom da su odnosi Srbije i Vatikana dobri i bez otvorenih pitanja, sa obostranom težnjom ka daljem jačanju u duhu uzajamnog poštovanja, poverenja i tolerancije.

Brnabić je upoznala kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i podvukla iskrenu opredeljenost Srbije ka nastavku dijaloga.

Ona je izrazila zahvalnost državnom sekretaru na principijelnom stavu Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Parolin je obavestio predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine, naglasivši da je za Svetu stolicu od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose između Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, kao i sa stanovišta metodologije, te da predstavlja značajan primer za proučavanje drugih istorijskih perioda i ličnosti.

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju.

Premijerka Brnabić i kardinal Parolin zaključili su da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, podsetivi na to da je na snazi postojeći Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke, kao i Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice

30. jun 2018. - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare ministar Dačić je naglasio da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju, posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio našu zemlju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, dati pozitivan impuls daljem unapređenju.

„Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN-a o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi. Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međunarodnih organizacija i na spoljnopolitičkom planu uopšte", istakao je ministar Dačić.

On je naglasio i da je veoma bitno da naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Ministar je zahvalio Vatikanu na principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

„Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog."

Ministar je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji.

On je preneo da je na sastanku sa kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovano da postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

Ministar je naglasio i da Vatikan može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.

Kardinal Parolin istakao je zadovoljstvo posetom Srbiji i istakao da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

„Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC", dodao je državni sekretar Vatikana.

Kardinal Parolin je naglasio i da je do sada već preduzeto mnogo koraka kako bi se unapredila saradnja Srbije i Vatikana i naglasio da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.Patrijarh srpski primio državnog sekretara Svete Stolice, saopštenje Srpske pravoslavne crkve

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej primio je 30. juna 2018. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu Njegovu Eminenciju kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete stolice.

Njegova Eminencija je zahvalio Njegovoj Svetosti na srdačnom prijemu, tokom koga je vođen razgovor o mnogobrojnim temama iz života dveju Crkava. Patrijarh srpski Irinej je zablagodario kardinalu Pjetru Parolinu na poseti, prenetoj poruci pape rimskog Franciska i zvaničnom stavu Vatikana koji daje prednost dijalogu između Beograda i Prištine u odnosu na jednostrano priznanje nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Prijemu su prisustvovali Njegova Ekselencija Lučano Suriani, apostolski nuncije u Beogradu; Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Preosvećeni Vladika bački Irinej; mons. Đovani Gaspari, službenik državnog Sekretarijata Vatikana; mons. Filipo Kolnago, prvi sekretar Nuncijature; o. Aleksandar Ninković, saradnik Nuncijature, i đakon dr Aleksandar Praščević, šef Kabineta Patrijarha srpskog.Predaja akreditivnih pisama Suverenom Malteskom redu

20.mart 2018. - Ambasador Republike Srbije pri Suverenom Malteškom redu, Nj.E. Dejan Šahović, predao je danas akreditivna pisma Opunomoćeniku Velikog Majstora Suverenog Malteškog reda – Fra’ Đakomu Dala Toreu del Tempio di Sanguineto.

 Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom

Tokom posete prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Pored značaja unapređivanja daljih bilateralnih odnosa i saradnje, tokom sastanka bilo je reči o pitanju KiM.

Ministar Dačić upoznao je kardinala Parolina sa aktuelnostima u pregovorima Beograda i Prištine i podvukao iskrenu opredeljenost Republike Srbije dijalogu.

Državni sekretar Parolin naglasio je da Sveta Stolica sa posebnom pažnjom prati razvoj situacije na Balkanu i u tom kontekstu pregovore Beograda i Prištine.

Šef srpske diplomatije još jednom je preneo zahvalnost državnom sekretaru Parolinu na principijelnom stavu Svete Stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.Intenziviranje bilateralnih odnosa Srbije i Svete Stolice

U sklopu bilateralne posete prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se 30. januara 2018. u Vatikanu sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama mons. Polom Galagerom.

Tokom razgovora obostrano je potvrđen značaj bilateralnih odnosa i saradnje i izražena je spremnost za njihovo dalje intenziviranje, kroz razmenu poseta na visokom nivou i uspostavljanje mehanizma redovnih političkih konsultacija.

Monsinjor Galager između ostalog posebno je izrazio zainteresovanost Svete Stolice za saradnju sa Republikom Srbijom u oblasti zaštite hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić preneo je zahvalnost sekretaru za odnose sa državama na principijelnom stavu Svete Stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uputio poziv mons. Galageru da poseti Srbiju.
 Predaja akreditvnih pisama ambasadora Dejana Šahovića papi Francisku

Novi ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici, Dejan Šahovic je u četvrtak 19. oktobra 2017. godine predao akreditivna pisma papi Francisku.Razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе 09. septembra 2017. papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija.


Prеdsеdnik Vučić jе izrazio zahvalnost Vatikanu na značaju koji pridajе tеritorijalnom intеgritеtu Srbijе kroz principijеlnan stav o nеpriznavanju jеdnostrano proglašеnе nеzavisnosti Kosova.


Srpski prеdsеdnik i papski nuncijе su sе saglasili da su odnosi Srbijе i Vatikana na dobrom putu dubokog poštovanja i istinskog povеrеnja. Nadbiskup Surijani jе prеdsеdniku Vučiću prеnеo poziv papе Franjе da posеti Vatikan, kao i papinu iskrеnu žеlju da sе stvorе uslovi da posеti Srbiju.Dan sećanja

U subotu, 5.avgusta 2017. godine obeležen je Dan sećanja na prognane i izbegle Srbe tokom operacije „Oluja“, u ruskoj crkvi Sv. Katerine, u Rimu.

Srbi iz Rima prisustvovali su  Sv. Liturgiji koju je služio  protojerej stavrofor Raško Radović, a posle Svete Liturgije, održan je parastos prognanim i izbeglim Srbima u operaciji „Oluja“,  i svim nevino postradalima u ratovima 90- tih godina.

Liturgiji i parastosu prisustvovali su pripadnici srpske dijaspore i članovi Udruženja -Crkvene opštine Sveti Sava u Rimu, zajedno sa zaposlenima u  Ambasadama R.Srbije u Rimu i Vatikanu.

Podsećamo da je  u  operaciji “Oluja” (1995. godine) u akciji hrvatske vojske i policije uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 ljudi, sa srpskih etničkih prostora u sadašnjoj Republici Hrvatskoj: iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” sačinio je evidenciju o žrtvama i od ukupno 1.853 poginulih i nestalih Srba, navedenih imenom i prezimenom i statusom svake pojedinačne žrtve, nalazi se  1.202 civila, što ukazuje da od ukupnog broja stradalih, 65%  su bili civili.

Srpsko Narodno Vijeće iz Hrvatske sačinilo je internet prezentaciju koja sveobuhvatno prikazuje činjenice o progonu Srba  1995. godine  http://snv.hr/oluja-u-haagu  http://snv.hr/oluja-u-haagu/Predavanje doktoranta Milosava Đokovića na Pontifikalnom orijentalnom institutu

U okviru naučnog skupa  „La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal bassoˮ koji je odžan 30-31. marta 2017. u organizaciji Pontifikalnog orijentalnog instituta, a povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog osnivanja, Milosav Đoković, srpski doktorant na fakultetu Istočnih crkvenih nauka pri istoimenom institutu, održao je zapaženo predavanje na temu „Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, ritoˮ.


M. Đoković je upoznao veliki broj prisutnih sa slavom - jedinstvenim praznikom kod Srba, govoreći o njenom poreklu, o njenim karakteristikama, o činu koji se obavlja u crkvi i u domu vernih kao i o običajima koji su svojstveni obeležavanju slave.Poseta Ambasadi delegacije Medjunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije

Ambasador Republike Srbije Mirko Jelić primio je 31. januara 2017. godine delegaciju Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije. U delegaciji su bili mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i mitropolita, mons. Janoš Penzeš, biskup subotički, mons. Đuro Gašparović, biskup sremski, mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski i predsednik Konferencije, mons. Đura Džudžar, apostolski egzarh za grkoktaolike u Srbiji i vlč. Mirko Štefanek, sekretar Konferencije.

Članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije bili su u poseti “ad limina apostolorum”, što označava pohod koji svakih pet godina obavljaju katolički biskupi papi u Rim, pri čemu podnose pismeni ili usmeni izveštaj o prilikama u svojoj biskupiji.

Međunarodnu biskupsku konferenciju Sv. Ćirilo i Metodije čine Srbija (Beogradska nadbiskupija, Subotička biskupija, Zrenjaninska biskupija, Sremska biskupija i Apostolski egzarhat za grkokatolike u Srbiji), Crna Gora (Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija), Makedonija (Skopska biskupija i Apostolski egzarhat za grkokatolike u Makedoniji) i KiM (Apostolska administratura).Proslava dana Svetog Save u Rimu

Ambasador Mirko Jelić prisustvovao je 28. januara 2017. godine u ruskom hramu Svetog Nikole u Rimu, liturgiji povodom proslave Svetog Save, zaštitnika srpske zajednice u glavnom gradu Italije.


Svečanu liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo austrijsko-švajcarski  Episkop Andrej, zajedno sa protojerejom - stavroforom Raškom Radovićem.


Na Liturgiji je Preosvećeni Episkop prisutnima govorio o misiji Svetog Save, njegovom svetiteljskom životu i podvigu.
Posle bogosluženja Vladika Andrej je presekao slavski kolač i osvetio žito.Službena poseta Republici Srbiji Velikog Bolničara Malteškog reda

Beograd, 8. decembar 2016.
Veliki Bolničar Suverenog Vojnog Malteškog reda, Nj.E. princ Dominik de la Rošfuko Montbel stigao je danas u državnu posetu Srbiji. Na aerodromu su ga sačekali Asistent ministar zdravlja, Dr. Zoran Mihajlović i ambasador Malteškog reda u Republici Srbiji, Alberto di Luka.


Ovaj događaj je od velike važnosti i značaja, jer je to prva službena poseta Srbiji člana Vlade Malteškog reda, koja označava značajan razvoj bilateralnih odnosa.

  


Sastanak sa ministrom Nj.E. Zlatiborom Lončarom održan u Palati Srbija, sedištu Vlade, protekao u prijateljskoj atmosferi i obostranom razumevanju. Ministar Lončar izrazio je zahvalnost Velikom Bolničaru Dominiku de la Rošfuko Montbelu zahvalnost za mnoge humanitarne, zdravstvene i društvene aktivnosti koje je Red sproveo u Srbiji u proteklim godinama.


Posebno je naglašen značaj projekta Poželi želju malteškom redu koji je snažno odjeknuo u javnosti tokom 2015. i 2016. godine, a već postoje i planovi za 2017. Te akcije Malteškog reda u Republici Srbiji su obuhvatale na stotine mladih ljudi i dece, čije su želje ispunjene od strane Malteškog reda.


Istovetno je visoko ocenjena rad volontera Malteškog reda, koordiniran nemačkim Malteser Int. i mađarskom Melitense asocijacijom usmerenom na starije ljude i izbeglice sa Bliskog Istoka na prostorima bliskim mađarskoj granici.
Veliki Bolničar i ministar, na osnovama dosadašnjih iskustava su diskutovali o jačanju bilateralnih odnosa i utvrđivanju olakšica koje bi pomogle dalji i efikasniji zajednički rad.


Poseta Velikog Bolničara je nastavljena u Vladi Srbije, gde je održan sastanak sa Nj.E. Aleksandrom Vulinom, Ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Susret je obilovao različitim temama o projektima od društvenog interesa koji će biti preduzeti u zajedničkoj koordinaciji.


Svečani ručak za delegaciju Malteškog reda svečani ručak je organizovao državni sekretar g. Vladimir Đukić.


Nj. E. Veliki Bolničar Malteškog reda je na kraju službene posete Beogradu posetio ambasadu Malteškog reda gde je prisustvovao sastanku sa ambasadorom Di Lukom i osobljem ambasade, a kasnije se susreo i sa apostolskim nuncijem u Beogradu Nj.E. Mons. Lučano Surijanijem i beogradskim nadbiskupom Nj. E. Mons. Stanislav Hočevarom.Ministar Vulin se sastao sa Grand hospitalijerom Suverenog malteškog reda

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, sastao se danas sa Grand hospitalijerom Suverenog malteškog vojnog reda, Balif Dominikom princom de la Rošefuko-Montbelom i ambasadorom Suverenog malteškog vojnog reda u Beogradu, Albertom di Lukom.


Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za unapređenje saradnje, posebno u cilju rešavanja problema migrantske krize i pomoći migrantskoj populaciji u Srbiji.


Grand hospitalijer Balif Dominik de la Rošefuko-Montbel predstavio je humanitarne aktivnosti Suverenog malteškog reda i inicijative koje su već sprovedene u Republici Srbiji. Sagovornici su izrazili nadu da će se u skorijoj budućnosti realizovati i konkretni programi i projekti u cilju rešavanja ovog problema i unapređenja saradnje.


Ministar Vulin se zahvalio predstavnicima Suverenog malteškog vojnog reda na principijelnom stavu u vezi sa jednostranim proglašenjem države Kosovo i pomoći koju su uputili za saniranje posledica poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine. Ministar je takođe izrazio zahvalnost za pokazano interesovanje i želju da pruže pomoć u migrantskoj krizi, kao i za unapređenje saradnje.


Odgovornosti velikog majstora Suverenog vojničkog malteškog reda uključuje kabinete ministra zdravlja i socijalnih pitanja, ministra za humanitarni rad i ministra za međunarodnu saradnju.Potpisan protokol o saradnji sa Mađarskom dobrotvornom službom Malteškog reda

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, potpisao je 1. decembra 2016. godine u ime resornog ministarstva, Opšti okvirni protokol o saradnji na pitanjima izbeglica i migracija sa Mađarskom dobrotvornom službom Malteškog viteškog reda.
,,Potpisani protokol o saradnji ima za cilj da pružanje pomoći migrantima koji se nađu na teritoriji Srbije bude organizovano i društveno prihvatljivo, u skladu sa državnom politikom“, objasnio je Ivanišević i dodao da Protokol obuhvata ne samo finansijsku pomoć, već i prenošenje iskustava sa drugih prostora gde borave migranti, imajući u vidu da je dobrotvorna služba Malteškog viteškog reda nedavno bila na ostrvu Lampeduza. Državni sekretar je izrazio zadovoljstvo što se ta dobrotvorna služba uključila u sistem pružanja pomoći migrantima u našoj zemlji, ocenivši da je Protokol primer kako kroz zajedničke aktivnosti treba da sarađuju nevladine organizacije i država.


Predsednik Mađarske dobrotvorne službe Malteškog viteškog reda, Lajoš Đori-Dani, rekao je da je potpisivanje Protokola važan poduhvat između Malteškog reda i Srbije, kojim će se još više utvrditi dobri komšijski odnosi.Vladika Andrej u poseti Rimu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko - švajcarski Gospodin Andrej, 25.  i 26. novembra 2016. godine izvršio je kanonsku posetu Italiji i podelio Arhipastirski blagoslov Srbima u Rimu.


Tokom svog boravka, Vladika Andrej održao je u ruskom hramu Svete velikomučenice Katarine čas veronauke na temu: „Veliki Sveti Svepravoslavni Sabor na Kritu 2016. godine“ i služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju.
Predavanju i bogosluženju prisustvovali su ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici, Mirko Jelić, savetnik Ambasade Igor Ćulafić, kao i vernici Srpske pravoslavne crkve u Rimu.Odbrana doktorske teze gospodina Zorana Nedeljkovića, direktora Biblioteke Patrijaršije SPC

Direktor  Biblioteke  Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, gospodin Zoran Nedeljković, je 09. novembra 2016. godine na prestižnom Papskom Univerzitetu Antonianum uspešno odbranio doktorsku tezu pod nazivom: „Zvanični odnosi Svete Stolice i Srpske pravoslavne crkve 1965-2010“.


Ambasada Republike Srbije pri Svetoj Stolici koristi priliku da gospodinu Nedeljkoviću čestita na uspešno odbranjenoj tezi i poželi svaki dalji uspeh na ličnom i profesionalnom planu.LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA

Arhijerejski namesnik za Italiju protojerej – stavrofor Raško Radović
služio je 2. jula 2016. godine u ruskom hramu Svete velikomučenice Katarine, Svetu liturgiju povodom Vidovdana.

Posle Svete liturgije obavljen je parastos Svetom caru Lazaru i svim vidovdanskim mučenicima.

Bogosluženju je prisustvovao ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici, Mirko Jelić, kao i vernici Srpske pravoslavne crkve u RimuUručenje ordena Malteškog viteškog reda ambasadoru Mirku Jeliću

Veliki Majstor Malteškog Viteškog Reda Metju Festing odlikovao je ambasadora Republike Srbije Mirka Jelića „Ordenom Velikog Krsta pro Merito Melitensi“.


Svečanost uručenja priređena je u Magistralnoj palati Malteškog Viteškog Reda u Rimu 16. juna 2016. godine.
Orden je ambasadoru Jeliću uručio Veliki Majstor fra Metju Festing.


U obrazloženju odluke se kaže da se „Orden dodeljuje za doprinos jačanju veza, saradnje i prijateljstva između Republike Srbije i Malteškog Viteškog Reda, započetih 2001. godine, kao i značajnih rezultata postignutih poslednje tri godine, posebno potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva od 11. decembra 2013. godine“.
„Orden Velikog Krsta pro Merito Melitensi“ dodeljuje se uglednim stranim funkcionerima i ambasadorima akreditovanim pri Malteškom Viteškom Redu.Učešće ambasadora na 15. medjunarodnoj konferenciji udruženja „Zajedno za Atos“

Ambasador Mirko Jelić učestvovao je u radu 15. medjunarodne konferencije udruženja „Zajedno za Atos“ posvećene čudotvornim svetogorskim ikonama, koja je održana u rimu 14. maja 2016. godine.

Na konferenciji su govorili svetogorski monah Simeon Dionisiatis, prof. Nike Ekaterini Kutraku, docent teologije F. Santi Kućinota, dr. M. Cvjatakova Ivanova i ikonograf otac Zoran Djurović.
 Susret predsednika Republike Srbije T. Nikolića i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila 09. marta 2016. godine u Moskvi

Prеdsеdnik Rеpublikе i Nj. S. Kiril razgovarali su o stanju hrišćanstva u Evropi, migrantskoj krizi, o susrеtu Patrijarha Kirila i papе Franciska u Havani, prijatеljstu Rusijе i Srbijе. „Vi stе gospodinе prеdsеdničе odavno zaslužili ovo visoko priznanjе, jеr stе čitavim životom i dеlom dokazivali vrlinе pravoslavlja i vеliko prijatеljstvo i bratstvo sa Rusijom“, istakao jе Patrijarh Kiril.

„Rusi i Srbi su i u prošlosti i budućnosti nеraskidivo povеzani“, rеkao jе prеdsеdnik Nikolić i naglasio podršku ulozi Rusijе u borbi protiv mеđunarodnog tеrorizma i naporima da ponovo uspostavi dobrе odnosе sa Evropom.

Patrijarh moskovski naglasio jе da jе izuzеtno srеćan zbog susrеta sa papom Franciskom i da su bratski podеlili brigu o hrišćanstvu.

Nakon sastanka Patrijarh moskovski i svе Rusijе Kiril na svеčanoj cеrеmoniji uručio jе prеdsеdniku Nikoliću posеbnu nagradu, Mеđunarodnog fonda jеdinstva pravoslavnih naroda, koja nosi imе Njеgovе Svеtosti Patrijarha moskovskog i svе Rusijе Alеksеja II.Predsednik Vlade aleksandar Vučić primio novog apostolskog nuncija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je 4. marta 2016. godine  novoimenovanog apostolskog nuncija, nadbiskupa Lučana Surijanija koji je pohvalio zalaganje srpskog premijera za pomirenje i unapređenje odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

Surijani je premijeru Vučiću preneo pozdrave pape Franje i naglasio da je u Srbiju došao sa željom da doprinese dobrobiti zemlje i naroda.

Srpski premijer je poželeo apostolskom nunciju dobrodošlicu i uspeh u diplomatskom radu, naglasivši da je uveren da će svojim iskustvom doprineti da dobri i stabilni bilateralni odnosi Srbije i Svete stolice budu još jači.

Premijer Vučić je zahvalio na principijelnom stavu Svete Stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijer Vučić izrazio je želju da sa nadbiskupom Surijanijem i katoličkim vernicima u Srbiji obeleži Uskršnje praznike po Gregorijanskom kalendaru, te je na današnjem sastanku dogovoreno njihovo zajedničko prisustvo Svetoj misi 27. marta ove godine.MSP I. Dačić primio novog apostolskog nuncija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu novoimenovanog apostolskog nuncija Svete Stolice u Republici Srbiji nadbiskupa Lućana Surijanija.

Ministar Dačić je poželeo dobrodošlicu nunciju Surijaniju i izrazio zadovoljstvo  dobrim bilateralnim odnosima dve države o čemu svedoči intenziviranje dijaloga na visokom nivou. Zahvalio je na principijelnom stavu Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i zalaganju za očuvanje hrišćanskog nasleđa na KiM.

U razgovoru je obostrano konstatovan interes za daljim unapređenjem saradnje i istaknut je značaj nastavka ekumenskog dijaloga.Apostolski nuncije kod Patrijarha srpskog Irineja

25. Februar 2016.  Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 25. februara 2016. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu Njegovu Ekselenciju Lučijana Surijanija, apostolskog nuncija u Srbiji, koji je došao u prvu posetu Patrijarhu srpskom po imenovanju na diplomatsku službu u Srbiji.Zatvorena Knjiga žalosti

U Ambasadi Republike Srbije pri Svetoj Stolici i pri Malteškom Viteškom Redu 22. i 23. februara 2016. godine bila je otvorena Knjiga žalosti povodom tragične smrti naših kolega Sladjane Stanković i Jovice Stepića u Libiji.


U Knjigu žalosti upisali su se predstavnici Državnog sekretarijata Svete Stolice i predstavnici Malteškog Viteškog Reda, kao i veliki broj predstavnika stranih ambasada akreditovanih pri Svetoj Stolici i Malteškom Viteškom Redu.Knjiga žalosti

   

     Povodom tragične smrti naših kolega Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su tokom svoje diplomatske misije u Libiji tragićno izgubili život prilikom američkog vazdušnog napada na bazu terorista, u Ambasadi Republike Srbije pri Svetoj Stolici biće otvorena knjiga žalosti u ponedeljak 22.02.2016. u vremenu od 14,00-16,00 i utorak u vremenu od 10,00-13,00 i 14,00-16,00 časovaUčešće ambasadora na simpozijumu Udruženja „Zajedno za Atos“

Ambasador Mirko Jelić učestvovao je u radu medjunarodnog seminara posvećenog svetogorskoj duhovnosti, koji je pod naslovom: „Arhimandrit Sofronije (Saharov) i njegova duhovna poruka“, održan u Rimu 11. februara 2016. godine.

Na skupu su govorili vladika Siluan, episkop rumunske pravoslavne dijeceze u Italiji, kaludjer RPC S. Mainoldi, prof. teologije S. Kaprio, predstavnik bratstva manastira Boze u Italiji fratar A. Mainardi.

Seminar je organizovalo udruženje „Zajedno za Atos“ čije je sedište u Rimu. Predaja akreditivnog pisma novog apostolskog nuncija u Srbiji

Beograd 05.02.2016. - Prеdsеdnik Nikolić jе primio i akrеditivno pismo od apostolskog nuncija u Srbiji, nadbiskupa Lučijana Surijanija.
Nadbiskup Surijani obratio sе prеdsеdniku Nikoliću rеčima da mu jе čast da prеda akrеditvno pismo kojim ga jе papa Franja ovlastio da obavlja dužnost apostolskog nuncija Svеtе stolicе u Srbiji.
U pratnji novog nuncija bio jе i prvi sеkrеtar apostolskе nuncijaturе Svеtе stolicе monsinjor Januš Stanislav Blatovjak.
Prеdsеdnik Nikolić jе požеlеo dobrodošlicu novom nunciju uz žеlju za dobru saradnju.Prijem u Patrijaršiji srpskoj – 4. decembar 2015.

4. decembar - Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 4. decembra 2015. godine , u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, Njegovu Ekselenciju nadbiskupa Pola Galagera, sekretara Svete Stolice za odnose sa državama, u pratnji monsinjora Januša Blahovjaka, otpravnika poslova Apostolske nuncijature u Beogradu.Zahvalnost Vatikanu na principijelnom stavu o Kosmetu

Beograd, 4. decembar 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnim sekretarom Svete stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom o odnosima Beograda i Vatikana, položaju katoličke zajednice u Srbiji, situaciji u regionu i migrantskoj krizi.

Vučić je preneo nadbiskupu Galageru zahvalnost na principijelnoj poziciji Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci u očuvanju srpskog religijskog i kulturnog nasleđa u pokrajini.

Galager je pozdravio konstruktivnu ulogu Beograda u odnosima sa Prištinom, i izrazio podršku evropskim integracijama Srbije.Oproštajna posеta apostolskog nuncija Orlanda Antoninija

Bеograd, 22. sеptеmbar 2015. godinе - Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Tomislav Nikolić primio jе danas u oproštajnu posеtu apostolskog nuncija Svеtе Stolicе u Bеogradu Orlanda Antoninija, koji odlazi sa ovе dužnosti krajеm sеptеmbra.
Prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić jе podvukao da su odnosi Srbijе i Vatikana na istorijski najvišеm stupnju. „Nastupio jе novi pеriod u bilatеralnim odnosima, zato što politiku vodе ljudi koji razumеju važnost nеgovanja saradnjе. Papa Francisko i ja smo postavili zdravе tеmеljе, a kada jе osnova dobra i zgrada jе dobra“ rеkao jе prеdsеdnik Nikolić. On jе dodao da jе u uspostavljanju trajnе saradnjе dragocеn pozitivan stav Srpskе pravoslavnе crkvе. Prеdsеdnik Nikolić jе posеbno apostrofirao formiranjе mеšovitе komisijе koja ćе utvrditi svе činjеnicе u vеzi sa Drugim svеtskim ratom. „Papa Francisko jе jеdan od rеtkih vеrskih poglavara koji na hrišćanstvo glеda kao cеlinu i tokom razgovora sa njim imao sam utisak da mе prihvata kao sеbi ravnog, iako dolazim iz drugе vеrе“ podvukao jе prеdsеdnik Nikolić. „Prе gotovo hiljadu godina dogmе su sе razdvojilе, vrеmе jе da budućnost gradimo uz postojеćе razlikе“, dodao jе. Prеdsеdnik Nikolić jе naglasio da Srbija cеni podršku koju Svеta Stolica pruža Srbiji u procеsu еvrointеgracija i posеbno sе zahvalio na principijеlnoj poziciji Svеtе Stolicе po pitanju nеpriznavanja jеdnostrano proglašеnе nеzavisnosti Kosova i Mеtohijе. Naročitu zahvalnost dugujеmo na iskazanom intеrеsovanju Vatikana za očuvanjе srpskog hrišćanskog naslеđa na Kosovu i Mеtohiji. Prеdsеdnik Nikolić sе zahvalio apostolskom nunciju Svеtе Stolicе u Bеogradu Orlandu Antoniniju na vеlikom ličnom doprinosu u otvaranju novе еtapе u odnosima sa Vatikanom i prijatеljstvu kojе jе pokazao prеma Srbiji i srpskom narodu.
Apostolski nuncijе Orlando Antonini jе podvukao da jе u Srbiji naišao na vеoma otvorеn stav i razumеvanjе. „Prеdsеdničе kod Vas sam uvеk nailazio na razumеvanjе, Vaša dobra namеra jе potvrđеna dodеlom Ordеna srpskе zastavе drugog stеpеna za istaknutе zaslugе u razvijanju i učvršćivanju prijatеljskih odnosa i saradnjе izmеđu Srbijе i Svеtе Stolicе. Ja sam sе trudio da Vašu poruku prеnеsеm tačno i da situaciju prеdstavim na objеktivan način. Vi cеnitе naporе kojе sam uložio i ja sam zahvalan na Vašoj dobroj namеri“ naglasio jе nuncijе Orlando Antonini. On jе izrazio zadovoljstvo što jе papa Francisko došao na idеju da sе formira mеšovita komisija kao značajan korak na postizanju istorijskog razumеvanja izmеđu Rimokatoličkе i Pravoslavnе crkvе. „Vеoma jе važno da sе Rimokatolička crkva nе poistovеti sa pojеdinim nacijama ili zеmljama. Ona jе multiеtnička, ima svoj lik i spеcifičnost. Takođе moja poruka Mađarima, Hrvatima i drugim nacijama katoličkе vеroispovеsti jеstе da nе glеdaju ka Mađarskoj, Hrvatskoj ili drugoj zеmlji, zato što jе Bog htеo da budu u Srbiji i trеba da budu građani Srbijе“ podvukao jе Antonini.Unapređeni odnosi Srbije i Vatikana

Beograd, 22. septembar 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu apostolskog nuncija Orlanda Antoninija, i tom prilikom mu odao priznanje na doprinosu razvoju odnosa Srbije i Vatikana.

Vučić je istakao da su tokom šestogodišnjeg mandata ovog predstavnika Svete stolice odnosi Srbije i Vatikana unapređeni, čemu svedoči i bolje razumevanje između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

On je preneo zahvalnost apostolskom nunciju na principijelnom stavu Svete stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Antonini je istakao da je tokom svog boravka u Srbiji imao puno razumevanje i podršku Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

On je pohvalio zalaganje premijera Vučića za pomirenje i unapređenje odnosa zemalja u regionu, i iskazao nadu da će Srbija ove godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja za članstvo u EU.Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je 11. septembra u zvaničnoj poseti Vatikanu i tom prilikom se susreo sa papom Franciskom. U srdačnom razgovoru bilo je reči, izmedju ostalog, o migrantskoj krizi, protivljenju Srbije prijemu takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko i formiranju Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.


Nakon audijencije kod pape Franciska predsednik Nikolić je imao susret sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. 


Predsednik Nikolić poklonio je papi Francisku fototipsko izdanje Dušanovog zakonika i monografiju „Hrišćansko nasledje Kosova i Metohije“. 


 

Papa Francisko poklonio je predsedniku Nikoliću zlatnu medalju izradjenu povodom 3. godine od kako je izabran za papu, kao i knjigu „Kroz istoriju medalja ispričana priča pontifikata“.
Predsednik Nikolić uručio je Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje izmedju Republike Srbije i Svete Stolice. Takođe, državnom sekretaru Svete Stolice predsednik Republike poklonio je i monografiju „Hrišćansko nasledje Kosova i Metohije“. 


Tokom posete obostrano je izražen interes za daljim razvijanjem i unapredjenjem saradnje na bilateralnom i medjunarodnom planu.


Predsednik Nikolić obišao je i Vatikansku biblioteku gde je razgovarao sa glavnim bibliotekarom i arhivarom Svete Stolice mons. Žanom Lujem Brugesom. Oproštajna poseta apostolskog nuncija Svete Stolice u Beogradu Orlanda Antoninija

ponedeljak, 17. avgust 2015.   Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu apostolskog nuncija Svete Stolice u Beogradu Orlanda Antoninija, koji odlazi sa ove dužnosti krajem septembra.

Na početku razgovora ministar Dačić zahvalio je nunciju Antoniniju na sveobuhvatnom angažovanju tokom njegovog mandata i ličnom doprinosu u unapređenju odnosa Svete Stolice i Srbije.

Podvukao je značaj podrške koju Sveta Stolica pruža Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija i posebno se zahvalio na principijelnoj poziciji Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i iskazanom interesu za očuvanje hrišćanskog nasleđa na KiM.

Nuncije Antonini je izrazio zadovoljstvo povodom odlikovanja Ordenom srpske zastave drugog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice, koje mu je nedavno uručeno od strane predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Obostrano su konstatovani dobri bilateralni odnosi i interes za njihovo dalje unapređenje.URUČENJE ORDENA APOSTOLSKOM NUNCIJU O. ANTONINIJU

Prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić uručio jе 15. jula 2015. godine Ordеn srpskе zastavе drugog stеpеna apostolskom nunciju, nadbiskupu Orlandu Antoniniju, za istaknutе zaslugе u razvijanju i učvršćivanju prijatеljskih odnosa i saradnjе izmеđu Srbijе i Svеtе Stolicе.

Svojim angažovanjеm nadbiskup Orlando Antonini znatno jе doprinеo visokom nivou odnosa Srbijе i Vatikana, navodi sе u obrazložеnju i ističе da jе po prvi put u savrеmеnoj istoriji prеdsеdnik Rеpublikе lično odlikovao apostolskog nuncija.

Antonini jе nakon uručеnja Ordеna u Prеdsеdništvu Srbijе rеkao da jе vеoma polaskan odlikovanjеm i da ćе od danas sa još višе truda brinuti o razvijanju bilatеralnih odnosa Svеtе Stolicе i Srbijе i nastaviti da budе ambasador Srbijе.

On jе, podsеtivši da jе Nikolić po prеuzimanju funkcijе prеdsеdnika rеkao da žеli da zadrži otvorеna vrata prеma Istoku i prеma Zapadu, ocеnio da jе to vеoma riskantna gеopolitička uloga koja jе u istoriji Srbiji donеla mnogo nеvolja i patnji, ali koja takođе možе biti puna mogućnosti za onoga ko zna kako da ih upotrеbi.

Nadbiskup Antonini jе rеkao da jе tokom šеst godina svojе misijе bio u prilici da vidi procеs transformacijе zеmljе i da jе shvatio kako komplеksna i tеška možе biti rеalnost na ovim prostorima, na gеopolitičkom i na vеrskom nivou.

"Trudio sam sе da što jе mogućе višе zaintеrеsujеm Svеtu Stolicu za ovu zеmlju i mogu da kažеm da sam srеo dragе i otvorеnе ljudе mеđu pripadnicima vеrskih i loklanih zajеdnica, zaintеrеsovanе da probudе odnosе mеđu nama, čak žеlеći da počnu procеs razjašnjavanja, koliko god jе to mogućе, bolnih činjеnica našе zajеdničkе istorijе", rеkao jе on.

Apostolski nuncijе jе Nikoliću požеlеo da njеgov susrеt sa papom u sеptеmbru donеsе značajnе rеzultatе sa obе stranе.

Antonini jе dodao da ćе od danas zadatak razvijanja bilatеralnih odnosa izmеđu Srbijе i Svеtе Stolicе obavljati sa još višе truda.

"Kako jе Srbija mojе poslеdnjе poslanjе kao diplomatе prеtpostavljam i nadam sе da sam ovdе upotrеbio najboljе iz iskustva kojе sе sakupljalo u mеni za 36 godina služеnja Svеtoj Stolici", rеkao jе Antonini.

Antonini jе podsеtio i da jе tokom njеgovom službovanja potpisan dogovor, prvi nakon stotinu godina, o obrazovanju i kulturi, kao i da su slični dogovori potpisani sa bibliotеkom i arhivom Patrijaršijе, kao i sa Bogoslovskim fakultеtom Univеrzitеta u Bеogradu.

Bio bi, kažе, vеoma zadovoljan i ako bi bila formirana mеšovita srpsko - hrvatska komisija koju jе prеdložio papa.

Uručеnju odlikovanja prisustvovali su patrijarh srpski Irinеj, bеogradski nadbiskup Stanislav Hočеvar, ambasador Italijе Đuzеpе Manco.

Antonini jе imеnovan za apostolskog nuncija 8. avgusta 2009. godinе, a prеdsеdnik Srbijе jе 1. jula potpisao ukaz o odlikovanju apostolskog nuncija nadbiskupa Antoninija.


 LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA

Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski i italijansko-malteški Andrej služio je 27. juna 2015. u ruskom hramu Svete velikomučenice Katarine, Svetu liturgiju povodom Vidovdana.

Posle Svete liturgije obavljen je parastos Svetom caru Lazaru i svim vidovdanskim mučenicima.

Bogosluženju je prisustvovao ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici, Mirko Jelić, kao i vernici Srpske pravoslavne crkve u Rimu.ZAHVALNOST ZBOG KOSOVA I MЕTOHIJЕ, ZABRINUTOST ZBOG STЕPINCA

Bеograd, 28. maj 2015. godinе - Prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić razgovarao jе sa prеdsеdnikom Papskog savеta za promociju hrišćanskog jеdinstva, kardinalom Kurtom Kohom.
Prеdsеdnik Nikolić jе požеlеvši dobrodošlicu kardinalu Kohu u Srbiju naglasio zahvalnost Vatikanu na stavu o nеpriznavanju Kosova i Mеtohijе. „Ta podrška znači mnogo za očuvanjе državе i naroda, kao i hrišćanskim korеnima Kosova i Mеtohijе, kao intеgralnog dеla Srbijе“ podvukao jе prеdsеdnik. On jе istakao da Srbija i Vatikan dеlе sličnе stavovе o izazovima sa kojima sе suočava mеđunarodna zajеdnica. Prеdsеdnik Nikolić jе izrazio bojazan povodom progona hrišćana, bеz obzira na to da li su pravoslavci, katolici ili protеstanti. Eskalacija tеrorizma upеrеnog na hrišćanstvo iziskujе prеvazilažеnjе razlika i uspostavljanjе kontiniuranog dijaloga izmеđu pripadnika hrišćanskih zajеdnica, naglasio jе prеdsеdnik Srbijе.


Prеdsеdnik Nikolić sе osvrnuo na inicijativu Rimokatoličkе crkvе da sе kardinal Alojzijе Stеpinac proglasi za svеca i izrazio zabrinutost da bi takva odluka narušila svе ono što jе do sada urađеno na poboljšanju odnosa izmеđu Srbijе i Hrvatskе. „Ja iskazujеm iskrеno poštovanjе prеma svim vеrskim zajеdnicama u Srbiji, zato Vas molim da kada brojitе zrna u jеdnoj ruci, prеbacitе u drugu i prеbrojitе ponovo“, apеlovao jе prеdsеdnik Nikolić.


Kardinal Kurt Koh jе prеnеo prеdsеdniku Nikoliću pozdravе papе Franciska, naglasivši njеgovo zadovoljstvo povodom prеdstojеćе zvaničnе posеtе prеdsеdnika Vatikanu u sеptеmbru mеsеcu ovе godinе. Kardinal sе saglasio sa prеdsеdnikom da su mеta tеrorista hrišćani i istakao nеophodnost njihovog jеdinstva i prеvazilažеnja razlika. Kardinal Koh jе prеdložio da sе formira stručni tim Rimokatoličkе crkvе i Srpskе pravoslavnе crkvе koji ćе istražiti svе istorijskе činjеnicе, i nastojati da sе kroz dijalog uspostavе saradnja i razumеvanjе. Izrazivši uvеrеnjе da bi posеta papе Franciska Srbiji značajno doprinеla čvršćoj saradnji vеrskih zajеdnica i pomirеnju naroda bivšе Jugoslavijе, kardinal jе naglasio da ćе o tomе razgovarati i sa patrijarhom srpskim Irinеjеm i prеdstavnicima SPC.Kardinal Koh u poseti Beogradu

četvrtak, 28. maj 2015. - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas predsednika Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana, kardinala Kurta Koha iz Svete Stolice.

Tokom razgovora razmatrana su pitanja iz domena bilateralnih odnosa, sa osvrtom na dalji razvoj saradnje u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Republike Srbije i Svete Stolice.

Šef srpske diplomatije zahvalio se na principijelnom stavu Svete Stolice po pitanju nepriznavanja JPNK i podršci u očuvanju hrišćanskog nasleđa na KiM.

Konstatovani su dobri bilateralni odnosi između Svete Stolice i Srbije i izražen je interes za saradnjom u Međunarodnim organizacijama, naročito u okviru OEBS-a i istaknut je značaj nastavka ekumenskog dijaloga.
UČEŠĆE AMBASADORA NA SIMPOZIJUMU UDRUŽENJA "ZAJEDNO ZA ATOS"

Ambasador Mirko Jelić učestvovao je u radu 14. medjunarodnog simpozijuma posvećenog proučavanju kulture i duhovnosti Svete gore Atonske, koji je održan u Rimu, 16. maja 2015. godine. Tema ovogodišnjeg skupa bila je: „Molitva srcem i svetogorska tradicija“.

Na skupu su učestvovali svetogorski monasi, predstavnik Vaseljenske patrijaršije, velikodostojnici pravoslavnih crkava Grčke, Rusije i Rumunije, kao i profesori teloških fakulteta u Italiji.

Simpozijum je organizovalo udruženje „Zajedno za Atos“, čije je sedište u Rimu.Odlikovanje ambasadoru Republike Srbije pri Svetoj Stolici

Papa Francisko odlikovao je ambasadora Republike Srbije pri Svetoj Stolici Mirka Jelića Ordenom velikog krsta Reda Pia Devetog sa lentom.

Svečanost uručenja priređena je u Vatikanu 23. marta 2015. godine.

Orden je ambasadoru Jeliću uručio zamenik državnog sekretara, nadbiskup A. Beću (Giovanni Angelo Becciu).

Ceremonija je održana na latinskom jeziku.

Orden velikog krsta Reda Pia Devetog sa lentom ustanovio je 1847. godine papa Pio Deveti povodom obeležavanja prve godišnjice svog pontifikata.

Dodeljuje se uglednim stranim funkcionerima i ambasadorima nakon dve godine rada pri Svetoj Stolici. Proslava dana Svetog Save u Rimu Прослава дана Светог Саве у Риму

Ambasador Mirko Jelić je 24. januara 2015. godine, u ruskom hramu Svetog Nikole u Rimu, prisustvovao liturgiji povodom proslave Svetog Save, zaštitnika srpske zajednice u glavnom gradu Italije. Svečanu liturgiju služio je otac Raško Radović. Stupanje na snagu Sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Svete Stolice

Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Svete Stolice, koji je zaključen 27. juna 2014. godine u Beogradu, stupio je na snagu 14. januara 2015. godine. Zahvalnost Vatikanu na pomoći nakon poplava

Beograd, 20. oktobar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost papskom nunciju Orlandu Antoniniju na nesebičnoj pomoći koju je Vatikan pružio našoj zemlji tokom poplava, i obavestio ga o ostvarenom napretku u obnovi poplavljenih područja

Vučić je istakao da ceni uravnoteženu poziciju Vatikana po svim regionalnim pitanjima, i istovremeno iskazao zahvalnost na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Antonini je ukazao na to da "Karitas" i dalje nastavlja da pruža pomoć, pri čemu je najvažnije da se ljudi iz ugroženih područja duhovno oporave.

Na sastanku je bilo reči i o Sporazumu o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, kao i o saradnji između Narodne biblioteke i Vatikana.

Antonini je preneo poziv premijeru Vučiću da poseti Vatikan.Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке

Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке


     Главни архивар и библиотекар Свете римске цркве надбискуп Жан-Луј Бругес боравио је у Републици Србији од 06. до 10. септембра 2014. године.

     Надбискуп Жан-Луј Бругес је 08. септембра посетио Народну библиотеку Србије и том приликом је потписан Протокол о сарадњи између Ватиканске библиотеке и Народне бибилиотеке Србије који предвиђа размену публикација, знања и стручњака из области прикупљања, чувања, обраде и заштите библиотечке грађе. Реч је о првој посети главног архивара и библиотекара римске цркве, високог прелата Курије, нашој земљи. Посета надбискупа Бругеса и потписивање Протокола представља један од најзначајнијих догађаја у историји НБС, као и изузетно признање и валоризацију резултата рада и њеног угледа.

     Током свог боравка у Србији надбискуп Бругес  је имао сусрете са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Р. Србије И. Дачићем и министром културе и информисања И. Тасовцем. Такође, уприличен је и сусрет са Његовом Светошћу Патријархом српским Иринејом.

 

 

<p p="" ""="" style="" "text-align:""=""> Посета надбискупа Бругеса је веома важна jер отвара врата за српске стручњаке коjи ће моћи да користе jединствене материjале из Ватиканске библиотеке што представља потпуно нови корак не само у стицању знања него и бољем разумевању.....

   Zvanična poseta Republici Srbiji sekretara za odnose sa državama Svete Stolice, mons. Dominik Mambertija

     Sekretar za odnose sa državama Svete Stolice mons. Dominik Mamberti zvanično je posetio Republiku Srbiju od 27. juna do 1. jula 2014. godine. U delegaciji su bili i apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Orlando Antonini, nadbiskup i mitropolit beogradski Stanislav Hočevar i zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

     Tom prilikom potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

 

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije:

petak, 27. jun 2014.

Odnosi Srbije i Svete Stolice ocenjeni kao dobri

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskupom Dominikom Mambertijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 27. juna do 1. jula 2014. godine.

Ovo je prva poseta visokog zvaničnika Svete Stolice nakon 11 godina, koja će svakako dati dodatni impuls intenziviranju političkog dijaloga i otvoriti perspektive za unapređenje saradnje. Tokom razgovora, razmatrana su pitanja iz oblasti bilateralnih odnosa, evropskih integracija Srbije, odnosa države prema restituciji crkvene imovine, kao i zajedničke saradnje u okviru međunarodnih organizacija.

Obostrano je ocenjeno da su odnosi između Srbije i Vatikana dobri.

Ministar Dačić je istakao da Srbija politički želi da se sa Svetom Stolicom što bolje razume po pitanjima od zajedničkog interesa. MIP Mamberti je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ove posete. Još jednom je potvrđen stav Svete Stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i o podršci evrointegracijama Srbije.

Srpski šef diplomatije zahvalio je na papinom javnom apelu za pomoć postradalim područjima u Srbiji i upućenoj humanitarnoj pomoći od strane Svete Stolice i Karitasa. Izneo je i da Srbija posebno vrednuje angažovanje Svete Stolice na zaštiti kulturnog i verskog nasleđa na KiM.

Govoreći odnosu države prema restituciji imovine Rimokatoličkoj crkvi, ministar Dačić je istakao da je odnos države prema vlasništvu svih verskih zajednica isti i da se restitucija mora zakonski rešavati prema postulatima pravne države.

Nakon razgovora, potpisan je Sporazum u oblasti visokog obrazovanja Srbije i Svete Stolice, što je ocenjeno kao važan korak u bilateralnim odnosima dve zemlje, koji stvara okvire za dalju saradnju.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta, ministar Dačić se osvrnuo na mogućnost papine posete Srbiji, i istakao da je, sa državnog aspekta, u našem interesu da papa Francisko poseti Srbiju.

Saopštenje Kabineta predsednika Republike Srbije:

01.07.2014.

Biće mi drago da papa dođe u Srbiju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa sekretarom Svete stolice za odnose sa drugim državama Dominikom Mambertijem, kome se zahvalio na tome što Vatikan, vodeći se principima, nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Govoreći o problemu imovine koja je verskim zajednicama nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata, predsednik Nikolić je rekao da će Srbija restituciju obaviti što brže i efikasnije, u skladu sa Zakonom i mogućnostima, saopstila je Pres služba predsednika Republike.

Nikolić je uputio je pismo zahvalnosti papi franji zbog njegove direktne pomoći našoj zemlji nakon katastrofalnih poplava koje su Srbiju pogodile ove godine.
Takođe, vezano za papinu posetu Srbiji, predsednik Nikolić je istakao da će mu biti drago da poželi dobrodošlicu poglavaru Rimokatoličke crkve, čim oko te posete bude postignut dogovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nikolić je izrazio želju da se zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi odnosa prema istoriji, Drugom svetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu, navedeno je u saopštenju.

 

Saopštenje za štampu Kabineta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije:

01.07.2014.

Gojković razgovarala sa sekretarom Svete Stolice

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je sa Mambertijem i tom prilikom zahvalila na pomoći Svete Stolice i apelima pape Franciska za pomoć postradalima u poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
"Želim da se u ime Narodne skupštine zahvalim na nesebičnoj humanitarnoj pomoći Srbiji u poplavama koje su nas nedavno pogodile", rekla je predsednica Narodne skupštine i zamolila za nastavak pomoći u obnovi pogođenih područja.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog unapređenja odnosa Srbije i Svete Stolice i pozdravila potpisivanje sporazuma u oblasti visokog obrazovanja između Srbije i Svete Stolice, čiju će primenu podržati Narodna skupština.

Mamberti se saglasio da su odnosi Srbije i Svete Stolice unapređeni poslednjih godina, a dokaz toga je i potpisivanje sporazuma u oblasti visokog obrazovanja, koji će, kako je naglasio, unaprediti saradnju u oblasti kulture i obrazovanja.
Predsednica Narodne skupštine zahvalila je i na podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a Mamberti je rekao da će Sveta Stolica nastaviti da podržava aspiracije regiona ka EU, jer je pridruživanje Uniji značajan faktor i stabilnosti u regionu. On je istakao da zemlje koje ulaze u EU svojim nasleđem i tradicijom doprinose bogatstvu Unije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 30. juna 2014. u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, Njegovu Uzoritost nadbiskupa Dominika Mambertija, sekretara Svete Stolice za odnose s državama, odnosno ministra spoljnih poslova države Vatikana.

Zvaničnom prijemu su prisustvovali Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkopi: bački dr Irinej, šabački Lavrentije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, raško-prizrenski Teodosije i novoizabrani austrijsko-švajcarski Andrej.Pomoć Suverenog Malteškog reda i poruka solidarnosti

Povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Princ i Veliki majstor Suverenog  Malteškog reda Fra Metju Festing uputio je je pismo predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću u kojem je izrazio saučešće i solidarnost.


Suvereni Malteški red je preko organizacije „Maltezer“ odmah uputio pomoć u ljudstvu i opremi.

Iz Milana je, zahvaljujući angažovanju Suverenog Malteškog reda i njihovog ambasadora u Beogradu Alberta di Luke lično, već upućeno 33 tona hrane, odeće i sredstava za ličnu higijenu. Sledeće nedelje bi trebalo da bude upućena i druga pošiljka.

Suvereni Malteški red ukazuje da su to tek prvi koraci u pružanju pomoći našoj zemlji koja će biti nastavljena i u narednom periodu i koja ne može da prestane sa ukidanjem vanrednog stanja.Knjiga žalosti povodom žrtava katastrofalnih poplava u Srbiji

U Ambasadi Republike Srbije pri Svetoj Stolici 23. i 24. maja 2014. godine bila je otvorena Knjiga žalosti povodom žrtava katastrofalnih poplava u Srbiji.

     U Knjigu žalosti upisali su se predstavnici Državnog sekretarijata Svete Stolice i veliki broj predstavnika stranih ambasada akreditovanih pri Svetoj Stolici.
 Obracanja pape Franciska vernicima 18. i 21. maja na trgu Svetog Petra o poplavama koje su pogodile Srbiju i BiH

Dragi braćo i sestre,

Poplave  izuzetnih razmera devastirale su veliki deo Balkana, naročito Srbiju i Bosnu. Dok se molim Gospodu za žrtve te prirodne katastrofe, izražavam ličnu podršku svima onima koji prolaze kroz ove košmarne i mučne patnje. Molimo  zajedno Majku Božju za ovu braću i sestre koji se nalaze u tako velikoj nevolji.
 

 

„Moje misli su ponovno sa narodima Bosne i Hercegovine i Srbije koje su teško pogodile poplave, koje su za posledicu imale gubitak ljudskih života, veliki broj raseljenih ljudi i ogromnu štetu. Nažalost, situacija se pogoršala pa vas pozivam da mi se pridružite u molitvi za žrtve i sve one koji pate zbog te katastrofe. Neka naša solidarnost i konkretna pomoć međunarodne zajednice ne izostane toj našoj braći i sestrama.“

Na papinom tviteru je 21. maja 2014. objavljeno:

„Od svih tražim da se mole za žrtve poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji i u drugim zemljama regiona.“Dnevno ažurirane informacije o poplavama

 Dnevno ažurirane informacije o poplavama su dostupne na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.Elementarne nepogode u Republici Srbiji – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia

Si comunica che le donazioni per il risanamento dei gravi danni causati dalle alluvioni si possono effettuare sul conto dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Inoltre, le donazioni si possono effettuare in contanti, con l’apposita ricevuta del versamento, presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma. Richiamiamo l’attenzione che da ieri, è possibile versare gli aiuti umanitari destinati alle  vittime della alluvioni in Serbia anche tramite PayPal sul floodrelief@gov.rs .

In questo modo desideriamo informarVi che, onde evitare di pagare le provvigioni bancarie, al momento si sta valutando la possibilità di attivare il conto presso una banca italiana sul quale sarebbe possibile versare il denaro per il risanamento dei danni causati dalle alluvioni (le informazioni più precise saranno messe tempestivamente sul sito dell’Ambasciata).

Gli aiuti umanitari, in forma dei prodotti di necessità di uso quotidiano, si possono consegnare presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma da dove verrebbero successivamente trasportati. Richiamiamo l’attenzione ai prodotti di uso quotidiano di maggiore necessità in questo momento: materassi, lenzuola, letti portatili, pannolini per bambini e anziani, calzini, biancheria, indumenti da bambini, torce, pile per torce, prodotti di igiene personale (saponi, carta igienica, scottex, assorbenti, spazzolini, dentifrici), antisettico tipo 5P, calosce di gomma. E’ sconsigliabile donare gli alimenti di breve scadenza.

Chiediamo ai cittadini che decidono di inviare gli aiuti umanitari dall’Italia in Serbia di organizzarlo da soli, contattando prima l’Ambasciata a Roma e/o i competenti Consolati della Repubblica di Serbia a Milano e a Trieste ai fini dell’ottenimento delle informazioni necessarie relative alla procedura doganale per l’importazione dela merce.

Obaveštavamo da se dobrovoljne uplate novčanih sredstava za saniranje stravičnih posledica poplava mogu izvršiti na račun Ambasade Republike Srbije u Rimu (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Takođe, donacije se mogu izvršiti i u vidu gotovinskih novčanih priloga, uz dobijanje priznanice o uplati, u Ambasadi Republike Srbije u Rimu. Skrećemo pažnju, da je od jučerašnjeg dana moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplava u Srbiji i putem PayPal naloga floodrelief@gov.rs.

Humanitarna pomoć, u vidu različitih materijalnih potrepština, može se dostaviti u Ambasadu Republike Srbije u Rimu u cilju njenog daljeg transporta. Skrećemo pažnju na potrepštine koje su u ovom trenutku najneophodnije: dušeci, posteljina, kreveti na rasklapanje, pelene za decu i odrasle, čarape, veš, dečja odeća, baterijske lampe, baterije za baterijske lampe, sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste), asepsol oznake 5P, gumene čizme. Kvarljive hraniljive namirnice nisu preporučljive za slanje.

Molimo građane, koji se opredele za transport humanitarne pomoći iz Italije u Srbiju u sopstvenoj režiji, da prethodno kontaktiraju Ambasadu u Rimu i/ili nadležne konzulate Republike Srbije u Milanu i Trstu u cilju dobijanja neophodnih informacija u vezi sa carinskom procedurom uvoza robe.Učešće ambasadora RS pri Svetoj Stolici u radu Međunarodnog simpozijuma "Duhovnost Svete Gore, baština hrišćanske Evrope"

     Амбасадор Мирко Јелић учествовао је 17. маја 2014. године у раду Међународног симпозијума под називом: „Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе“, који је у Риму организовало културно удружење “Insieme per l’Athos”.Izlaganje ambasadora Jelica na medjunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji i religiji, odrzanom u Rimu od 31. marta do 3. aprila 2014

     U Rimu je od 31. marta do 3. aprila 2014. godine u organizaciji Instituta za kulturnu diplomatiju (ICD) iz  Berlina održan međunarodna simpozijum o kulturnoj diplomatiji i religiji pod nazivom: „Promocija mira u svetu kroz međuverski dijalog i jedinstvo religija“.

      Na poziv organizatora, skupu se obratio i ambasador Mirko Jelić koji je svoje izlaganje pod naslovom: „Verska tolerancija – 17 vekova Milanskog edikta“, posvetio značaju ovog dokumenta koje je izraženo tokom obeležavanja Konstantinovog jubileja u Republici Srbiji 2013. godine.
 Poseta Centralnom državnom arhivu Italije 25. februara 2014. godine

     Ambasador Mirko Jelić prihvatio je poziv da poseti Centralni državni arhiv Italije. Pored dokumenata koji se odnose na razvoj italijanske države, upoznao se i sa pojedinim dokumentima o odnosima između Srbije i Italije, kao i mogućnostima korišćenja fundusa Arhiva za naučno istraživanje.Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 13. februar 2014. godine

     Ambasada Republike Srbije pri Svetoj Stolici organizovala je prijem povodom proslave Dana državnosti. 

     Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici Vatikana, među kojima kardinal A. M. Veljo, predsednik papskog Saveta za brigu o migrantima, zamenik šefa prve sekcije mons. Vels, zamenik MIP mons. Kamileri, šef Protokola mons. Betankur, šef odseka za Zapadni Balkan mons. Jagodzinski.

                                                       

     Prijemu su prisustvovali predstavnici ruske i grčke Pravoslavne crkve u Rimu. Brojno je bilo prisustvo diplomatskogkora, teoloških univerziteta, naučnih i obrazovnih  institucija, te srpske dijaspore.Proslava dana Svetog Save u Vićenci

     Ambasador Mirko Jelić je 25. i 26. januara 2014. godine u Vićenci prisustvovao svečanim akademijama i liturgiji povodom proslave Svetog Save. U programu koji je prvi dan organizovan u školi «D. Loski», a zatim i u crkvi, učestvovalo je više od trideset učenika svih uzrasta. Svečanoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi Sv. Luke prisustvovalo je oko dve stotine iseljenika iz Republieke Srbije i Republike Srpske.Ekumenska molitva u Vićenci u sklopu Nedelje jedinstva među hrišćanima

     Ambasador Mirko Jelić prisustvovao je 25. januara 2014. godine ekumenskoj molitvi u Bazilici svetih Feliće i Fortunata u Vićenci, povodom nedelje jedinstva Hrišćana koju je proglasio papa Francisko. Ceremoniju je predvodio nadbiskup B. Picoli, a učestvovali su predstavnici pravoslavnih crkava Srbije, Rusije i Rumunije, kao i metodističke i pentakostalne crkve.

 Izložba ,,Konstantin" Veljka Mihajlovića

     U Rimu je 28. novembra 2013. godine, u muzejskom prostoru kompleksa Merkati di Trajano, svečano otvorena izložba grafika pod naslovom  „Konstantin“ slikara Veljka Mihajlovića. Izložbu su,  u sklopu obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta u Rimu, organizovale Ambasade Republike Srbije pri Svetoj Stolici i pri Kvirinalu.  Gradski organi Rima nadležni za kulturu ustupili su izložbeni prostor, a Pontifikalni savet za kulturu Svete Stolice je preuzeo pokroviteljstvo izložbe.


     Prisutnima na otvaranju su se obratili K.Parizi, opunomoćenik za kulturna dobra grada Rima, F.Barka, pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture, ambasadori A.Hrustanović i M.Jelić, kustos izložbe J.Jovanović, te MIP Italije E.Bonino, koja je i otvorila izložbu.


   

      Izložba  će biti otvorena do 12. januara 2014. godine.

 Sastanak predsednika Srbije T.Nikolića sa kardinalom Skolom kardinalom Skolom

Predsednik Nikolić je izrazio zahvalnost na doslednom stavu Vatikana da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Srbija je društvo u kome u miru, ravnopravno žive pripadnici mnogih religija, koji su jednaki pred zakonom kao što su jednaki i pred d Bogom i to smatramo svojim velikim bogatstvom, istakao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa Njegovom eminencijom kardinalom Anđelom Skolom, milanskim nadbiskupom i posebnim poslanikom Pape Franje.


Njegova eminencija kardinal Skola, koji u Srbiji boravi povodom obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, preneo je pozdrave i izraze poštovanja Pape Franje predsedniku Republike Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.


Kardinal Skola je posebno istakao, kako se dodaje, da je Srbija bila i ostala jedinstvena raskrsnica brojnih kultura i religija i da u tom smislu odražava najviše vrednosti kojima teži Evropa – poziv na mir i poštovanje različitosti.
Predsednik Nikolić izrazio je zahvalnost na doslednom stavu Vatikana da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije. On je dodao da je to postupak koji doprinosi naporima Srbije za uspostavljanje trajne i pravedne stabilnosti i mira u regionu, navodi se u saopštenju.Susret predsednika Srbije T. Nikolića sa predsednikom Papskom saveta za porodicu mons. V. Paljom

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić primio je 27. juna 2013. godine predsednika Papskog saveta za porodicu, nadbiskupa Vinćenca Palju. Srpski predsednik je tom prilikom rekao da je zadovoljan izvanrednim odnosima Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve i zahvalio Vatikanu zbog toga što nije priznao nezavisnost Kosova.


Predsednik Nikolić je naglasio veliki napredak koji je Srbija ostvarila tokom poslednjih godinu dana, na putu transformacije u naprednu i modernu evropsku državu, doprinevši istovremeno miru i stabilnosti regiona
Monsinjor Palja je izrazio podršku Svete Stolice procesu evropskih integracija Srbije i rekao da Katolička crkva smatra da je Evropi potrebna hrišćanska i kulturna tradicija Srbije. Ponudio je pomoć Rimokatoličke crkve u zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a pre svega srpskih srednjevekovnih manastira.Prezentacija knjige o srpskim freskama

     U Firenci je 20. juna 2013. godine, u crkvi Santa Croce, održana prezentacija knjige „Most  slika – vizantijski putevi fresko slikarstva u srpskim pravoslavnim manastirima“.  Knjiga predstavlja zbornik napisa povodom izložbe kopija srpskog slikarstva između 12. i 15. veka koja je pod nazivom: „Srbija – zemlja fresaka“ održana 2011. godine u florentinskoj crkvi Santa Croce.


     Na prezentaciji su govorili S. Fuskanji, predsednica Udruženja Santa Kroće, prof. Roza de Amiko, vizantolog, dr Đuzepe de Mikeli, direktor  Udruženja Santa Kroće i otac Antonio di Markantonio starešina crkve Santa Kroće. Prisutnima se kraćim, prigodnim govorom obratio i ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici.Učesnici u prezentaciji posebno su ukazali na potrebu očuvanja onog dela umetničkog blaga koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, koje predstavlja baštinu srpskog naroda, ali i kulturno bogatstvo čitavog čovečanstva.Poseta Salezijanskom univerzitetu

Ambasador M. Jelić posetio je 10. juna 2013. godine Pontifikalni Salezijanski Univerzitet gde je razgovarao sa rektorom, Mons. Karlom Nani i prorektorom Mons. Đanfranko Kofele.


Domaćini su upoznali ambasadora sa radom Univerziteta, u čijem sastavu je sedam fakulteta društvenih nauka i na kojem trenutno studira četvoro državljana Republike Srbije.

Ambasador RS pri Svetoj Stolici M.Jelić sa rektorom i prorektorom Pontifikalnog Salezijanskog univerziteta mons. K.Nanijem i Đ.KofeleomPoseta predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić boravio je 31. maja 2013.godine u zvaničnoj poseti Svetoj stolici, gde je sa papom Franciskom razgovarao o pitanjima sa međunarodne agende - Bliskom istoku, situaciji u Siriji i održivom razvoju, ali i o Srbiji.


Jeremić je papi poklonio ikonu Svetog Save, rad prizrenskih majstora. Tom prilikom, Jeremić je papi ukazao da autori ikone više ne žive u Prizrenu i zamolio ga da se založi za zaštitu hrišćanskih svetinja i hrišćanskog življa na Kosovu i Metohiji.


Predsednika GS UN razgovarao je i sa Državnim sekretarom kardinalom T. Bertone, kao i sa Sekretarom za odnose sa državama, nadbiskupom D. Mambertijem.


V. Jeremić je rekao da je vatikanske sagovornike najviše zanimalo pitanje Kosova. „Ja sam se zahvalio Svetoj stolici na principijelnoj poziciji kada je reč o Kosovu i izrazio nadu da neće doći do bilo kakve promene stava, jer to je pozicija koja omogućava i ohrabruje strane da nastave pregovore”, istakao je Jeremić.

Vatikan ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.Saradnja između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke

D. Ristić, direktor Narodne biblioteke Srbije posetio je Vatikansku biblioteku

Narodna biblioteka Srbije je najavila početak saradnje sa Apostolskom vatikanskom bibliotekom. Saradnja je dogovorena tokom posete v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, Dejana Ristića, 27. maja 2013. godine.
Do posete je došlo nakon višemesečnih kontakata, pomognutih od strane Ambasade Srbije pri Svetoj Stolici i Apostolske nuncijature u Beogradu.

U okviru susreta u Rimu dve strane su izrazile punu spremnost da uspostave saradnju, pri čemu bi se prva faza odnosila na digitalno arhiviranje, restauraciju, konzervaciju knjiga i razmenu eksperata. Ristić je u okviru posete poklonio Vatikanskoj biblioteci vredne publikacije o istoriji Srbije, istoriji Crkve, srpskim srednjovekovnim rukopisima, kao i monografije o najvažnijim srpskim manastirima.

Narodna biblioteka Srbije i Vatikanska biblioteka su, kao što je dogovoreno tokom posete, potpisale Pismo o namerama u vezi sa budućom saradnjom.

Ambasador RS pri Svetoj Stolici M.Jelić sa direktorom Narodne biblioteke Srbije D.Ristićem, upravnikom i prefektom Vatikanske biblioteke mons. Ž.Brugesom i mons. Ć.Pazinijem.

 Prezentacija knjige kardinala Skole

U Institutu Luigi Sturzo u Rimu, održana je 22. maja 2013. godine prezentacija knjige milanskog nadbiskupa, kardinala A. Skole, „Nemojmo da zaboravimo Boga“. Knjiga govori o evoluciji verske slobode od Milanskog edikta 313. godine do naših dana.

Tom prilikom, ambasador Mirko Jelić upoznao je kardinala Skolu sa manifestacijama koje se u Srbiji organizuju u sklopu obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta.
 Predaja akreditiva Malteškom Viteškom Redu

Ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici M. Jelić predao je 10. aprila 2013. godine  akreditivna pisma Velikom Majstoru Malteškog Viteškog Reda Fra Metju Festingu. Ceremoniji je prisustvovao i Veliki kancelar, Žan Pjer Mazeri.

U govoru tom prilikom, ambasador je izneo značaj humanitarnog rada Malteškog Viteškog Reda i zahvalio na kontinuiranoj pomoći našoj zemlji. Istaknuta je spremnost za jačanje bilateralnih odnosa kroz politički dijalog i finalizaciju sporazuma koji su u fazi završnog razmatranja.

Ambasador je upoznao Velikog Majstora da je u Narodnoj skupštini Republike Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Malteškim Viteškim Redom.

Malteški Viteški red ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Fra Metju Festing je u govoru izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa. Pomenuo je dosadašnje aktivnosti Malteškog Viteškog Reda u Srbiji i rekao da će se humanitarni rad nastaviti. Založio se za što bržu integraciju naše zemlje u Evropsku uniju.
 Inauguracija pape Franciska, 19. mart 2013. godine

     Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predvodio je delegaciju naše zemlje na inauguraciji pape Franciska.


     U delegaciji je bio i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

     Predsednik Republike T. Nikolić i članovi zvanične delegacije imali su kraći susret sa papom po završetku inauguracije.

     Inauguraciji je prisustvovalo više od 130 zvaničnih delegacija.Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 14. februar 2013. godine

     Ambasada Republike Srbije pri Svetoj Stolici organizovala je prijem povodom proslave Dana državnosti. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici Vatikana, diplomatskog kora, teoloških univerziteta, naučnih i obrazovnih  institucija, srpske dijaspore, kao i pravoslavnih crkava Rusije i Grčke.Vesti
NACIONALNI DAN SRBIJE - PRIJEM
Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti pape Franciska
Političke konsultacije između Republike Srbije i Svete Stolice
Patrijarh srpski primio kardinala Leonarda Sandrija, saopštenje SPC
Intervju za dnevni list "Politika" kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete Stolice
Poseta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Srbiji
Ministar Dačić dočekao državnog sekretara Svete Stolice
Susret predsednika Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice
Susret predsednice Vlade Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice - оdnosi sa Vatikanom bez otvorenih pitanja
Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice
Patrijarh srpski primio državnog sekretara Svete Stolice, saopštenje Srpske pravoslavne crkve
Predaja akreditivnih pisama Suverenom Malteskom redu
Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom
Intenziviranje bilateralnih odnosa Srbije i Svete Stolice
Predaja akreditvnih pisama ambasadora Dejana Šahovića papi Francisku
Razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija
Dan sećanja
Predavanje doktoranta Milosava Đokovića na Pontifikalnom orijentalnom institutu
Poseta Ambasadi delegacije Medjunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije
Proslava dana Svetog Save u Rimu
Službena poseta Republici Srbiji Velikog Bolničara Malteškog reda
Ministar Vulin se sastao sa Grand hospitalijerom Suverenog malteškog reda
Potpisan protokol o saradnji sa Mađarskom dobrotvornom službom Malteškog reda
Vladika Andrej u poseti Rimu
Odbrana doktorske teze gospodina Zorana Nedeljkovića, direktora Biblioteke Patrijaršije SPC
LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA
Uručenje ordena Malteškog viteškog reda ambasadoru Mirku Jeliću
Učešće ambasadora na 15. medjunarodnoj konferenciji udruženja „Zajedno za Atos“
Susret predsednika Republike Srbije T. Nikolića i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila 09. marta 2016. godine u Moskvi
Predsednik Vlade aleksandar Vučić primio novog apostolskog nuncija
MSP I. Dačić primio novog apostolskog nuncija
Apostolski nuncije kod Patrijarha srpskog Irineja
Zatvorena Knjiga žalosti
Knjiga žalosti
Učešće ambasadora na simpozijumu Udruženja „Zajedno za Atos“
Predaja akreditivnog pisma novog apostolskog nuncija u Srbiji
Prijem u Patrijaršiji srpskoj – 4. decembar 2015.
Zahvalnost Vatikanu na principijelnom stavu o Kosmetu
Oproštajna posеta apostolskog nuncija Orlanda Antoninija
Unapređeni odnosi Srbije i Vatikana
Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu
Oproštajna poseta apostolskog nuncija Svete Stolice u Beogradu Orlanda Antoninija
URUČENJE ORDENA APOSTOLSKOM NUNCIJU O. ANTONINIJU
LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA
ZAHVALNOST ZBOG KOSOVA I MЕTOHIJЕ, ZABRINUTOST ZBOG STЕPINCA
Kardinal Koh u poseti Beogradu
UČEŠĆE AMBASADORA NA SIMPOZIJUMU UDRUŽENJA "ZAJEDNO ZA ATOS"
Odlikovanje ambasadoru Republike Srbije pri Svetoj Stolici
Proslava dana Svetog Save u Rimu Прослава дана Светог Саве у Риму
Stupanje na snagu Sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Svete Stolice
Zahvalnost Vatikanu na pomoći nakon poplava
Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке
....
Zvanična poseta Republici Srbiji sekretara za odnose sa državama Svete Stolice, mons. Dominik Mambertija
Pomoć Suverenog Malteškog reda i poruka solidarnosti
Knjiga žalosti povodom žrtava katastrofalnih poplava u Srbiji
Obracanja pape Franciska vernicima 18. i 21. maja na trgu Svetog Petra o poplavama koje su pogodile Srbiju i BiH
Dnevno ažurirane informacije o poplavama
Elementarne nepogode u Republici Srbiji – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia
Učešće ambasadora RS pri Svetoj Stolici u radu Međunarodnog simpozijuma "Duhovnost Svete Gore, baština hrišćanske Evrope"
Izlaganje ambasadora Jelica na medjunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji i religiji, odrzanom u Rimu od 31. marta do 3. aprila 2014
Poseta Centralnom državnom arhivu Italije 25. februara 2014. godine
Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 13. februar 2014. godine
Proslava dana Svetog Save u Vićenci
Ekumenska molitva u Vićenci u sklopu Nedelje jedinstva među hrišćanima
Izložba ,,Konstantin" Veljka Mihajlovića
Sastanak predsednika Srbije T.Nikolića sa kardinalom Skolom kardinalom Skolom
Susret predsednika Srbije T. Nikolića sa predsednikom Papskom saveta za porodicu mons. V. Paljom
Prezentacija knjige o srpskim freskama
Poseta Salezijanskom univerzitetu
Poseta predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića
Saradnja između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke
Prezentacija knjige kardinala Skole
Predaja akreditiva Malteškom Viteškom Redu
Inauguracija pape Franciska, 19. mart 2013. godine
Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 14. februar 2013. godine
Arhiva vesti