| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
 

Praznici

Adresa
Via dei Monti Parioli 20
00197 RIM
 

Telefon: +3906 / 3223-076 Lokacija/Mapa
Telefon  
Faks:     +3906 / 3204-530  
E-mail: amb.serbia.vatican@ambroma.com  
Veb sajt: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе 09. septembra 2017. papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija.


Prеdsеdnik Vučić jе izrazio zahvalnost Vatikanu na značaju koji pridajе tеritorijalnom intеgritеtu Srbijе kroz principijеlnan stav o nеpriznavanju jеdnostrano proglašеnе nеzavisnosti Kosova.


Srpski prеdsеdnik i papski nuncijе su sе saglasili da su odnosi Srbijе i Vatikana na dobrom putu dubokog poštovanja i istinskog povеrеnja. Nadbiskup Surijani jе prеdsеdniku Vučiću prеnеo poziv papе Franjе da posеti Vatikan, kao i papinu iskrеnu žеlju da sе stvorе uslovi da posеti Srbiju.


Dan sećanja

U subotu, 5.avgusta 2017. godine obeležen je Dan sećanja na prognane i izbegle Srbe tokom operacije „Oluja“, u ruskoj crkvi Sv. Katerine, u Rimu.

Srbi iz Rima prisustvovali su  Sv. Liturgiji koju je služio  protojerej stavrofor Raško Radović, a posle Svete Liturgije, održan je parastos prognanim i izbeglim Srbima u operaciji „Oluja“,  i svim nevino postradalima u ratovima 90- tih godina.

Liturgiji i parastosu prisustvovali su pripadnici srpske dijaspore i članovi Udruženja -Crkvene opštine Sveti Sava u Rimu, zajedno sa zaposlenima u  Ambasadama R.Srbije u Rimu i Vatikanu.

Podsećamo da je  u  operaciji “Oluja” (1995. godine) u akciji hrvatske vojske i policije uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 ljudi, sa srpskih etničkih prostora u sadašnjoj Republici Hrvatskoj: iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” sačinio je evidenciju o žrtvama i od ukupno 1.853 poginulih i nestalih Srba, navedenih imenom i prezimenom i statusom svake pojedinačne žrtve, nalazi se  1.202 civila, što ukazuje da od ukupnog broja stradalih, 65%  su bili civili.

Srpsko Narodno Vijeće iz Hrvatske sačinilo je internet prezentaciju koja sveobuhvatno prikazuje činjenice o progonu Srba  1995. godine  http://snv.hr/oluja-u-haagu  http://snv.hr/oluja-u-haagu/


Predavanje doktoranta Milosava Đokovića na Pontifikalnom orijentalnom institutu

U okviru naučnog skupa  „La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal bassoˮ koji je odžan 30-31. marta 2017. u organizaciji Pontifikalnog orijentalnog instituta, a povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog osnivanja, Milosav Đoković, srpski doktorant na fakultetu Istočnih crkvenih nauka pri istoimenom institutu, održao je zapaženo predavanje na temu „Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, ritoˮ.


M. Đoković je upoznao veliki broj prisutnih sa slavom - jedinstvenim praznikom kod Srba, govoreći o njenom poreklu, o njenim karakteristikama, o činu koji se obavlja u crkvi i u domu vernih kao i o običajima koji su svojstveni obeležavanju slave.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova