| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
 

Praznici

Adresa
Via dei Monti Parioli 20
00197 RIM
 

Telefon: +3906 / 3223-076 Lokacija/Mapa
Telefon  
Faks:     +3906 / 3204-530  
E-mail: amb.serbia.vatican@ambroma.com  
Veb sajt: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Predavanje doktoranta Milosava Đokovića na Pontifikalnom orijentalnom institutu

U okviru naučnog skupa  „La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal bassoˮ koji je odžan 30-31. marta 2017. u organizaciji Pontifikalnog orijentalnog instituta, a povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog osnivanja, Milosav Đoković, srpski doktorant na fakultetu Istočnih crkvenih nauka pri istoimenom institutu, održao je zapaženo predavanje na temu „Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, ritoˮ.


M. Đoković je upoznao veliki broj prisutnih sa slavom - jedinstvenim praznikom kod Srba, govoreći o njenom poreklu, o njenim karakteristikama, o činu koji se obavlja u crkvi i u domu vernih kao i o običajima koji su svojstveni obeležavanju slave.


Poseta Ambasadi delegacije Medjunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije

Ambasador Republike Srbije Mirko Jelić primio je 31. januara 2017. godine delegaciju Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije. U delegaciji su bili mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i mitropolita, mons. Janoš Penzeš, biskup subotički, mons. Đuro Gašparović, biskup sremski, mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski i predsednik Konferencije, mons. Đura Džudžar, apostolski egzarh za grkoktaolike u Srbiji i vlč. Mirko Štefanek, sekretar Konferencije.

Članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije bili su u poseti “ad limina apostolorum”, što označava pohod koji svakih pet godina obavljaju katolički biskupi papi u Rim, pri čemu podnose pismeni ili usmeni izveštaj o prilikama u svojoj biskupiji.

Međunarodnu biskupsku konferenciju Sv. Ćirilo i Metodije čine Srbija (Beogradska nadbiskupija, Subotička biskupija, Zrenjaninska biskupija, Sremska biskupija i Apostolski egzarhat za grkokatolike u Srbiji), Crna Gora (Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija), Makedonija (Skopska biskupija i Apostolski egzarhat za grkokatolike u Makedoniji) i KiM (Apostolska administratura).


Proslava dana Svetog Save u Rimu

Ambasador Mirko Jelić prisustvovao je 28. januara 2017. godine u ruskom hramu Svetog Nikole u Rimu, liturgiji povodom proslave Svetog Save, zaštitnika srpske zajednice u glavnom gradu Italije.


Svečanu liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo austrijsko-švajcarski  Episkop Andrej, zajedno sa protojerejom - stavroforom Raškom Radovićem.


Na Liturgiji je Preosvećeni Episkop prisutnima govorio o misiji Svetog Save, njegovom svetiteljskom životu i podvigu.
Posle bogosluženja Vladika Andrej je presekao slavski kolač i osvetio žito.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova