| |     ћирилица | english  
Naslovna
Intervju za dnevni list "Politika" kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete Stolice

Specijalno za „Politiku”
Rim – Poglavar Katoličke crkve papa Francisko danas počinje posetu balkanskim zemljama – Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. Povodom istorijskog događaja za ove postkomunističke zemlje, u kojima je katoličko stanovništvo u manjini, a koje su za Vatikan važno geografsko i istorijsko raskršće Evrope, kardinal Pjetro Parolin, drugi čovek Vatikana, za „Politiku” i njene čitaoce otvorio je vatikansku portu i prihvatio da odgovori na pitanja o važnosti papine posete, porukama podrške balkanskim narodima, savetima i podsticajima za doprinos međuhrišćanskom dijalogu, obnovljenom poverenju i buđenju čovečnosti i hrišćanskih načela.
Nesporna je svetovna i duhovna moć Vatikana u svetu, zemlje koja, podsetimo, nije priznala Kosovo. Negovanje načela koja propagiraju pomirenje, ljubav i mir među religijama, državama i ljudima naročito je značajno na Balkanu, gde, kako je istakao državni sekretar Vatikana, nažalost, ponovo vlada tenzija i gde dramatična sećanja davne i bliske prošlosti nisu potpuno izbledela. Uz podršku i usvajanje hrišćanskih načela, na koja nas je podsetio, mogla bi se nazreti bolja vremena i za srpski narod.


Bili ste u Srbiji pre nekoliko meseci. Razgovarali ste s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i s Njegovom svetošću patrijarhom SPC Irinejom. Kakva iskustva nosite od te posete i kada možemo da vam se nadamo, ovog puta, možda, i sa Svetim ocem?
Sećam se te posete i u duši sam veoma zahvalan na tako velikodušnom prijemu i izrazima prijateljstva od strane srpskog naroda. Tada sam imao priliku za veoma srdačnu razmenu mišljenja s državnim vlastima, ceneći dragocen doprinos vaše kulture i vaše tradicije evropskoj civilizaciji. Takođe, patrijarh Irinej, koji me je primio zajedno s apostolskim nuncijem, njegovom ekselencijom monsinjorom Lučanom Surijanijem, i s naša dva saradnika, posvetio mi je vreme koje smo proveli veoma prijatno.
Bilo je to vreme bratske razmene misli o moralnim i religioznim problemima koji se dotiču života u državama danas, a posebno onima koja se tiču odbrane i promocije života i porodice, solidarnosti, verskih sloboda i dijaloga među kulturama. Bio sam u prilici da prenesem patrijarhu pozdrave pape Franciska, na kojem mi je patrijarh srdačno zahvalio. Ne mogu da negiram želju da ponovo dođem u Srbiju, makar, kako vi kažete, u ulozi papinog pratioca.


U novembru ove godine obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida. Po mišljenju mnogih, kao vođa Katoličke crkve, papa Jovan Pavle Drugi je veoma doprineo i rušenju tadašnjeg bipolarnog sveta. Ipak, deluje kao da opet postoji pokušaj da se obnovi sukob starih blokova, dok se javljaju i sasvim novi centri moći, posebno u Aziji. Gde Katolička crkva danas vidi svoju ulogu u takvom svetu?
Rekao bih da smo nakon Hladnog rata još daleko od postizanja novog, pozitivnog i održivog međunarodnog poretka. Ako je tačno da je istorija oduvek poznavala neprijateljski suprotstavljene pozicije i konflikte, novi scenariji koji su otvoreni pred našim očima poslednjih godina ‒ zbunjujući su. Počevši od 2001. godine, ukupna međunarodna situacija se još i pogoršala. Skandalozno je postojanje gladi u svetu, kršenje ljudskog dostojanstva, sistematsko uništavanje civilnog stanovništva, novi mehanizmi kojima svetska sila vrši svoju dominaciju, poremećaji međunarodne ekonomije, povratak sve brutalnijeg terorizma fanatika koji se pozivaju na islam, eksploatacija rada mnogih zarad blagostanja malobrojnih, drama migranata koji masovno napuštaju sopstvenu zemlju zbog rata ili ekstremnog siromaštva, kojima je uskraćena budućnost i nada ‒ činjenice su koje ne mogu da nas ostave nezainteresovanima. Upotrebiću izraz koji papa Francisko često koristi ‒ to je „treći svetski rat u delovima”.
U vreme kao što je ovo, u kome je čovečanstvo isprepleteno nasiljem, pretnjama, strahovima i nepravdom ‒ Crkva ne može drugo nego da govori, šalje poruke, razgovara, da bude otvorena i solidarna s očekivanjima i potrebama svih. Crkva je bratstvo u koje se prihvataju svi i u kome svi imaju isto dostojanstvo. Hrišćanska ljubav ne probira sagovornike, ne postavlja uslove, ne podiže barijere, uvek čini prvi korak ka bližnjem. Bratstvo zahteva jednakost u pravima, ali i među ljudima. Ono traži da se čuva dostojanstvo svakog ljudskog bića i da svako brine o drugome. Sâm Hrist se nije stideo da nas zove braćom ‒ to je živeo i to je zahtevao od svojih učenika, objavivši da je svaki odnos s bližnjim odlučujući za odnos s Njim u kraljevstvu nebeskom: „Kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt 25,40). Isusova braća nisu samo vernici, hrišćani, već su to i sve žrtve kroz istoriju, oni koji su u potrebi, koje sve zemlje i svako vreme naziva „poslednjima”.


Papa Francisko se našao na čelu Crkve u veoma burno vreme koje je potresalo svet, ali i Crkvu. Koliko njegov poziv da se okrenemo prema najranjivijima, siromašnima i poslednjima u današnjem svetu može da donese promene?
Mislim da je veoma značajna jedna od prvih izjava pape Franciska: „O, kako bih voleo siromašnu crkvu za siromašne!” On ne prestaje da podseća na odgovornost Crkve pred siromasima sveta.
Čitao sam da, prema poslednjem izveštaju Oksfama, postoji veoma uska elita milijardera koja poseduje skoro potpuno bogatstvo sveta: jedan procenat populacije deli 82 odsto svetskog bogatstva, dok 789 miliona osoba živi u potpunom siromaštvu. Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih.
Papa Francisko neprestano podseća na to da siromašni nisu „drugačiji od nas”, već naša braća i da je potrebno reagovati na kulturu odbacivanja, promovišući, pre svega, kulturu susreta. On je, takođe, naglasio da se „ne može shvatiti jevanđelje bez siromaštva” i da je „hrišćanin neko ko susreće siromahe, ko ih gleda u oči, ko ih dodiruje”. Treba se susretati s njima, a ne samo ih prihvatati; treba zajedno delovati, a ne samo ih integrisati. Prihvatanje i integrisanje podrazumevaju jednu stranu koja daje, a drugu koja prima. Promena treba da nastupi upravo u shvatanju da je reč o razmeni i obostranom odnosu. To koliko se daje mesta siromašnima određuje meru humanosti našeg društva i našeg hrišćanskog svedočenja.
Papa Francisko svojim propovedima i svojim delima ponovo povezuje dugu istoriju. Podseća nas da slušanje siromašnih i jevanđelja obnavlja Isusovu porodicu na zemlji. Tu nam je i primer hrišćanskih zajednica iz prvih vekova, gde su dobra koja su predavana zajednici od vernika usmeravana onima kojima su bila najpotrebnija. Verujem da se pažnja koja je usmerena ka siromasima, a koja nikada nije bila umanjena u Crkvi i koju danas papa Francisko ponovo naglašava strastveno i obnovljenom snagom, pretvara u konkretne odgovore sveštenstva i vernika na tolike potrebe koje susreću na svom hodu vere. Podsetimo na to koliko hrišćanske zajednice deluju u korist migranata, što je samo jedna od oblasti delovanja. Svakako, papine reči su hitan poziv da se uvek držimo puta pomoći i deljenja s drugima.


Balkan i regija koja ga okružuje bili su kroz istoriju mesto sučeljavanja raznih kultura, ali i interesa, koji su neretko proizvodili žestoke sukobe. Jedan posebno pamtimo – Veliki rat, ali i sukob nastao raspadom Jugoslavije. Mnogi su, posebno u poslednjim sukobima, pokušali da optuže verske zajednice s ovih prostora kao krivce za sukobe, sakrivajući sopstvenu krivicu. Svedoci smo, ipak, da je delovanje verskih zajednica i njihovih lidera, a posebno Katoličke crkve, bilo značajan element u postizanju pomirenja i mira na ovim prostorima. Koje su najznačajnije aktivnosti za koje smatrate da su najviše doprinele pomirenju?
Balkan je, nažalost, ponovo regija u kojoj vladaju tenzije i gde dramatična sećanja na davnu i blisku prošlost nisu potpuno izbledela. Nije lako govoriti o izmirenju onih koji su rat osetili na sopstvenoj koži. S druge strane, kako ste rekli, danas se ne može negirati trud verskih zajednica i njihovih lidera u postizanju pomirenja. Pored svega, lideri verskih zajednica imaju zajedničku misiju da izgrađuju mir, a neodložan zadatak vernika je zauzimanje stava dijaloga i otvorenosti, uz istovremeno očuvanje sopstvenog identiteta.
Mislim da je jedna od potreba koje autentično pomirenje traži upravo pročišćenje sećanja. Da bi se to učinilo, mislim da je više nego ikada neophodno formulisati jedan ispravan sud istorije nad događajima iz prošlosti, uz iskrena i hrabra dela koja su sposobna da za sve otvore jedno „novo sutra”, ispunjeno istinom i mirom. Mislim da u tom procesu najveću pažnju treba posvetiti elementima koji prave razliku između prošlosti i sadašnjosti. Kada se namerava suditi faktima iz prošlosti, nije moguće ne biti svestan da je u drugačijim istorijskim vremenima, u drugačijim sociološkim i kulturnim prilikama – drugačije i čovek postupao. U suprotnom, paradigme i konkretni sudovi o jednoj epohi mogu da budu pogrešno primenjeni u proceni drugih faza istorije, generišući ne male nesporazume. Svaka generalizacija treba da bude izbegnuta. Treba se osloboditi apologetike, koja želi da sve opravda, a u isto vreme treba izbeći i nezasluženo okrivljavanje koje se zasniva na istorijski neodrživoj odgovornosti. Crkva, kao zajednica krštenih, priznaje i prepoznaje da je „sveta”, jer ju je posvetio Hrist, koji ju je otkupio svojom krvlju i koju oživljava Sveti Duh, ali ona zna da je njena svetost „nesavršena”, jer u svom krilu okuplja pravednike i svete, ali takođe okuplja i grešnike, kako sadašnje, tako i one iz prošlosti, u jedinstvu tajne koju sačinjava. Iz tog razloga Katolička crkva oseća potrebu za dubokim kajanjem zbog slabosti one svoje dece koja su joj okaljala lice.
Kada govorimo o doprinosu pomirenju verskih zajednica ovog regiona, bez želje da se zaborave obaveze političkih autoriteta, mislim da je veoma važan pristup biti svestan i grešaka nekih od svojih članova, a u isto vreme „pomiriti sećanja”; samo je prepoznata i prihvaćena istina izvor pomirenja i mira. Autentično pomirenje podrazumeva iskreni napor da se oslobodi od svega onoga što udaljava od njega, bilo da je reč o nedostacima u sadašnjosti ili o nasleđu prošlosti. Želja Svete stolice je da sve verske zajednice ovog regiona budu u stanju da zajednički zakorače na put istinskog pomirenja i da mogu da postanu model prevazilaženja konflikata za celokupno društvo.


Papa Francisko je jedan od najcenjenijih papa do sada među pripadnicima Pravoslavne crkve. Njegovo predstojeće putovanje u Bugarsku, Severnu Makedoniju i Rumuniju simbol je još jednom pružene ruke istočnim hrišćanima. Koji je još cilj ovog putovanja?
To su posete zemljama koje predstavljaju, i geografski i istorijski, jedno važno raskršće Evrope; to su zemlje gde su se odnosi razvili prevashodno međusobnim ispomaganjem i prihvatanjem. Papina putovanja u te države susreću sve hrišćanske zajednice, ne samo katoličke, a na poseban način – mlade. Nije slučajno apostolsko putovanje u Rumuniju nazvano „Koračajmo zajedno”.
Bugarska i ostale zemlje koje će papa posetiti u regionu predstavljaju savršenu pozornicu da se ponovo čuje svedočanstvo dvojice izuzetnih svetaca prvog milenijuma koji su nama, hrišćanima, zajednički – Ćirilo i Metodije: dva brata koja su jevanđelje objavila novim narodima i na novim jezicima, uvek i pre svega gajeći jedinstvo među hrišćanima, stavljajući jedinstvo na prvo mesto, u vremenu kada su u hrišćanskom jedinstvu već postojale velike pukotine. Severna Makedonija, kako ukazuje moto putovanja, pruža priliku za posetu i ohrabrenje „malog stada” – lokalne katoličke zajednice, kao i priliku da se ojačaju dijalog i saradnja s ostalim verskim zajednicama u jednom multikonfesionalnom i multireligijskom okruženju. Susret će biti i u znaku sećanja na Svetu Terezu iz Kalkute, koja je rođena u Skoplju. Ova divovska figura u svojoj malenosti svojim svedočenjem života po jevanđelju i razoružavajućom hrabrošću svojih dela i svojih reči objavila je svima da je Bog ljubav, da ljubi svakog čoveka, posebno one koji su siromašni i napušteni. O toj ljubavi Katolička crkva želi da dâ svedočanstvo ulazeći u dijalog sa svima, u ime bratstva svih ljudi, ne razdvajajući i ne stavljajući na margine, već grleći i sjedinjujući.


Poseta Severnoj Makedoniji nakon rešenja, rekli bismo, istorijskog spora oko imena – ohrabrenje je i neka vrsta podrške miru. Ipak, taj region je još opterećen potencijalnim sukobima. Koja će biti glavna poruka stanovnicima tog regiona?
To će biti putovanja u region koji je u prošlom veku bio pod jarmom komunističke ideologije, a koji danas gleda s nadom u budućnost. Papa Francisko će susresti osobe koje su propatile za slobodu i narode dubokih verskih korena. Kako rekoh ranije, reč je o putovanjima u zemlje gde žive narodi raznih etničkih i verskih pripadnosti. Mislim da papa u porukama stanovnicima tih regiona neće propustiti da pomene još jednom važnost odnosa koji su obeleženi poštovanjem i solidarnošću, potrebom izgradnje mostova prihvatanjem različitosti drugih kao dara i bogatstva za sve. Verujem da će ih papa – koji poznaje i druge dobre kvalitete naroda ovog regiona: aktivnost, velikodušnost, trud koji ulažu u napredak – pozvati na očuvanje najzdravijih tradicionalnih vrednosti, koristeći na najbolji način savremene doprinose. Posećujući lokalne crkve, jasno je da će religijske teme imati prednost i da papa Francisko želi da ohrabri malu katoličku zajednicu, da je podstakne da dâ novi impuls aktivnoj i lojalnoj saradnji s društvom u celini i s drugim verskim zajednicama, dajući tako primer iskrenosti i poštenja. Želja je da se veze koje već postoje među hrišćanima što više osnaže u bratskom duhu, stavljajući naglasak na važnost i potrebu molitve, na dijalog i zajedničke akcije na odbrani moralnih vrednosti i ljudskog dostojanstva. To je bitno, takođe, i za odnose između hrišćana i muslimana. Važno je postojanje međusobnog poštovanja u poznavanju i bratstvu i zajedničkog stava da religija ne sme, makar i indirektno, da sledi bilo koju formu nasilja.


Stanovništvo zemalja koje će papa ovog puta posetiti većinom je nekatoličko. Papa, svakako, dolazi i kao državnik, ali pre svega, kao poglavar Katoličke crkve. Kakav će uticaj ove posete imati na lokalne katoličke zajednice i koliko će doprineti ekumenskom (međuhrišćanskom) dijalogu?
Jedna od posebnih karakteristika pontifikata pape Franciska jeste njegov osećaj za crkve koje su na „periferiji”. Imajući privilegiju da mogu da pratim papu na njegovim putovanjima na „periferiju katoličkog sveta”, u različite države u kojima su katolički vernici manjina i žive realnost „dijaspore”, mogu da dam svedočanstvo kako on, kao svoj prvi zadatak, postavlja svoju petrovsku misiju da „ohrabri braću”. Svakako da je za male katoličke zajednice velika radost i ohrabrenje da ugoste papu. No, često i kod nekatolika mogu da vidim veliku podršku i entuzijazam prilikom poseta. Svi shvataju da je papina poseta prilika za celu naciju, a ne samo za jedan deo stanovnika. U određenim zemljama te posete imaju i ekumensku (međuhrišćansku) vrednost. U tim prilikama papa Francisko, pre svega, želi da podstakne bratstvo među vernicima, što je potreba hrišćanskog života, a što nam je i Gospod ostavio kao amanet pred svoje stradanje. Ta njegova vrhovna želja jeste da njegovi budu „jedno”.


Vatikan i Srbija već dugo sarađuju na mnogim poljima, od humanitarnih do istraživačkih, naučnih projekata. Šta je potrebno učiniti da se ta saradnja pojača i učini još vidljivijom?
Uveren sam da postoje mnoga područja delovanja u kojima možemo da sarađujemo – humanitarna, društvena i kulturna. Lično sam bio svedok veoma pozitivnih rezultata koji su nedavno postignuti. Jedan od primera je i dogovor o saradnji u višem obrazovanju koji je označio fundamentalnu etapu za narastajuću kulturnu saradnju, ali što je pomoglo i da se ojačaju prijateljske veze. Mislim da će uvek biti važno da međusobno nudimo perspektive nade za svaki projekat koji u srcu ima cilj da se postigne dobro za čoveka.


Verzija za štampu
Vesti
31.3. 2024. Papska poslanica “Urbi et orbi” na Uskrs 2024
14.12.2023. Promocija knjige M. Đokovića o odnosima Srbije i Svete Stolice na Pontifikalnom univerzitetu Gregorijana
24.11.2023. Tekst amb. S. Avramovića u časopisu "Carità politica"
14.10.2023. Izložba “Itinerarum Romanum Serbiae” u Muzeju grada Albano
6.6.2023 Koncert hora Sikstinske kapele u Nišu
22.3.2023. Izlaganje amb. Sime Avramovića o odnosima pravoslavnih i katolika u Republici Srbiji
15.2.2023. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao doskorašnjeg beogradskog nadbiskupa i metropolitа monsinjora Stanislava Hočevara
27.1.2023. Proslava Sv. Save u organizaciji novoregistrovane Parohije Sv. Sava u Rimu
10.1.2023. Novogodišnja svečanost u Suverenom Malteškom Redu
9.1.2023. Novogodišnje obraćanje pape Franciska diplomatskom koru
19.12.2022. Ceremonija povodom upokojenja srpskog fudbalera Siniše MIhajlovića
05.12.2022. održana konferencija o projektu „Zaštita svetih mesta na Mediteranu“ na Pontifikalnom orijentalnom institutu u Rimu
01.12.2022. Proslava 25. godišnjice biskupskog posvećenja Nj.E. kardinala Leonarda Sandrija
20.11.2022. Njegovo Preosveštenstvo gospodin Andrej, Еpiskop austrijsko-švajcarski, služio Svetu аrhijerejsku liturgiju u Rimu 20. novembra 2022. godine
5.11.2022. papa Francisko imenovao mons. dr. Ladislava Nemeta za novog beogradskog nadbiskupa i metropolita
28.10.2022. Patrijarh srpski Porfirije se susreo u Beogradu sa Njegovom Eminencijom kardinalom Kurtom Kohom, predsednikom Papskog saveta za promociju hrišćanskog jedinstva
18.10.2022. Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK
11.10.2022. Svečano obelezena 60. godisnjica Drugog vatikanskog sabora
24.09.2022. Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku
22.09.2022. Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
15.09.2022. Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
12.09.2022. Postavljenje nadbiskupa mons. Santo Ganđemija za novog Apostolskog nuncija u Republici Srbiji i prvi susret sa amb. Avramovićem
08.09.2022. ambasador dr Sima Avramović učestvovao na prvom sastanku sa novoizabranim Velikim Kancelarom Suverenog Malteškog reda
27.08.2022. U Vatikanu održana Javna konzistorija za rukopoloženje novih kardinala
13.07.2022. Europa Nostra potvrdila raniji nalaz da manastir Dečani spada među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi
04.07.2022. Ambasador dr Sima Avramović posetio rektora Papskog orijentalnog instituta u Rimu, o. Davida Nazara
04.07.2022. Oproštajna poseta apostolskog nuncija u Srbiji
30.06.2022. Veoma dobri i stabilni odnosi Srbije i Svete Stolice
07.06.2022. preminuo Nj.E. fra Marko Luzago, druga ličnost u hijerarhiji Suverenog Malteškog Reda
31.05.2022. Predsednik Vučić položio zakletvu
25.05.2022. Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
17.05.2022. Prva javna analiza novog Apostolskog ustava
17.04.2022, Uskrs u Vatikanu
21.03.2022. predstavljen novi vatikanski Apostolski Ustav pod nazivom „Praedicate Evangelium“
14.03.2022. amb. Avramović posetio ambasadora Suverenog Malteškog Reda pri Svetoj Stolici, Nj.E. Antonija Zanardi Landija
15.02.2022. Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
15.02.2022. Dan državnosti Republike Srbije
07.02.2022. Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju
19.01.2022. Predaja akreditivnih pisama ambasadora Nj.E. dr Sime Avramovića Nj.E. zameniku Velikog majstora Nj. E. fra Marku Lucagu
13.12.2021. Uzajamno uvažavanje i poštovanje Srbije i Svete Stolice
Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej posetio je Parohiju Sv. Sava u Rimu
23.11.2021. Patrijarh Porfirije primio u zvaničnu posetu nadbiskupa Pola Galagera
22.11.2022. Selaković i Galager: Stabilni, dobri i konstruktivni odnosi Srbije i Svete Stolice
22.11.2021. Srbija opredeljena za unapređenje odnosa sa Svetom Stolicom
22.11.2021. Sastanak sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama
12.11.2021. Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
02.11.2021. Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu
19.10.2021. Selaković: Odnose sa Svetom Stolicom treba intenzivirati i pokloniti im posebnu pažnju
19.10.2021. Selaković: Humanost i solidarnost zajedničke vrednosti Srbije i Suverenog Malteškog Reda
18.10.2021. Selaković otvorio izložbu „Srbija i Vatikan 1878-1914“
15.10.2021. Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
Izložba „Srbija i Vatikan 1878-1914“ u Državnom arhivu Srbije
Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja
26.09.2021. Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
25.09.2021. Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
25.09.2021. Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost
22.09.2021. Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
15.09.2021. Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
15.09.2021. Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
09.09.2021. Susret Nj.E. ambasadora dr Sima Avramović sa rektorom pontifikalnog Lateranskog univerziteta Vinćencom Buonomom
05.08.2021. Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
22.07.2021. Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
20.07.2021. Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije na Vidovdan y Gračanici 28. juna 2021. godine
Susret Nj.E. ambasadora Sime Avramovića sa Nj.E. kardinalom Đanfrankom Ravazijem 28. juna 2021. godine
09.06.2021. Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
02.06.2021. Kurtoazna poseta Nj. E. ambasadora dr Sime Avramovića Nj. E. kardinalu Kurtu Kohu, predsedniku Papskog saveta za unapredjenje hrišćanskog jedinstva
24.05.2021. Predaja akreditivnih pisama ambasadora Nj. E. dr Sime Avramovića Njegovoj Svetosti papi Francisku
14.05.2021. Susret Nj. E. ambasadora dr Sime Avramovića sa Nj. E. Mons. Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama
10.05.2021. Predaja kopija akreditivnih pisama zameniku državnog sekretara Svete Stolice
08.05.2021. Kurtoazni sastanak Nj.E. ambasadora S. Avramovića sa šefom Protokola Državnog sekretarijata mons. Dž. Marfijem
21.04.2021. Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
20.04.2021. Završni radni sastanak sa ambasadorom prof. dr Simom Avramovićem
20.04.2021. Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
Poseta beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara Državnom arhivu Srbije
19.04.2021. SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
13.04.2021. Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
13.04.2021. Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Patrijarh srpski Njegova Svetost Porfirije primio je dr Simu Avramovića, novoimenovanog ambasadora Republike Srbije pri Svetoj Stolici
Susret novoimenovanog ambasadora R. Srbije pri Svetoj Stolici dr Sime Avramovića sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom
24.03.2021. Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
17.03.2021. Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u "Mesecu Frankofonije"
08.03.2021. Оbraćanje putem video linka ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Saelaković na 14. Kongresu Ujedinjenih nacija o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosudju, koji se održava u Kjotu
08.03.2021. Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
18.02.2021. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
PORUKA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI
07.02.2021. Vučić: Srbija spremna za dijalog o КiM, ali neće biti ponižavana
26.01.2021. Selaković i Gujon čestitali Savindan
26.01.2021. Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
12.01.2021. Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
03.01.2021. Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
02.01.2021. Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
29.12.2020. Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
24.12.2020. Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
23.12.2020. SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
12.12.2020. Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti uz obnovljive izvore energije
11.12.2020. Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
10.12.2020. SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
08.12.2020. Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Upokojio se Patrijarh srpski Irinej
NACIONALNI DAN SRBIJE - PRIJEM
Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti pape Franciska
Političke konsultacije između Republike Srbije i Svete Stolice
Patrijarh srpski primio kardinala Leonarda Sandrija, saopštenje SPC
Intervju za dnevni list "Politika" kardinala Pjetra Parolina, državnog sekretara Svete Stolice
Poseta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Srbiji
Ministar Dačić dočekao državnog sekretara Svete Stolice
Susret predsednika Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice
Susret predsednice Vlade Republike Srbije i državnog sekretara Svete Stolice - оdnosi sa Vatikanom bez otvorenih pitanja
Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice
Patrijarh srpski primio državnog sekretara Svete Stolice, saopštenje Srpske pravoslavne crkve
Predaja akreditivnih pisama Suverenom Malteskom redu
Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom
Intenziviranje bilateralnih odnosa Srbije i Svete Stolice
Predaja akreditvnih pisama ambasadora Dejana Šahovića papi Francisku
Razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i papskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija
Dan sećanja
Predavanje doktoranta Milosava Đokovića na Pontifikalnom orijentalnom institutu
Poseta Ambasadi delegacije Medjunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirilo i Metodije
Proslava dana Svetog Save u Rimu
Službena poseta Republici Srbiji Velikog Bolničara Malteškog reda
Ministar Vulin se sastao sa Grand hospitalijerom Suverenog malteškog reda
Potpisan protokol o saradnji sa Mađarskom dobrotvornom službom Malteškog reda
Vladika Andrej u poseti Rimu
Odbrana doktorske teze gospodina Zorana Nedeljkovića, direktora Biblioteke Patrijaršije SPC
LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA
Uručenje ordena Malteškog viteškog reda ambasadoru Mirku Jeliću
Učešće ambasadora na 15. medjunarodnoj konferenciji udruženja „Zajedno za Atos“
Susret predsednika Republike Srbije T. Nikolića i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila 09. marta 2016. godine u Moskvi
Predsednik Vlade aleksandar Vučić primio novog apostolskog nuncija
MSP I. Dačić primio novog apostolskog nuncija
Apostolski nuncije kod Patrijarha srpskog Irineja
Zatvorena Knjiga žalosti
Knjiga žalosti
Učešće ambasadora na simpozijumu Udruženja „Zajedno za Atos“
Predaja akreditivnog pisma novog apostolskog nuncija u Srbiji
Prijem u Patrijaršiji srpskoj – 4. decembar 2015.
Zahvalnost Vatikanu na principijelnom stavu o Kosmetu
Oproštajna posеta apostolskog nuncija Orlanda Antoninija
Unapređeni odnosi Srbije i Vatikana
Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu
Oproštajna poseta apostolskog nuncija Svete Stolice u Beogradu Orlanda Antoninija
URUČENJE ORDENA APOSTOLSKOM NUNCIJU O. ANTONINIJU
LITURGIJA POVODOM VIDOVDANA
ZAHVALNOST ZBOG KOSOVA I MЕTOHIJЕ, ZABRINUTOST ZBOG STЕPINCA
Kardinal Koh u poseti Beogradu
UČEŠĆE AMBASADORA NA SIMPOZIJUMU UDRUŽENJA "ZAJEDNO ZA ATOS"
Odlikovanje ambasadoru Republike Srbije pri Svetoj Stolici
Proslava dana Svetog Save u Rimu Прослава дана Светог Саве у Риму
Stupanje na snagu Sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Svete Stolice
Zahvalnost Vatikanu na pomoći nakon poplava
Потписан Протокол о сарадњи између Народне билблиотеке Србије и Ватиканске библиотеке
....
Zvanična poseta Republici Srbiji sekretara za odnose sa državama Svete Stolice, mons. Dominik Mambertija
Pomoć Suverenog Malteškog reda i poruka solidarnosti
Knjiga žalosti povodom žrtava katastrofalnih poplava u Srbiji
Obracanja pape Franciska vernicima 18. i 21. maja na trgu Svetog Petra o poplavama koje su pogodile Srbiju i BiH
Dnevno ažurirane informacije o poplavama
Elementarne nepogode u Republici Srbiji – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia
Učešće ambasadora RS pri Svetoj Stolici u radu Međunarodnog simpozijuma "Duhovnost Svete Gore, baština hrišćanske Evrope"
Izlaganje ambasadora Jelica na medjunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji i religiji, odrzanom u Rimu od 31. marta do 3. aprila 2014
Poseta Centralnom državnom arhivu Italije 25. februara 2014. godine
Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 13. februar 2014. godine
Proslava dana Svetog Save u Vićenci
Ekumenska molitva u Vićenci u sklopu Nedelje jedinstva među hrišćanima
Izložba ,,Konstantin" Veljka Mihajlovića
Sastanak predsednika Srbije T.Nikolića sa kardinalom Skolom kardinalom Skolom
Susret predsednika Srbije T. Nikolića sa predsednikom Papskom saveta za porodicu mons. V. Paljom
Prezentacija knjige o srpskim freskama
Poseta Salezijanskom univerzitetu
Poseta predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića
Saradnja između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke
Prezentacija knjige kardinala Skole
Predaja akreditiva Malteškom Viteškom Redu
Inauguracija pape Franciska, 19. mart 2013. godine
Svečani prijem povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, Rim 14. februar 2013. godine
Arhiva vesti