| |     latinica | english  
Насловна
Билатерални односи

    Односи Републике Србије са Светом Столицом су добри и стабилни, иако су вишеструко специфични и детерминисани низом околности које нису својствене односима Србије са другим државама. Присутна је блискост ставова у вези са већином кључних питања савременог света. Постоји сличност, па и подударност ставова о неким општим принципима на којима би требало да почивају међународни односи. То представља добро полазиште за интензивирање и обогаћивање сарадње, посебно у међународним организацијама и суочавању са регионалним  изазовима.

    Србија је опредељена за даљи развој односа кроз континуитет политичког дијалога, као и кроз тешњу сарадњу у међународним организацијама.

   Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова. Став Свете Столице је остао у оквирима залагања за очување мира и стабилности у региону, испуњења свих постављених стандарда, трајног гарантовања људских права свих становника и заштите хришћанског наслеђа на Косову иМетохији.

Света Столица подржава интеграцију свих земаља Западног Балкана, па тако и Србије, у ЕУ, у циљу трајне стабилизације региона и као подстрек екуменском дијалогу. Ватикан сматра да се процес европских интеграција не сме отежавати условима који нису важили за остале земље у том процесу.
 
Свету Столицу су од наших званичника посетили:


-  Војислав Коштуница, председник Савезне Републике Југославије децембра 2000.
-  Председник Државне заједнице Србија и Црна Гора Светозар Маровић јуна 2003. и септембра 2005.
-  Министар спољних послова Вук Драшковић 2004.
-  Сахрани Јована Павла II 8. априла 2005. присуствовали су председник Државне заједнице Србија и Црна Гора  Светозар Маровић,министар спољних послова Вук Драшковић, председник Републике Србије Борис Тадић и председник Црне Горе Филип Вујановић
-  Председник Републике Србије Борис Тадић септембра 2005. и новембра 2009.
-  Министар спољних послова Вук Јеремић 2009. и као председник Генералне скупштине Уједињених нација маја 2013.
-  Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић 2012.
-  Председник Републике Србије Томислав Николић присуствовао је инаугурацији папе Франциска, 19. марта 2013.
- Председник Републике Србије Томислав Николић званично је посетио Свету Столицу 11. септембра 2015. Имао је разговоре са папом Франциском, као и са државним секретаром кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе са државама, Полом Галагером. Николић је посетио Ватиканску библиотеку где се сусрео са главним архиваром и библиотекаром Жан Луј Бругесом и префектом Ћезаре Пазинијем.

- Министар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, посетио је Ватикан у јануару 2018. године.

- Председник Републике Србије, Александар Вучић, боравио је у званичној посети Ватикану 12. септембра 2019. године.

Нашу земљу се од званичника Свете Столице посетили:

-  Секретар за односе са државама Свете Столице Жан Луј Торан фебруара 2003.
-  Делегације Свете Столице су присуствовале устоличењу патријарха Иринеја 2009. године и инаугурацији председника Републике Србије Томислава Николића 2012. године.
-  Делегација Свете Столице коју предводио кардинал Е. Скола, присуствовала је прослави 17 векова Миланског едикта, септембра 2013. у Нишу.
-  Секретар за односе са државама Свете Столице Доминик Мамберти званично је посетио Републику Србију од 27. јуна до 1. јула 2014.
-  Главни архивар и библиотекар Свете Столице Жан Луј Бругес посетио је нашу земљу од 6. до 10. септембра 2014.

-  Секретар за односе са државама Свете Столице Пол Галагер посетио је Републику Србију у оквиру учешћа на Министарском савету ОЕБС који је одржан 03. и 04. децембра 2015. у Београду.

- Државни секрeтар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин посетио је Републику Србију у јуну 2018.

- Заменик секретарa за односе са државама, монс. А. Камилери, је посетио Београд у мају 2019.

***

Папа Франциско је 18. и 21. маја 2014. апеловао да се помогне жртвама поплава у Републици Србији и Босни и Херцеговини.

***

У јуну 2004. потписан је Споразум Богословског факултета Српске православне цркве и Латеранског универзитета у Риму о размени професора и студената између ове две високошколске установе.

У јулу 2014. потписан је Споразум у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице који је ступио на снагу 14. јануара 2015.

У септембру 2014. потписан је Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Ватиканске библиотеке који дефинише размену публикација, знања и стручњака из области прикупљања, чувања, обраде, заштите библиотечке грађе и размене стручњака на пословима дигитализације.Билатерални односи
Билатерални односи