| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
 

Praznici

Adresa
Via dei Monti Parioli 20
00197 RIM
 

Telefon: +3906 / 3223-076 Lokacija/Mapa
Telefon  
Faks:     +3906 / 3204-530  
E-mail: holysee.embassy@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
NACIONALNI DAN SRBIJE - PRIJEM

13.02.2020. - Ambasada je 13. februara organizovala prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije i obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, tj. otvaranja Apostolske nuncijature u Beogradu. Prijemu je prisustvovao državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, koji se i obratio prisutnima.

Ambasador Dejan Šahović je istakao da su sada, kao i poslednjih godina, komunikacija i odnosi izmedju Srbije i Svete Stolice veoma konstruktivni i da oni karakterišu zajedničko razumevanje o mnogim pitanjima od obostranog interesa. U poslednje dve godine održani su sastanci na visokom nivou, koji pokazuju da delimo vidjenje kako neki od aktuelnih medjunarodnih problema treba da budu rešeni.

U regionalnom kontekstu Balkana, prepoznajemo da su ključne reči dijalog i pomirenje. Srbija visoko ceni što je Sveta Stolica konzistentan promoter takvog pristupa u kontaktu sa svim regionalnim partnerima. Posebno je važna činjenica što je Sveta Stolica zadržala ovakav pristup prema dijalogu Beograda i Prištine i statusu Kosova i Metohije, na čemu smo zahvalni. Podjednako, visoko vrednujemo kontinuirano i snažno zalaganje Svete Stolice za bržu integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju, s obzirom da je članstvo u EU prioritetan cilj Srbije.

Većinu stanovništva u Srbiji čine pravoslavni hrišćani. Medjutim, u Srbiji živi i katolička zajednica, koja je važan deo našeg društva. Odnosi Vlade i Katoličke crkve u Srbiji, takodje, su veoma pozitivni i razvijaju se u tom pravcu.

U svom istupanju državni sekretar Svete Stolice je govorio o najvažnijim momentima u diplomatskim odnosima dve zemlje. Na kraju izlaganja posebno je istakao da bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice jačaju, čemu doprinosi redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou. Naznačio je da Srbija i Sveta Stolica imaju dobru medjunarodnu saradnju, s obzirom da dele univerzalne vrednosti kao što su: mir, bezbednost, ljudska prava i zaštita životne sredine.


Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti pape Franciska

12.09.2019.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

„Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije. „Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je predsednik Vučić, ukazavši na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

 


Političke konsultacije između Republike Srbije i Svete Stolice

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u sredu 22. maja 2019. godine, održane su prve političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Sekretarijata za odnose sa državama Svete Stolice.
Konsultacije su vodili generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović i monsinjor Antoan Kamileri, podsekretar za odnose sa državama Svete Stolice.
Tokom konsultacija konstatovano je da se odnosi razvijaju na dobrim i konstruktivnim osnovama. Izražena je obostrana spremnost za daljim jačanjem i intenziviranjem bilateralnog dijaloga po nizu pitanja od zajedničkog interesa na bilateralnoj i međunarodnoj agendi.
Generalni sekretar Veljko Odalović je informisao sagovornika o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju srpskog i nealbanskog stanovništva, kao i o aktuelnom statusu dijaloga Beograda i Prištine.
Pored globalnih izazova, kao što je pitanje migranata i izbeglica, posebna pažnja posvećena je i procesu evrointegracija i pitanjima od značaja za region Zapadnog Balkana, naročito naporima koje R. Srbija i Sveta Stolica ulažu u cilju promocije mira, međuetničke tolerancije i pomirenja u regionu.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova