| |     latinica | english  
Насловна
24.11.2023. Текст амб. С. Аврамовића у часопису "Carità politica"

Часопис „Carità Politica“ истоименог међународног ватиканског удружења објавио je у свом броју XXVIII, 1/2023 текст амб. Симе Аврамовића о односима Свете столице и Републике Србије. Ради се о скраћеној верзији предавања амб. Аврамовићa на Конференцији о међухришћанским односима, коју је у марту 2023. г. организовало то удружење. У штампаном издању изостао је историјски осврт на православно-католичке везе кроз векове у Србији, а фокус је стављен на део излагања о актуелним савременим односима.

Скуп је отворио оснивач удружења проф. Алфредо Лућиани, а уводну анализу је дао кардинал Курт Кох, префект Дикастерије за јединство хришћана.

 14.10.2023. Изложба “Itinerarum Romanum Serbiae” у Музеју града Албанo


Амбасада Републике Србије организовала је 14. октобра 2023. године посету представника дипломатског кора акредитованих при Светој Столици изложби “Itinerarum Romanum Serbiae” у Музеју града Албана (Museo Civico).

Изложба о античком римском граду Виминациуму и 18 римских царева рођених на данашњој територији Р. Србије организована је у сарадњи са Археолошким институтом из Београда и Музејом града Албана и била је веома посећена. Том приликом одржана је и целодневна Конференција “Itinerarum Romanum Serbiae” на којој је учествовало двадесетак археолога и других научних сарадника из Р. Србије и Р. Италије.


 6.6.2023 Концерт хора Сикстинске капеле у Нишу

На Међународном фестивалу хорова „Музички едикт“ у Светосавском дому Саборне цркве у Нишу, 6. јуна 2023. године концерт је одржао хор Сикстинске капеле (Coro della Cappella Musicale Pontificia Sistina) којим је дириговао његов директор Маркос Паван (Marcos Pavan). Хор је наступио у пуном саставу који чинe 24 певача професионалaца и 30 дечака, a извео je десетак нумера у трајању од око 45 минута. Хор Сикстинске капеле је најстарији хришћански хор, који је основан у 15. веку. Србија је до сада, поред Русије, једина православна земља у којој је наступао

Овом изузетном музичком догађају су присутвовали епископ нишки Арсеније, београдски надбискуп и метрополит монс. Ладислав Немет, амбасадор Републике Србије при Светој Столици Сима Аврамовић, генерални викар Београдске надбискупије и генерални секретар Међународне бискупске конференције Ћирило и Методије влч. Роберт Паштик, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и многе друге званице.22.3.2023. Излагање амб. Симе Аврамовића о односима православних и католика у Републици Србији

Амбасадор Републике Србије при Светој Столици Сима Аврамовић је учествовао на конференцији о међухришћанским односима коју је организовало Међународно удружење „Carità Politica“ 22. марта 2023. године признато од Ватикана. Скуп је отворио оснивач удружења проф. Алфредо Лућани, а главни говорник је био кардинал Курт Кох, префект Дикастеријe за јединство хришћана.

Амб. Аврамовић је, као говорник по позиву, најпре предочио историјске корене међухришћанских односа и њихово преплитање на Балкану, почев од вероватног крунисања Стефана Првовенчаног 1217. године од стране папског легата до брачних и породичних веза српских владара са западним принцезама. Указао је и да је прва српска кодификација - Номоканон Св. Саве из 1219. године, својеврсна компилација Римско-византијског грађанског и црквеног права са примесама словенског обичајног права. Нагласио је да је Србија географски, историјски, религијски, културно и политички била и остала на раскрсници између Запада и Истока. После османских освајања током XIV и XV века, постала је „зона одвајања“ између Отоманске империје и Европе и нашла се на првој линији одбране хришћанства.


Leggi di più/approfondimenti
15.2.2023. Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао доскорашњег београдског надбискупа и метрополита монсињора Станислава Хочевара

На Дан државности Србије 15. фебруара  2023. године председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је доскорашњег београдског надбискупа и метрополита монсињора Станислава Хочевара Oрденом Српске заставе првог степена зa истакнутe заслугe и лични допринос у ширењу слоге, духа толеранције и верске сарадње.

Патријарх Српске православне цркве Његова Светост Порфирије био је присутан међу бројним званицама на овој свечаној церемонији.

 27.1.2023. Прослава Св. Саве у организацији новорегистроване Парохије Св. Сава у Риму

У просторијама Амбасаде Републике Србији при Светој Столици и Амбасаде Републике Србије у Републици Италији, новорегистрована Парохија Св. Саве у Риму одржала је пригодну свечану Академију поводом дана Св. Саве, уз благослов владике Аустријско-швајцарског,  Италије и Малте, њ. преосвештенства Андреја Ћилерџића. Новоизабрани председник Црквеног одбора Иван Плавсић је указао на значај дела Св. Саве и прослављања овог празника.

Свечаности су између осталих присуствовали и представници Понтификалног Савета за промоцију  јединства хришћана Свете Столице, подсекретар монс. Андреа Палмиери и монс. Јаромир Заграпа.

 10.1.2023. Новогодишња свечаност у Сувереном Малтешком Реду

Амбасадор Сима Аврамовић и заменик шефа мисије Срђан Миљковић присуствовали су свечаном новогодишњем сусрету чланова диплoматског кора акредитованих при Сувереном Малтешком Реду са Намесником Великог мајстора фра Џоном Данлапом и другим челницима овог реда. Церемонија је одржана у Villa Magistrale на брежуљку Авентин у Риму.

 9.1.2023. Новогодишње обраћање папе Франциска дипломатском кору

Амбасадор Сима Аврамовић и заменик шефа мисије Срђан Миљковић имали су част да представљају Републику Србију на традиционалном новогодишњем обраћању папе Франциска представницима дипломатског кора при Светој Столици. Том приликом су размењене новогодишње честитке са папом Франциском.19.12.2022. Церемонијa поводом упокојења српског фудбалера Синише Михајловића

Поводом смрти нашег фудбалера Синише Михајловића одржана је миса у Базилици Св. Мариjа анђела и мученика у Риму 19. децембра 2022. године, коју је водио болоњски надбискуп и митрополит, кардинал Матео Зупи, председник Бискупске конференције Италије. У наставку церемоније православно опело одржао је аустријско-швајцарски епископ Српске Православне Цркве Андреј. Владика Андреј је такође обавио чин приватне сахране на  Mонументалном гробљу Верано у Риму и одржао опроштајни говор. Више хиљада људи је пред Базиликом исказало поштовање Синиши Михајловићу, као и дан раније, када је његов ковчег био изложен од 10 до 18 часова у Свечаној сали градске управе на Кампидољу. Овим догађајима је присуствовао С. Аврамовић, амбасадор Републике Србије при Светој Столици и при Сувереном Малтешком Реду.05.12.2022. одржана конференција о пројекту „Заштита светих места на Медитерану“ на Понтификалном оријенталном институту у Риму

Амбасада Републике Србије при Светој столици 5. децембра 2022. године одржала је конференцију о дометима пројекта „Protecting sacred places of the Mediteranean“, који су подржали Европска комисија и Суверени малтешки ред још 2012. године. У присуству представника Ватикана, великог броја чланова ДИП кора и других гостију, скуп је отворио ректор Папског оријенталног института Д. Назар.

Координатор пројекта проф. С. Ферари са Универзитета у Милану је истакао значај заштите светих места, а специјални изасланик за верске слободе италијанског Министарства спољних послова А. Бенцо се бавио дефиницијом светих места. Амбасадор Сувереног малтешког реда при Светој Столици А. Занарди Ланди је изнео своја сећања на масовно уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у Погрому марта 2004. годину, када је био амбасадор Републике Италије у Републици Србији. Амбасадор С. Аврамовић је објаснио разлоге због којих су српске светиње на КиМ постале део тог  престижног међународног пројекта, заједно са Ватиканом, Јерусалимом, Светом Гором и православним светињама на Кипру.


Leggi di più/approfondimenti
01.12.2022. Прослава 25. годишњице бискупског посвећења Њ.Е. кардинала Леонарда Сандрија

Амбасадор Сима Аврамовић је присуствовао 1. децембра 2022. године на литургијској прослави 25. годишњице бискупског посвећења Његове еминенције кардинала Леонарда Сандрија и завршетка његове службе као префекта Дикастерија за оријенталне цркве.20.11.2022. Његово Преосвештенство господин Андреј, епископ аустријско-швајцарски служио Свету Архијерејску литургију у Риму 20. новембра 2022. године

Његово Преосвештенство господин Андреј, Епископ аустријско-швајцарски, служио је служио Свету архијерејску литургију 20. новембра 2022. године на којој је присуствовао Срђан Миљковић, привремени отправник послова Амбасаде при Светој столици и при Сувереном малтешком војном реду.

  5.11.2022. папа Франциско именовао монс. др. Ладислава Немета за новог београдског надбискупа и метрополита

Апостолска нунцијатура у Београду je 5. новембра 2022. године је саопштила да је папа Франциско именовао досадашњег Зрењанинског бискупа и председника Међународне бискупске конференције светих Ћирила и Методија, монс. др. Ладислава Немета, за новог београдског надбискупа и метрополита.

До устоличења које ће се извршити у децембру 2022. године, монс. Немет ће и даље руководити Зрењанинском бискупијом као апостолски администратор, а досадашњи београдски надбискуп и метрополит монс. Станислав Хочевар ће као апостолски администратор управљати Београдском надбискупијом.28.10.2022. Патријарх српски Порфирије се сусрео у Београду са Његовом Еминенцијом кардиналом Куртом Кохом, председником Папског савета за промоцију хришћанског јединства

Његова Светост Патријарх српски Порфирије је у петак, 28. октобра 2022. године, заједно са три истакнута члана Светог Архијерејског Синода СПЦ, примио у згради Патријаршије у Београду Његову Еминенцију кардинала Курта Коха, председника Папског савета за промоцију хришћанског јединства. Кардинал Кох је био у пратњи београдског надбискупа и метрополита монс. Станислава Хочевара и тројице високих представника Свете Столице.   

   


Leggi di più/approfondimenti
18.10.2022. Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,


Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.


Leggi di più/approfondimenti
11.10.2022. Свечано обележена 60. годишњица Другог ватиканског сабора

Скоро сви амбасадори акредитовани при Светој Столици су 11. октобра 2022. године учествовали у свечаној церемонији у Папској капели Базилике Св. Петра на којој је обележена 60. годишњица Другог ватиканског сабора, када је промовисан процес модернизације Католичке цркве назван aggiornamento

Тај Сабор је увео већу улогу лаика у деловању Католичке цркве, укључујући њихово активно учешће у миси, екументистички приступ у односу на протестантску и православну веру, међурелигијски дијалог са другим религијама, итд. Многи од циљева, приоритета и активности које спроводи папа Франциско следе принципе који су тада постављени.

На крају свечаности упаљене су свеће у знак присећања на дан када је пре 60 година Папа Јован XXIII отворио Други ватикански сабор, који је потом трајао три године.24.09.2022. Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.


Leggi di più/approfondimenti
22.09.2022. Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.


Leggi di più/approfondimenti
15.09.2022. Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Амбасада Републике Србије при Светој Столици и при Сувереном Малтешком реду обележила је Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра 2022. године истакавши заставу наше државе на својим просторијама. Прилажемо једну од фотографија.12.09.2022. Постављење надбискупа монс. Санто Ганђемија за новог Апостолског нунција у Републици Србији и први сусрет са амб. Аврамовићем

У ватиканским Службеним новинама Bolletino од 12. септембра 2022. године је објављено да је италијански надбискуп монс. Санто Ганђеми (Santo Rocco Gangemi) именован на функцију новог апостолског нунција у Србији.

Неколико дана пре тога је од 7. до 10. септембра 2022. године организован сусрет свих апостолских нунција широм света, који се традиционално окупљају у Ватикану  једном у три године. Првог дана увече је у Ватиканским вртовима одржан пријем за апостолске нунције, друге највише званичнике Ватикана и амбасадорe акредитованe при Светој Столици.

Амб. Аврамовић је искористио прилику да се упозна са будућим апостолским нунцијем у Републици Србији, надбискупом монс. Сантом Гaнђемијем, који је до сада обављао ту дужност у Ел Салвадору. У мноштву званица, захваљујући амбасадору Ел Салвадора при Светој Столици Њ.Е. Мануелу Лопезу, амб. Аврамовић и монс. Ганђеми су ступили у контакт и обавили веома користан разговор.  Договорени су први кораци будуће плодне сарадње коју очекују када монс. Ганђеми ускоро буде преузео дужност у Београду.08.09.2022. амбасадор др Сима Аврамовић учествовао на првом састанку са новоизабраним Великим Канцеларом Сувереног Малтешког реда

8. септембра 2022. године амбасадор Републике Србије при Светој Столици и при Сувереном Малтешком др Сима Аврамовић реду учествовао је на првом састанку новоименованог привременог Великог Канцелара Сувереног Малтешког реда Њ. Е. Рикарда Патерна ди Монтекупо са амбасадорима држава које су акредитоване при овом Реду. Вођена је корисна расправа о новом Уставу Сувереног Малтешког реда који је 3. септембра 2022. године прогласио папa Франциско, поставивши и један број нових челника овог Реда.27.08.2022. У Ватикану одржана Јавна конзисторија за рукоположење нових кардинала

У базилици Св. Петра у Ватикану је 27. августа 2022. године одржана свечана Јавна конзисторија на којој је папа Франциско рукоположио 20 нових кардинала који потичу са пет континената. Тиме се сада укупан број кардинала повећао на 229, од којих с обзиром на године старости само 132 учествује у Папској конклави при избору новог папе. Овом важном догађају присуствали су скоро сви чланови дипломатског кора држава које су акредитоване при Светој Столици, међу којима и амбасадор др Сима Аврамовић (фото С.А.)

 13.07.2022. Europa Nostra потврдила ранији налаз да манастир Дечани спада међу седам најугроженијих споменика културе у Европи

После критика Приштине на налаз организације Europa Nostra и нове посете Дечанима, ова европска асоцијација за очување културног наслеђа остаје при свом ставу да се манастир Високи Дечани оправдано налази на листи седам најугроженијих споменика културе у Европи у 2021. години. Након низа разговора са политичким, верским и међународним представницима одржаним почетком јула 2022. године, ова европска невладина организација тврди да је због „комплексне безбедносне ситуације“ и даље неопходно да манастир Дечани свакодневно и без престанка чувају трупе КФОР-а.

Дечани се иначе налазе на листи најзначајнијих културних споменика у свету коју објављује UNESCO. На тој листи Светске културне баштине се налазе још три српске православне светиње на КиМ -  манастири Ђурђеви Ступови и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке.04.07.2022. Амбасадор др Сима Аврамовић посетио ректора Папског оријенталног института у Риму, о. Давида Назара

Амбасадор др Сима Аврамовић је 4. јула 2022. посетио ректора Папског оријенталног института (Pontificio instituto orientale) у Риму, о. Давида Назара (David Nazar).

Том приликом му је уручио као поклон САНУ три репрезентативне публикације Византолошког института САНУ (Byzantine Heritage and Serbian art), које је Библиотека Оријенталног института  желела да набави за свој фонд.

Истакнута је потреба за продубљивањем сарадње овог универзитета са нашим универзитетима и другим институцијама, као и могућност предузимања заједничких активности у сарадњи са амбасадом Србије при Светој столици и при Сувереном Витешком Малтешком реду.


Leggi di più/approfondimenti
04.07.2022. Опроштајна посета апостолског нунција у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција у Београду надбискупа Лучана Суријанија и захвалио му на личном залагању на унапређењу односа између Србије и Свете Столице.

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Свете Столице веома добра и на изузетно конструктивном нивоу, те подсетио на ранију посету Ватикану и мудре речи папе Франциска, које су га увериле у подударност ставова по многим значајним регионалним и међународним питањима.


Leggi di più/approfondimenti
30.06.2022. Веома добри и стабилни односи Србије и Свете Столице

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је у опроштајну посету апостолског нунција надбискупа Лучана Суријанија.

Изразивши задовољство веома добрим и стабилним односима Србије и Свете Столице, Селаковић је истакао да је наша земља јасно опредељена за неговање и унапређивање таквих односа, с посебним акцентом на одржавање редовног политичког дијалога на свим нивоима.

Министар је захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања тзв. „Косова“, а овом приликом је информисао саговорника о ситуацији на терену и стању дијалога Београда и Приштине, поновивши нашу посвећеност дијалогу у циљу решавања отворених питања и постизања одрживог решења.


Leggi di più/approfondimenti
07.06.2022. преминуо Њ.Е. фра Марко Лузаго, друга личност у хијерархији Сувереног Малтешког Реда

Суверени Малтешки Ред је 7. јуна 2022. године објавио да је њихов високи функционер, поручник Великог Мајстора Њ.Е. фра Марко Лузаго преминуо после изненадне болести. Он је често замењивао Великог Мајстора Албрехта фон Безелагера, па је тако и амб. Aврамовић са неколицином других амбасадора фра Марку Лузагу предао акредитивна писма 19. јануара ове године.

Погребна церемонија и опроштај од фра Марка Лузага су одржани 14. јуна 2022. године у Базилици светих Бонифација и Алесија, непосредно поред седишта Малтешког реда у Villa Magistrale на Авентину.

 31.05.2022. Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.


Leggi di più/approfondimenti
25.05.2022. Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.


Leggi di più/approfondimenti
17.05.2022. Прва јавна анализа новог Апостолског устава

На Понтификалном универзитету Латерана 17. маја 2022. године  представљена су јавности прва виђења новог устава Ватикана, објављеног под називом Praedicate Evangelium.  Њиме је промењен претходни уставни акт који је 1988. године донео папа Јован Павле II под називом Pastor bonus.

Поступак уставних промена је инициран 2013. године непосредно после избора папе Франциска.  Нови Устав којим је у знатној мери реформисана административна организација Римске курије објављен је 19. марта, а ступиће на снагу 5. јуна ове године.


Leggi di più/approfondimenti
17.04.2022, Ускрс у Ватикану

Први пут после две године које је обележила епидемија вируса Ковид-19, Ускрс је у Ватикану свечано прослављен у присуству великог броја верника на тргу Св. Петра. Мисе на Велики петак и Велику суботу су се одржале у базилици Св. Петра, а олтар је био окићен цвећем којe се већ скоро четири деценије за ту прилику доноси из Холандије

Папа се традиционално обратио верницима у говору „граду и свету“ (Urbi et Orbi) са централног балкона базилике Св. Петра. Према проценама овом чину је присутвовало преко 60.000 људи којима је папа упутио благослов и жеље за миром у свету. (фото С.А)

 21.03.2022. представљен нови ватикански Апостолски Устав под називом „Praedicate Evangelium“

Нови Устав Ватикана назван „Praedicate Evangelium“ (Проповедајте Јеванђеље) представили су јавности 21. марта 2022. године кардинал Марчело Семераро, префект Конгрегације за питања светаца, бискуп Марко Мелино, секретар Савета кардинала и Ђанфранко Гиралдa, професор емеритус Понтификалног Универзитета Грегоријана.

Папа Франциско је Апостолски устав званично прогласио два дана раније, у суботу 19. марта, на дан Св. Јосипа, мужа Пресвете Богородице Марије.  Устав ће ступити на снагу 5. јуна 2022. године.

Нови Апостолски Устав је плод вишегодишњег рада и широких консултација, а са његовим припремама се започело већ у првим месецима понтификата папе Франциска.  Устав има 250 чланова и обимнији је од претходног Устава Costituzione apostolica из 1988. године који је донео папа Јован Павле и који је имао 193 члана. Нови Устав значајно трансформише државну организацију Ватикана и регулише низ питања везаних за функционисање Курије на нов начин, тако да ће се о његовим новинама свакако тек водити опширне расправе.14.03.2022. амб. Аврамовић посетио амбасадора Сувереног Малтешког Реда при Светој Столици, Њ.Е. Антонија Занарди Ландија

Aмбасадор Републике Србије при Светој Столици и при Сувереном  Малтешком Реду др Сима Аврамовић посетио је Њ.Е. Антонија Занарди Ландија, амбасадора Сувереног Малтешког Реда при Светој Столици у Palazzo Magistrale у центру Рима.

Амбасадор Занарди Ланди је један од најистакнутијих италијанских дипломата, који је између осталог, пре ове функције обављао дужност амбасадора Републике Италије у Србији (2004-2007), при Светој Столици (2007-2010) и у Русији (2010-2013)

У веома отвореном и пријатељском разговору два амбасадора су изразили задовољство због узлазне путање у дипломатским односима Републике Србије и Сувереног Малтешког Реда и договорили различите заједничке активности.

 

 15.02.2022. Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник. 


Leggi di più/approfondimenti
15.02.2022. Дан државности Републике Србије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је видео честитку грађанима и грађанкама Србије поводом обележавања Дана државности Србије.07.02.2022. Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

 


Leggi di più/approfondimenti
19.01.2022. Предаја акредитивних писама амбасадора Њ.Е. др Симе Аврамовића Њ.Е. заменику Великог мајстора Њ. Е. фра Марку Луцагу

Новоименовани амбасадор Републике Србије при Сувереном Малтешком Реду Њ.Е. Сима Аврамовић предао је акредитивна писма Њ. Е. фра Марку Луцагу 19. јануара 2022 године. Након тога, у срдачном, отвореном и пријатељском разговору изражен је обострани интерес и спремност за развој даље сарадње између Републике Србије и Сувереног  Малтешког Реда. Након аудијенције код Њ. Е. фра М. Луцага, амбасадор Р. Србије Њ.Е. др Сима Аврамовић је имао краћи, али користан разговор са Великим канцеларом Њ.Е. Албрехтом фон Бозелагером.

 

   


Leggi di più/approfondimenti
13.12.2021. Узајамно уважавање и поштовање Србије и Свете Столице

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са председником Папске академије за живот и великим канцеларом Папског теолошког института за брак и породичне науке Јована Павла II, монсињором Вићенцом Паљом, да су односи Србије и Свете Столице без отворених питања, стабилни и да их карактерише узајамно уважавање и поштовање.

Брнабић је посебно изразила захвалност на подршци Свете Столице стабилности и просперитету Западног Балкана и исказаном интересовању за актуелне прилике у региону.

Један од основних приоритета Србије је, како је објаснила премијерка, стабилан и добро повезан регион, који ће омогућити бољи животни стандард и перспективу његовим грађанима.


Leggi di più/approfondimenti
Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је Парохију Св. Сава у Риму

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је Парохију Св. Сава у Риму од 3. до 5. децембра 2021. године. После Свете Архијерејске литургије, која је одржана 5. децембра, разговарао је са Њ.Е. Симом Аврамовићем, амбасадором Републике Србије при Светој Столици и при Сувереном Малтешком Реду, и Срђаном Миљковићем, замеником шефа дипломатске мисије Р. Србије при Светој Столици и при Сувереном Малтешком Реду. Посебна пажња у разговору посвећена је потреби да се пронађе богослужбени простор у Риму у којем би се одржавале свете литургије за вернике Српске православне цркве. 

0

 23.11.2021. Патријарх Порфирије примио у званичну посету надбискупа Пола Галагера

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије састао се 23. новембра 2021. године у Светоархангелском манастиру у Ковиљу са надбискупом Полом Галагером, секретаром Свете Столице за односе са државама. 


Leggi di più/approfondimenti
22.11.2021. Селаковић и Галагер: Стабилни, добри и конструктивни односи Србије и Свете Столице

Министар спољних послова Србије састао се данас са секретаром Свете Столице за односе са државама надбускупом Полом Ричардом Галагером.

На конференцији за новинаре после састанка, Селаковић је изјавио да су односи Србије и Свете Столице стабилни, добри и конструктивни, истакавши да је Србија опредељена да свеукупне односе са Светом Столицом настави да негује и унапређује у духу дијалога и разумевања.

Министар је поручио да је посета надбискупа Галагера, реализована свега месец дана након његове посете Светој Столици, одлична прилика за даљи наставак сарадње.


Leggi di più/approfondimenti
22.11.2021. Србија опредељена за унапређење односа са Светом Столицом

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама (МИП) надбискупом Полом Ричардом Галагером о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије и сарадњи у региону.

Брнабић је истакла да је Србија опредељена за унапређење односа са Светом Столицом, подсетивши на то да је прошле године навршена и 100-годишњица успостављања дипломатских односа.

Србија високо уважава интерес и подршку Свете Столице региону Западног Балкана, истакла је она и оценила да је од кључног интереса што интензивнија сарадња у свим областима.


Leggi di più/approfondimenti
22.11.2021. Састанак са секретаром Свете Столице за односе са државама

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас секретара Свете Столице за односе са државама надбискупа Пола Ричарда Галагера и том приликом рекао да су односи Србије и Свете Столице засновани на истинском међусобном поштовању и поверењу, као и то да је наша земља дугорочно опредељена да их унапређује.  
Председник Вучић је изразио захвалност Светој Столици на значају који придаје односима са Србијом, као и на поштовању територијалног интегритета Србије кроз принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Председник Вучић је подсетио на своју посету Ватикану и мудре речи папе Франциска које је тада чуо, а које су га увериле у подударност ставова по многим значајним регионалним и међународним питањима.


Leggi di più/approfondimenti
12.11.2021. Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.


 


Leggi di più/approfondimenti
02.11.2021. Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.


Leggi di più/approfondimenti
19.10.2021. Селаковић: Односе са Светом Столицом треба интензивирати и поклонити им посебну пажњу

Министар спољних послова Никола Селаковић боравио је у званичној посети Ватикану, где је имао одвојене разговоре са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе са државама монсињором Полом Ричардом Галагером.

Министар Селаковић је нагласио да закључак након састанака јесте да сарадња Министарства спољних послова Србије и Свете Столице треба да се интензивира.

 

 


Leggi di più/approfondimenti
19.10.2021. Селаковић: Хуманост и солидарност заједничке вредности Србије и Сувереног Малтешког Реда

Министар спољних послова Никола Селаковић се данас, током боравка у Риму, састао са великим канцеларом и министром иностраних и унутрашњих послова Сувереног Малтешког Реда Албрехтом Фрејером фон Боеселагером и поручио да су за Србију односи са тим редом веома значајни.

Министар Селаковић, иначе први министар спољних послова Србије који је у званичној посети Сувереном Малтешком Реду, рекао је након сусрета да значај наших односа можда до сада није био препознат на одговарајући начин.


 


Leggi di più/approfondimenti
18.10.2021. Селаковић отворио изложбу „Србија и Ватикан 1878-1914“

Министар спољних послова Никола Селаковић отворио је вечерас на понтификалном Латеранском универзитету у Риму изложбу „Србија и Ватикан 1878-1914“.

Селаковић је поручио да изложба сведочи о богатој стогодишњој историји дипломатских односа Србије и Свете столице, истакавши да су темељи наших односа јаки, дубоки и засновани на заједничким вредностима и интересима.

Обраћајући се присутнима, министар је рекао да је Србија од почетка своје нововековне државности настојала да са Светом столицом успостави ефикасну комуникацију како би се питање односа међу хришћанима у овом делу света решавало на миран и, у складу са напредним српским уставотворним решењима из 19. века, модеран начин.

„Подсећам вас да су још од Сретењског устава, грађани Србије римокатоличке вероисповести уживали пуна верска права и слободе“, казао је министар и додао да српски народ вековима дели животни простор са другим народима и конфесијама, као и да је тај простор много пута био поприште сукоба који су неретко имали и религиозну димензију.
 


Leggi di più/approfondimenti
15.10.2021. Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Leggi di più/approfondimenti
Изложба „Србија и Ватикан 1878-1914“ у Државном архиву Србије

Поводом 100 година од отварања посланства и успостављања дипломатских односа Краљевине СХС и Свете Столице, у Државном архиву Србије је 7. октобра 2021. године отворена изложба „Србија и Света Столица 1878-1914“. Кроз документа од којих је већина први пут представљена јавности поставка приказује дугу предисторију дипломатских односа Србије и Ватикана. Она се прати од времена међународног признања српске државности на Берлинском конгресу 1878. г. до почетка Првог светског рата. Непосредно пред његов почетак обе стране су усвојиле текст Конкордата, а Народна скупштина Краљевине Србије га је ратификовала у Нишу почетком августа 1914. године када су ратна дејства већ започела бомбадовањем Београда са реке Саве.


На отварању изложбе говорили су Дејан Савић, саветник председника Републике Србије за културу, амбасадор Владимир Марић, помоћник министра спољних послова, проф. др Сима Аврамовић, амбасадор Републике Србије при Светој Столици, монсињор Симон-Петер Лукиамузи, први секретар Апостолске нунцијатуре у Београду и др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије.


Leggi di più/approfondimenti
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Београд, 11. октобар 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се, у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

 


Leggi di più/approfondimenti
26.09.2021. Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.


 


Leggi di più/approfondimenti
25.09.2021. Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.


Leggi di più/approfondimenti
25.09.2021. Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.
 


Leggi di più/approfondimenti
22.09.2021. Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.


Leggi di più/approfondimenti
15.09.2021. Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

 

 


Leggi di più/approfondimenti
15.09.2021. Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Сећајући се са поносом дуге и славне историје наше државе и народа запослени у Амбасади су 15. септембра 2021. године са радошћу обележили Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 

           09.09.2021. Сусрет Њ.Е. амбасадора др Сима Аврамовић са ректором понтификалног Латеранског универзитета Винћенцом Буономом

Њ.Е. амбасадор др Сима Аврамовић сусрео се са ректором понтификалног Латеранског универзитета Винћенцом Буономом 9. септембра 2021. године. У срдачном разговору обострано је истакнут значај успостављања и развоја академске сарадње Универзитета у Београду и понтификалног Латеранског универзитета. 

 


Leggi di più/approfondimenti
05.08.2021. Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.


Leggi di più/approfondimenti
22.07.2021. Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

 


Leggi di più/approfondimenti
20.07.2021. Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије. 

 


Leggi di più/approfondimenti
Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на Видовдан y Грачаници 28. јуна 2021. године

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поручио је 28. јуна 2021. године, на Видовдан, из манастира Грачанице да сваки пут када долази на Kосово и Метохију има осећај да се вратио у свој дом, а да је свако одсуство са Kосова одвајање од Бога и браће.


Leggi di più/approfondimenti
Сусрет Њ.Е. амбасадора Симе Аврамовића са Њ.Е. кардиналом Ђанфранком Равазијем 28. јуна 2021. године

У веома садржајном разговору приликом сусрета Њ.Е. амбасадора Симе Аврамовића са Њ. Е. кардиналом Ђанфранком Равазијем, председником Папског савета за културу, 28. јуна 2021. године отворене су могућности за развој различитих облика билатералне културне сарадње, посебно у областима науке, образовања, уметности и спорта.


Кардинал Равази указао је на значај етичких питања, нарочито оних која су везана за друштвени живот и социјалну правду. Поред тога, председник Папског савета за културу изразио је спремност за промоцију српске културе. 09.06.2021. Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

 


Leggi di più/approfondimenti
02.06.2021. Куртоазна посета Њ. Е. амбасадора др Симе Аврамовића Њ. Е. кардиналу Курту Коху, председнику Папског савета за унапређење хришћанског јединства

Амбасадор Републике Србије при Светој Столици Њ.Е. др Сима Аврамовић био је у куртоазној посети Њ. Е. кардиналу Курту Коху, председнику Папског савета за унапређење хришћанског јединства, 2. јуна 2021. године. У срдачном разговору било је речи о различитим питањима од обостраног интереса.

 


Leggi di più/approfondimenti
24.05.2021. Предаја акредитивних писама амбасадора Њ. Е. др Симе Аврамовића Његовој Светости папи Франциску

Новоименовани амбасадор Републике Србије при Светој Столици Њ. Е. др Сима Аврамовић предао је акредитивна писма Његовој Светости папи Франциску 24. маја 2021 године. После тога се задржао са папом у срдачном и пријатељском разговору у коме су размотрене бројне теме од обостраног интереса. О свим питањима покренутим у разговору постигнут је висок степен сагласности и изражен је обострани интерес за развоје даље сарадње. Након аудијенције код Папе, амбасадор Њ. Е. др Сима Аврамовиц је имао корисне разговоре са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином о многим билатералним и регионалним питањима. 

 

 

 


Leggi di più/approfondimenti
14.05.2021. Сусрет Њ. Е. амбасадора др Симе Аврамовића са Њ. Е. Монс. Полом Ричардом Галагером, секретаром за односе са државама

Њ. Е. амбасадор др Сима Аврамовић сусрео се са Њ. Е. Монс. Полом Ричардом Галагером, секретаром за односе са државама, 14. маја 2021. године.  У срдачном и садржајном разговору разматрана су билатерална и регионална питања. Обострано је изражена спремност за унапређење сарадње између Свете Столице и Републике Србије.

 


Leggi di più/approfondimenti
10.05.2021. Предаја копија акредитивних писама заменику државног секретара Свете Столице

На срдачном састанку, одржаном 10. маја 2021. године Њ.Е. амбасадор Републике Србије при Светој Столици проф. др Сима Аврамовић предао је копије акредитивних писама монс. Едгару Пења Пари, заменику државног секретара Свете Столице.

 


Leggi di più/approfondimenti
08.05.2021. Куртоазни састанак Њ.Е. амбасадора С. Аврамовића са шефом Протокола Државног секретаријата монс. Џ. Марфијем

Нови амбасадор Републике Србије проф. др Сима Аврамовић је куртоазни састанак са монсињором Џозефом Марфијем, шефом Протокла Државног секретаријата Свете Столице.

      21.04.2021. Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


 


Leggi di più/approfondimenti
20.04.2021. Завршни радни састанак са амбасадором проф. др Симом Аврамовићем

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је 20. априла 2021. године на завршном састанку са новоименованим, изванредним и опуномоћеним амбасадором проф. др Симом Аврамовићем, који одлази на место амбасадора Републике Србије при Светој Столици. 20.04.2021. Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.
 


Leggi di più/approfondimenti
Посета београдског надбискупа Станислава Хочевара Државном архиву Србије

Београдски надбискуп Станислав Хочевар посетио је Државни архив Србије 15. априла 2021. године. Повод за посету био је предстојеће обележавање сто година од успостављања дипломатских односа између Краљевине СХС и Свете Столице.

Током посете београдски надбискуп Станислав Хочевар разговарао је са директором Државног архива Србије др Мирославом Перишићем о значају архива као институција и архивских докумената, као и о могућностима сарадње.

У разговору су учествовали и проф. др Сима Аврамовић, новоименовани амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Јелица Рељић, помоћник директора Архива за основну делатност, Милош Вулић, докторанд на Понтификалном универзитету Грегориана у Риму и Велимир Мартиновић, сарадник Надбискупије београдске.19.04.2021. СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.


 


Leggi di più/approfondimenti
13.04.2021. Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

 


Leggi di più/approfondimenti
13.04.2021. Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.


Leggi di più/approfondimenti
Патријарх српски Његова Светост Порфирије примио је др Симу Аврамовића, новоименованог амбасадора Републике Србије при Светој Столици

Патријарх српски Његова Светост Порфирије примио је др Симу Аврамовића, новоименованог амбасадора Републике Србије при Светој Столици у Патријаршијском двору у Београду 2. априла 2021. године.

http://www.spc.rs/sr/patrijarh_srpski_primio_ambasadora_srbije_u_vatikanuСусрет новоименованог амбасадора Р. Србије при Светој Столици др Симе Аврамовића са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром

Београдски надбискуп монсињор Станислав Хочевар примио је новоименованог амбасадора Републике Србије при Светој Столици др Симу Аврамовића у Ординаријату Београдске надбискупије 1. марта 2021. године  

http://kc.org.rs/nadbiskup-hocevar-primio-novog-ambasadora-srbije-u-vatikanu/

 24.03.2021. Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.


 


Leggi di più/approfondimenti
17.03.2021. Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.


Leggi di più/approfondimenti
Република Србија у "Месецу Франкофоније"

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика, Министарство културе и информисања Републике Србије је припремило богат програм, а Амбасада Републике Србије при Светој Столици вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.

Припремљени садржај можете да погледате кликом на слику.08.03.2021. Обраћање путем видео линка министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића на 14. Конгресу Уједињених нација о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту08.03.2021. Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 


Leggi di più/approfondimenti
18.02.2021. Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Leggi di più/approfondimenti
ПОРУКА ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

15. фебруар 2021. године

Поводом Дана државности Србије, 15. фебруарa, Министарство спољних послова Републике Србије објавило је видео поруку коју можете погледати на овом линку:

 07.02.2021. Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 

 


Leggi di più/approfondimenti
26.01.2021. Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

 


Leggi di più/approfondimenti
26.01.2021. Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 


Leggi di più/approfondimenti
12.01.2021. Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

 


 


Leggi di più/approfondimenti
03.01.2021. Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

 

 


Leggi di più/approfondimenti
02.01.2021. Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 


 


Leggi di più/approfondimenti
29.12.2020. Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.


Leggi di più/approfondimenti
24.12.2020. Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".


Leggi di più/approfondimenti
23.12.2020. САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 

 


Leggi di più/approfondimenti
12.12.2020. Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији.

Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.


 


Leggi di più/approfondimenti
11.12.2020. J. Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.  

 


Leggi di più/approfondimenti
10.12.202. САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Београд, 10. децембар 2020. године

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Leggi di più/approfondimenti
8.12.2020. Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Београд, 08. децембар 2020. године

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу. 


Leggi di più/approfondimenti
Отворена књига жалости поводом смрти Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја

Поводом смрти Његове Светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, отворена је књига жалости Амбасаде Републике Србије при Светој Столици и Сувереном Малтешком Витешком Реду.


Због актуелне епидемиолшке ситуације, молимо да изјаве саучешћа доставите путем електронске поште на адресу: holysee.embassy@mfa.rs

 

 Упокојио се Патријарх српски Иринеј

Упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј (Гавриловић). Црквeна звона зазвонила су у Београду и много људи се окупило у храму Светог Саве у знак обележавања његове смрти у 90-тој години, деценију након што је постао патријарх.

Званични веб сајт Српске православне цркве: http://www.spc.rs НАЦИОНАЛНИ ДАН СРБИЈЕ - ПРИЈЕМ

13.02.2020. - Амбасада је 13. фебруара организовала пријем поводом Дана државности Републике Србије и обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа са Светом Столицом, тј. отварања Апостолске нунцијатуре у Београду. Пријему је присуствовао државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, који се обратио присутнима.

Амбасадор Дејан Шаховић је истакао да су сада, као и последњих година, комуникација и односи између Србије и Свете Столице веома конструктиувни и да они карактеришу заједничко разумевање о многим питањима од обостраног интереса. У последње две године одржани су састанци на високом нивоу, који показују да делимо виђење како неки од актуелних међународних проблема треба да буду решени.

У регионалном контексту Балкана, препознајемо да су кључне речи дијалог и помирење. Србија високо цени што је Света Столица конзистентан промотер таквог приступа у контакту са свим регионалним партнерима. Посебно је важна чињеница што је Света Столица задржала овакав приступ према дијалогу Београда и Приштине и статус Косова и Метохије, на чему смо захвални. Подједнако, високо вреднујемо континуирано и снажно залагање Свете Столице за бржу интеграцију западног Балкана у Европску Унију, с обзиром да је чланство у  ЕУ приоритетан циљ Србије.

Већину становништва у Србији чине православни хришћани. Међутим, у Србији живи и католичка заједница, која је важан део нашег друштва. Однос Владе и Католичке цркве у Србији, такође, су веома позитивни и развијају се у том правцу.

У свом иступању државни секретар Свете Столице је говорио о најважнијим моментима у дипломатским односима две земље. На крају излагања посебно је истакао да билатерални односи Србије и Свете Столице јачају, чему доприноси редован политички дијалог на највишем и високом нивоу. Назначио је да Србија и Света Столица имају добру међународну сарадњу, с обзиром да деле универзалне вредности као што су: мир, безбедност, људска права и заштита животне средине.Сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и Његове светости папе Франциска

12.09.2019.
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.
Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

„Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права“, нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању. „Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалогa. Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор“, нагласио је председник Вучић.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Током разговора са Његовом светошћу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије. „Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес“, рекао је председник Вучић, указавши на то да чланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије. Он је додао да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете Столице.Политичке консултације између Републике Србије и Свете Столице

У Министарству спољних послова Републике Србије, у среду 22. маја 2019. године, одржане су прве политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Секретаријата за односе са државама Свете Столице.
Консултације су водили генерални секретар Министарства Вељко Одаловић и монсињор Антоан Камилери, подсекретар за односе са државама Свете Столице.
Током консултација констатовано је да се односи развијају на добрим и конструктивним основама. Изражена је обострана спремност за даљим јачањем и интензивирањем билатералног дијалога по низу питања од заједничког интереса на билатералној и међународној агенди.
Генерални секретар Вељко Одаловић је информисао саговорника о безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, положају српског и неалбанског становништва, као и о актуелном статусу дијалога Београда и Приштине.
Поред глобалних изазова, као што је питање миграната и избеглица, посебна пажња посвећена је и процесу евроинтеграција и питањима од значаја за регион Западног Балкана, нарочито напорима које Р. Србија и Света Столица улажу у циљу промоције мира, међуетничке толеранције и помирења у региону.

 Патријарх српски примио кардинала Леонарда Сандрија, саопштење СПЦ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 18. маја 2019. године у Патријаршији српској у Београду Његову Еминенцију кардинала Леонарда Сандрија, префекта конгрегације за Источне Цркве.

У пратњи кардинала Сандрија били су монсињор Лучано Суриани, апостолски нунције у Београду; дон Флавио Паче, секретар кардинала Сандриja; монсињор Филипо Колнаго, саветник Апостолске нунцијатуре у Београду; и свештеник Александар Нинковић, секретар Апостолске нунцијатуре у Београду, док су пријему присуствовали и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ бачки г. Иринеј и ђакон Александар др Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.Интервју за дневни лист "Политика" кардинала Пјетра Паролина, државног секретара Свете Столице

Специјално за „Политику”
Рим – Поглавар Католичке цркве папа Франциско данас почиње посету балканским земљама – Бугарској, Северној Македонији и Румунији. Поводом историјског догађаја за ове посткомунистичке земље, у којима је католичко становништво у мањини, а које су за Ватикан важно географско и историјско раскршће Европе, кардинал Пјетро Паролин, други човек Ватикана, за „Политику” и њене читаоце отворио је ватиканску порту и прихватио да одговори на питања о важности папине посете, порукама подршке балканским народима, саветима и подстицајима за допринос међухришћанском дијалогу, обновљеном поверењу и буђењу човечности и хришћанских начела.


Неспорна је световна и духовна моћ Ватикана у свету, земље која, подсетимо, није признала Косово. Неговање начела која пропагирају помирење, љубав и мир међу религијама, државама и људима нарочито је значајно на Балкану, где, како је истакао државни секретар Ватикана, нажалост, поново влада тензија и где драматична сећања давне и блиске прошлости нису потпуно избледела. Уз подршку и усвајање хришћанских начела, на која нас је подсетио, могла би се назрети боља времена и за српски народ.


Били сте у Србији пре неколико месеци. Разговарали сте с председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, потпредседником Владе и министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем, као и с Његовом светошћу патријархом СПЦ Иринејом. Каква искуства носите од те посете и када можемо да вам се надамо, овог пута, можда, и са Светим оцем?
Сећам се те посете и у души сам веома захвалан на тако великодушном пријему и изразима пријатељства од стране српског народа. Тада сам имао прилику за веома срдачну размену мишљења с државним властима, ценећи драгоцен допринос ваше културе и ваше традиције европској цивилизацији. Такође, патријарх Иринеј, који ме је примио заједно с апостолским нунцијем, његовом екселенцијом монсињором Лучаном Суријанијем, и с наша два сарадника, посветио ми је време које смо провели веома пријатно.
Било је то време братске размене мисли о моралним и религиозним проблемима који се дотичу живота у државама данас, а посебно онима која се тичу одбране и промоције живота и породице, солидарности, верских слобода и дијалога међу културама. Био сам у прилици да пренесем патријарху поздраве папе Франциска, на којем ми је патријарх срдачно захвалио. Не могу да негирам жељу да поново дођем у Србију, макар, како ви кажете, у улози папиног пратиоца.


У новембру ове године обележава се тридесет година од пада Берлинског зида. По мишљењу многих, као вођа Католичке цркве, папа Јован Павле Други је веома допринео и рушењу тадашњег биполарног света. Ипак, делује као да опет постоји покушај да се обнови сукоб старих блокова, док се јављају и сасвим нови центри моћи, посебно у Азији. Где Католичка црква данас види своју улогу у таквом свету?
Рекао бих да смо након Хладног рата још далеко од постизања новог, позитивног и одрживог међународног поретка. Ако је тачно да је историја одувек познавала непријатељски супротстављене позиције и конфликте, нови сценарији који су отворени пред нашим очима последњих година ‒ збуњујући су. Почевши од 2001. године, укупна међународна ситуација се још и погоршала. Скандалозно је постојање глади у свету, кршење људског достојанства, систематско уништавање цивилног становништва, нови механизми којима светска сила врши своју доминацију, поремећаји међународне економије, повратак све бруталнијег тероризма фанатика који се позивају на ислам, експлоатација рада многих зарад благостања малобројних, драма миграната који масовно напуштају сопствену земљу због рата или екстремног сиромаштва, којима је ускраћена будућност и нада ‒ чињенице су које не могу да нас оставе незаинтересованима. Употребићу израз који папа Франциско често користи ‒ то је „трећи светски рат у деловима”.
У време као што је ово, у коме је човечанство испреплетено насиљем, претњама, страховима и неправдом ‒ Црква не може друго него да говори, шаље поруке, разговара, да буде отворена и солидарна с очекивањима и потребама свих. Црква је братство у које се прихватају сви и у коме сви имају исто достојанство. Хришћанска љубав не пробира саговорнике, не поставља услове, не подиже баријере, увек чини први корак ка ближњем. Братство захтева једнакост у правима, али и међу људима. Оно тражи да се чува достојанство сваког људског бића и да свако брине о другоме. Сâм Христ се није стидео да нас зове браћом ‒ то је живео и то је захтевао од својих ученика, објавивши да је сваки однос с ближњим одлучујући за однос с Њим у краљевству небеском: „Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” (Мт 25,40). Исусова браћа нису само верници, хришћани, већ су то и све жртве кроз историју, они који су у потреби, које све земље и свако време назива „последњима”.


Папа Франциско се нашао на челу Цркве у веома бурно време које је потресало свет, али и Цркву. Колико његов позив да се окренемо према најрањивијима, сиромашнима и последњима у данашњем свету може да донесе промене?
Мислим да је веома значајна једна од првих изјава папе Франциска: „О, како бих волео сиромашну цркву за сиромашне!” Он не престаје да подсећа на одговорност Цркве пред сиромасима света.
Читао сам да, према последњем извештају Оксфама, постоји веома уска елита милијардера која поседује скоро потпуно богатство света: један проценат популације дели 82 одсто светског богатства, док 789 милиона особа живи у потпуном сиромаштву. Све је већи јаз између богатих и сиромашних.
Папа Франциско непрестано подсећа на то да сиромашни нису „другачији од нас”, већ наша браћа и да је потребно реаговати на културу одбацивања, промовишући, пре свега, културу сусрета. Он је, такође, нагласио да се „не може схватити јеванђеље без сиромаштва” и да је „хришћанин неко ко сусреће сиромахе, ко их гледа у очи, ко их додирује”. Треба се сусретати с њима, а не само их прихватати; треба заједно деловати, а не само их интегрисати. Прихватање и интегрисање подразумевају једну страну која даје, а другу која прима. Промена треба да наступи управо у схватању да је реч о размени и обостраном односу. То колико се даје места сиромашнима одређује меру хуманости нашег друштва и нашег хришћанског сведочења.
Папа Франциско својим проповедима и својим делима поново повезује дугу историју. Подсећа нас да слушање сиромашних и јеванђеља обнавља Исусову породицу на земљи. Ту нам је и пример хришћанских заједница из првих векова, где су добра која су предавана заједници од верника усмеравана онима којима су била најпотребнија. Верујем да се пажња која је усмерена ка сиромасима, а која никада није била умањена у Цркви и коју данас папа Франциско поново наглашава страствено и обновљеном снагом, претвара у конкретне одговоре свештенства и верника на толике потребе које сусрећу на свом ходу вере. Подсетимо на то колико хришћанске заједнице делују у корист миграната, што је само једна од области деловања. Свакако, папине речи су хитан позив да се увек држимо пута помоћи и дељења с другима.


Балкан и регија која га окружује били су кроз историју место сучељавања разних култура, али и интереса, који су неретко производили жестоке сукобе. Један посебно памтимо – Велики рат, али и сукоб настао распадом Југославије. Многи су, посебно у последњим сукобима, покушали да оптуже верске заједнице с ових простора као кривце за сукобе, сакривајући сопствену кривицу. Сведоци смо, ипак, да је деловање верских заједница и њихових лидера, а посебно Католичке цркве, било значајан елемент у постизању помирења и мира на овим просторима. Које су најзначајније активности за које сматрате да су највише допринеле помирењу?
Балкан је, нажалост, поново регија у којој владају тензије и где драматична сећања на давну и блиску прошлост нису потпуно избледела. Није лако говорити о измирењу оних који су рат осетили на сопственој кожи. С друге стране, како сте рекли, данас се не може негирати труд верских заједница и њихових лидера у постизању помирења. Поред свега, лидери верских заједница имају заједничку мисију да изграђују мир, а неодложан задатак верника је заузимање става дијалога и отворености, уз истовремено очување сопственог идентитета.
Мислим да је једна од потреба које аутентично помирење тражи управо прочишћење сећања. Да би се то учинило, мислим да је више него икада неопходно формулисати један исправан суд историје над догађајима из прошлости, уз искрена и храбра дела која су способна да за све отворе једно „ново сутра”, испуњено истином и миром. Мислим да у том процесу највећу пажњу треба посветити елементима који праве разлику између прошлости и садашњости. Када се намерава судити фактима из прошлости, није могуће не бити свестан да је у другачијим историјским временима, у другачијим социолошким и културним приликама – другачије и човек поступао. У супротном, парадигме и конкретни судови о једној епохи могу да буду погрешно примењени у процени других фаза историје, генеришући не мале неспоразуме. Свака генерализација треба да буде избегнута. Треба се ослободити апологетике, која жели да све оправда, а у исто време треба избећи и незаслужено окривљавање које се заснива на историјски неодрживој одговорности. Црква, као заједница крштених, признаје и препознаје да је „света”, јер ју је посветио Христ, који ју је откупио својом крвљу и коју оживљава Свети Дух, али она зна да је њена светост „несавршена”, јер у свом крилу окупља праведнике и свете, али такође окупља и грешнике, како садашње, тако и оне из прошлости, у јединству тајне коју сачињава. Из тог разлога Католичка црква осећа потребу за дубоким кајањем због слабости оне своје деце која су јој окаљала лице.
Када говоримо о доприносу помирењу верских заједница овог региона, без жеље да се забораве обавезе политичких ауторитета, мислим да је веома важан приступ бити свестан и грешака неких од својих чланова, а у исто време „помирити сећања”; само је препозната и прихваћена истина извор помирења и мира. Аутентично помирење подразумева искрени напор да се ослободи од свега онога што удаљава од њега, било да је реч о недостацима у садашњости или о наслеђу прошлости. Жеља Свете столице је да све верске заједнице овог региона буду у стању да заједнички закораче на пут истинског помирења и да могу да постану модел превазилажења конфликата за целокупно друштво.


Папа Франциско је један од најцењенијих папа до сада међу припадницима Православне цркве. Његово предстојеће путовање у Бугарску, Северну Македонију и Румунију симбол је још једном пружене руке источним хришћанима. Који је још циљ овог путовања?
То су посете земљама које представљају, и географски и историјски, једно важно раскршће Европе; то су земље где су се односи развили превасходно међусобним испомагањем и прихватањем. Папина путовања у те државе сусрећу све хришћанске заједнице, не само католичке, а на посебан начин – младе. Није случајно апостолско путовање у Румунију названо „Корачајмо заједно”.
Бугарска и остале земље које ће папа посетити у региону представљају савршену позорницу да се поново чује сведочанство двојице изузетних светаца првог миленијума који су нама, хришћанима, заједнички – Ћирило и Методије: два брата која су јеванђеље објавила новим народима и на новим језицима, увек и пре свега гајећи јединство међу хришћанима, стављајући јединство на прво место, у времену када су у хришћанском јединству већ постојале велике пукотине. Северна Македонија, како указује мото путовања, пружа прилику за посету и охрабрење „малог стада” – локалне католичке заједнице, као и прилику да се ојачају дијалог и сарадња с осталим верским заједницама у једном мултиконфесионалном и мултирелигијском окружењу. Сусрет ће бити и у знаку сећања на Свету Терезу из Калкуте, која је рођена у Скопљу. Ова дивовска фигура у својој малености својим сведочењем живота по јеванђељу и разоружавајућом храброшћу својих дела и својих речи објавила је свима да је Бог љубав, да љуби сваког човека, посебно оне који су сиромашни и напуштени. О тој љубави Католичка црква жели да дâ сведочанство улазећи у дијалог са свима, у име братства свих људи, не раздвајајући и не стављајући на маргине, већ грлећи и сједињујући.


Посета Северној Македонији након решења, рекли бисмо, историјског спора око имена – охрабрење је и нека врста подршке миру. Ипак, тај регион је још оптерећен потенцијалним сукобима. Која ће бити главна порука становницима тог региона?
То ће бити путовања у регион који је у прошлом веку био под јармом комунистичке идеологије, а који данас гледа с надом у будућност. Папа Франциско ће сусрести особе које су пропатиле за слободу и народе дубоких верских корена. Како рекох раније, реч је о путовањима у земље где живе народи разних етничких и верских припадности. Мислим да папа у порукама становницима тих региона неће пропустити да помене још једном важност односа који су обележени поштовањем и солидарношћу, потребом изградње мостова прихватањем различитости других као дара и богатства за све. Верујем да ће их папа – који познаје и друге добре квалитете народа овог региона: активност, великодушност, труд који улажу у напредак – позвати на очување најздравијих традиционалних вредности, користећи на најбољи начин савремене доприносе. Посећујући локалне цркве, јасно је да ће религијске теме имати предност и да папа Франциско жели да охрабри малу католичку заједницу, да је подстакне да дâ нови импулс активној и лојалној сарадњи с друштвом у целини и с другим верским заједницама, дајући тако пример искрености и поштења. Жеља је да се везе које већ постоје међу хришћанима што више оснаже у братском духу, стављајући нагласак на важност и потребу молитве, на дијалог и заједничке акције на одбрани моралних вредности и људског достојанства. То је битно, такође, и за односе између хришћана и муслимана. Важно је постојање међусобног поштовања у познавању и братству и заједничког става да религија не сме, макар и индиректно, да следи било коју форму насиља.


Становништво земаља које ће папа овог пута посетити већином је некатоличко. Папа, свакако, долази и као државник, али пре свега, као поглавар Католичке цркве. Какав ће утицај ове посете имати на локалне католичке заједнице и колико ће допринети екуменском (међухришћанском) дијалогу?
Једна од посебних карактеристика понтификата папе Франциска јесте његов осећај за цркве које су на „периферији”. Имајући привилегију да могу да пратим папу на његовим путовањима на „периферију католичког света”, у различите државе у којима су католички верници мањина и живе реалност „дијаспоре”, могу да дам сведочанство како он, као свој први задатак, поставља своју петровску мисију да „охрабри браћу”. Свакако да је за мале католичке заједнице велика радост и охрабрење да угосте папу. Но, често и код некатолика могу да видим велику подршку и ентузијазам приликом посета. Сви схватају да је папина посета прилика за целу нацију, а не само за један део становника. У одређеним земљама те посете имају и екуменску (међухришћанску) вредност. У тим приликама папа Франциско, пре свега, жели да подстакне братство међу верницима, што је потреба хришћанског живота, а што нам је и Господ оставио као аманет пред своје страдање. Та његова врховна жеља јесте да његови буду „једно”.


Ватикан и Србија већ дуго сарађују на многим пољима, од хуманитарних до истраживачких, научних пројеката. Шта је потребно учинити да се та сарадња појача и учини још видљивијом?
Уверен сам да постоје многа подручја деловања у којима можемо да сарађујемо – хуманитарна, друштвена и културна. Лично сам био сведок веома позитивних резултата који су недавно постигнути. Један од примера је и договор о сарадњи у вишем образовању који је означио фундаменталну етапу за нарастајућу културну сарадњу, али што је помогло и да се ојачају пријатељске везе. Мислим да ће увек бити важно да међусобно нудимо перспективе наде за сваки пројекат који у срцу има циљ да се постигне добро за човека.Посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Србији

 

Кардинал Пјетро Паролин је на позив председника Бискупске Конференције и министра спољних послова Ивице Дачића боравио у посети Србији. Дана 30. јуна састао се са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и Патријархом Српске православне цркве Његовом Светости Иринејем.
За време свог боравка у Србији државни секретар Свете Столице је 01. јула учествовао на отварању новог седишта Међународне Бискупске Конференције св. Ћирила и Методија у Новом Саду.Министар Дачић дочекао државног секретара Свете Столице

30. јун 2018. - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић дочекао је јутрос на аеродрому „Никола Тесла" државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина.

Министар Дачић пожелео је добродошлицу кардиналу Паролину и изразио велико задовољство његовом првом посетом Србији. Министар Дачић поновио је да је ова посета за нас веома важна, а уједно је и прилика за унапређење политичког дијалога на највишем нивоу.Сусрет председника Републике Србије и државног секретара Свете Столице

30. јун 2018. - Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, који му је пренео поздраве Папе Франциска и његову поруку да му је Србија блиска.

Председник Вучић је замолио кардинала Паролина да Папи, уз поздраве, пренесе захвалност на значају који Света Столица придаје територијалном интегритету и суверенитету Србије. Председник Вучић је изразио задовољство због добрих и стабилних односа Србије и Свете Столице, као и опредељење за наставак њиховог развоја, уз међусобно истинско поштовање и поверење.

Кардинал Паролин је изразио наду да ће кроз дијалог Београда и Приштине доћи до стварног компромисног решења за Косово и Метохију, уз очување мира и стабилности. Председник Вучић је рекао да Србија управо због мира и стабилности тежи постизању компромиса, али уз заштиту државних и националних интереса.  

Државни секретар Паролин је председнику Вучићу изразио захвалност на свим активностима које државни органи и институције предузимају са циљем да помогну живот и рад католичке заједнице у Србији.Сусрет председнице Владе Републике Србије и државног секретара Свете Столице - односи са Ватиканом без отворених питања

 

30. јун 2018. – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у данашњем разговору са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином да су односи Србије и Ватикана добри и без отворених питања, са обостраном тежњом ка даљем јачању у духу узајамног поштовања, поверења и толеранције.

Брнабић је упознала кардинала Паролина са тренутним околностима у преговорима Београда и Приштине и подвукла искрену опредељеност Србије ка наставку дијалога.

Она је изразила захвалност државном секретару на принципијелном ставу Свете столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова.

Паролин је обавестио председницу Владе да Ватикан са посебном пажњом прати ситуацију у региону и дијалог Београда и Приштине, нагласивши да је за Свету столицу од изузетне важности заштита културног и религиозног наслеђа на Косову и Метохији.

Саговорници су се сагласили да је рад Мешовите комисије о Алојзу Степинцу и међуцрквени дијалог који је из њега проистекао, иако коначна одлука још није донета, имао позитивне ефекате на односе између Православне и Римокатоличке цркве, као и са становишта методологије, те да представља значајан пример за проучавање других историјских периода и личности.

Кардинал Паролин пренео је подршку Ватикана европским интеграцијама Србије, додајући да је Европска унија у основи пројекат мира и суживота различитих религија и националности, којем Србија и регион Западног Балкана припадају.

Премијерка Брнабић и кардинал Паролин закључили су да постоји узајамна заинтересованост за интензивнију сарадњу у области културе и образовања, подсетиви на то да је на снази постојећи Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Ватиканске библиотеке, као и Споразум о сарадњи у области високог образовања.Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице

30. јун 2018. - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином.

Након састанка, на конференцији за новинаре министар Дачић је нагласио да му је велика част што је кардинал прихватио његов позив да дође у Србију, посебно што је он највиши званичник Свете столице који је посетио нашу земљу.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да са Ватиканом даље унапређује и интензивира своје односе и сарадњу, који су стабилни и добри, а ова посета ће, како је оценио, дати позитиван импулс даљем унапређењу.

„Имамо велику подударност по значајним међународним питањима. Питањима заштите хришћана и хришћанског наслеђа, унапређењу људских права хришћана, избеглица и миграната, спровођење агенде УН-а о одрживом развоју, искорењивања сиромаштва, бриге за породицу, заштита животне средине, борба против климатских промена и други. Мислимо да у том смислу треба и даље да унапредимо нашу сарадњу на нивоу међународних организација и на спољнополитичком плану уопште", истакао је министар Дачић.

Он је нагласио и да је веома битно да наша сарадња буде у интересу свих народа, а и наших цркава у циљу регионалне стабилности, међусобних добрих односа и тражењу заједничких интереса за будућност.

Министар је захвалио Ватикану на принципијелном и за нас веома битном ставу када је реч о КиМ.

„Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова и снажно подржава наш дијалог са Приштином у жељи да се дође до обострано прихватљивог решења. То је за нас веома битна чињеница и мислим да је од значаја да и на ову тему имамо сталне контакте и дијалог."

Министар је подсетио да је председник Србије Александар Вучић пре пар дана примио бискупе са којима је разговарао о питањима сарадње државе и католичке цркве у Србији.

Он је пренео да је на састанку са кардиналом Паролином, али и бискупима констатовано да постоји добра воља за решавање свих питања око којих треба да се разговара као што су питања имовине, матичних књига, образовања.

Министар је нагласио и да Ватикан може да рачуна на отворену и свестрану сарадњу са Србијом.

Кардинал Паролин истакао је задовољство посетом Србији и истакао да Ватикан жели да унапреди сарадњу са Србијом.

„Сви представници католичке цркве прате са изузетном пажњом дијалог с а другим црквама, посебно са СПЦ", додао је државни секретар Ватикана.

Кардинал Паролин је нагласио и да је до сада већ предузето много корака како би се унапредила сарадња Србије и Ватикана и нагласио да очекује и нада се да ће се наставити сарадња око заједничких интереса.Патријарх српски примио државног секретара Свете Столице, саопштење Српске православне цркве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 30. јуна 2018. године у Патријаршији српској у Београду Његову Еминенцију кардинала Пјетра Паролина, државног секретара Свете столице.

Његова Еминенција је захвалио Његовој Светости на срдачном пријему, током кога је вођен разговор о многобројним темама из живота двеју Цркава. Патријарх српски Иринеј је заблагодарио кардиналу Пјетру Паролину на посети, пренетој поруци папе римског Франциска и званичном ставу Ватикана који даје предност дијалогу између Београда и Приштине у односу на једнострано признање независности јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Пријему су присуствовали Његова Екселенција Лучано Суриани, апостолски нунције у Београду; Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, Преосвећени Владика бачки Иринеј; монс. Ђовани Гаспари, службеник државног Секретаријата Ватикана; монс. Филипо Колнаго, први секретар Нунцијатуре; о. Александар Нинковић, сарадник Нунцијатуре, и ђакон др Александар Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.Предаја акредитивних писама Сувереном Малтешком реду

20. март 2018. - Амбасадор Републике Србије при Сувереном Малтешком реду, Њ.Е. Дејан Шаховић, предао је данас акредитивна писма Опуномоћенику Великог Мајстора Сувереног Малтешког реда – Фра’ Ђакому Дала Тореу дел Темпио ди Сангуинето.Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином

Током посете први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је и са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином.

Поред значаја унапређивања даљих билатералних односа и сарадње, током састанка било је речи о питању КиМ.

Министар Дачић упознао је кардинала Паролина са актуелностима у преговорима Београда и Приштине и подвукао искрену опредељеност Републике Србије дијалогу.

Државни секретар Паролин нагласио је да Света Столица са посебном пажњом прати развој ситуације на Балкану и у том контексту преговоре Београда и Приштине.

Шеф српске дипломатије још једном је пренео захвалност државном секретару Паролину на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова.Интензивирање билатералних односа Србије и Свете Столице

У склопу билатералне посете први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се 30. јануара 2018. у Ватикану са секретаром Свете Столице за односе са државама монс. Полом Галагером.

Током разговора обострано је потврђен значај билатералних односа и сарадње и изражена је спремност за њихово даље интензивирање, кроз размену посета на високом нивоу и успостављање механизма редовних политичких консултација.

Монсињор Галагер између осталог посебно је изразио заинтересованост Свете Столице за сарадњу са Републиком Србијом у области заштите хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.

Министар Дачић пренео је захвалност секретару за односе са државама на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и упутио позив монс. Галагеру да посети Србију.


 Предаја акредитивних писама амбасадора Дејана Шаховића папи Франциску

Нови амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Дејан Шаховић, је у четвртак 19. октобра 2017. године предао акредитивна писма папи Франциску.Разговор председника Републике Србије Александра Вучића и папског нунција надбискупа Лућана Суријанија

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је 09. септембра 2017. папског нунција надбискупа Лућана Суријанија.

Председник Вучић је изразио захвалност Ватикану на значају који придаје територијалном интегритету Србије кроз принципијелнан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Српски председник и папски нунције су се сагласили да су односи Србије и Ватикана на добром путу дубоког поштовања и истинског поверења. Надбискуп Суријани је председнику Вучићу пренео позив папе Фрање да посети Ватикан, као и папину искрену жељу да се створе услови да посети Србију.Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haaguПредавање докторанта Милосава Ђоковића на Понтификалном оријенталном институту

У оквиру научног скупа  „ La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal basso ˮ који је одржан 30-31. марта 2017. у организацији Понтификалног оријенталног института, а поводом обележавања стогодишњице његовог оснивања, Милосав Ђоковић, српски докторант на факултету Источних црквених наука при истоименом институту, одржао је запажено предавање на тему „ Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, rito ˮ.

М. Ђоковић је упознао велики број присутних са славом - јединственим празником код Срба, говорећи о њеном пореклу, о њеним карактеристикама, о чину који се обавља у цркви и у дому верних као и о обичајима који су својствени обележавању славе.
Посета Амбасади делегације Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије

Aмбасадор Републике Србије Мирко Јелић примио је 31. јануара 2017. године делегацију Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије. У делегацији су били монс. Станислав Хочевар, надбискуп београдски и митрополита, монс. Јанош Пензеш, бискуп суботички, монс. Ђуро Гашпаровић, бискуп сремски, монс. Ладислав Немет, бискуп зрењанински и председник Конференције, монс. Ђура Џуџар, апостолски егзарх за гркоктаолике у Србији и влч. Мирко Штефанек, секретар Конференције.

Чланови Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије били су у посети “ad limina apostolorum”, што означава поход који сваких пет година обављају католички бискупи папи у Рим, при чему подносе писмени или усмени извештај о приликама у својој бискупији.


Међународну бискупску конференцију Св. Ћирило и Методије чине Србија (Београдска надбискупија, Суботичка бискупија, Зрењанинска бискупија, Сремска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Србији), Црна Гора (Барска надбискупија и Которска бискупија), Македонија (Скопска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Македонији) и КиМ (Апостолска администратура).Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 28. јануара 2017. године у руском храму Светог Николе у Риму, литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије.


Свечану литургију служио је Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј, зaједно са протојерејом - ставрофором Рашком Радовићем.

На Литургији је Преосвећени Епископ присутнима говорио о мисији Светог Саве, његовом светитељском животу и подвигу.


После богослужења Владика Андреј је пресекао славски колач и осветио жито.Службена посета Републици Србији Великог Болничара Малтешког реда

Београд, 8. децембар 2016.
Велики Болничар Сувереног Војног Малтешког реда, Њ.Е. принц Доминик де ла Рошфуко Монтбел стигао је данас у државну посету Србији. На аеродрому су га сачекали Асистент министар здравља, Др. Зоран Михајловић и амбасадор Малтешког реда у Републици Србији, Алберто ди Лука.


Овај догађај је од велике важности и значаја, јер је то прва службена посета Србији члана Владе Малтешког реда, која означава значајан развој билатералних односа.

  


Састанак са министром Њ.Е. Златибором Лончаром одржан у Палати Србија, седишту Владе, протекао у пријатељској атмосфери и обостраном разумевању. Министар Лончар изразио је захвалност Великом Болничару Доминику де ла Рошфуко Монтбелу захвалност за многе хуманитарне, здравствене и друштвене активности које је Ред спровео у Србији у протеклим годинама.


Посебно је наглашен значај пројекта Пожели жељу малтешком реду који је снажно одјекнуо у јавности током 2015. и 2016. године, а већ постоје и планови за 2017. Те акције Малтешког реда у Републици Србији су обухватале на стотине младих људи и деце, чије су жеље испуњене од стране Малтешког реда.
Истоветно је високо оцењена рад волонтера Малтешког реда, координиран немачким Малтесер Инт. и мађарском Мелитенсе асоцијацијом усмереном на старије људе и избеглице са Блиског Истока на просторима блиским мађарској граници.


Велики Болничар и министар, на основама досадашњих искустава су дискутовали о јачању билатералних односа и утврђивању олакшица које би помогле даљи и ефикаснији заједнички рад.

Посета Великог Болничара је настављена у Влади Србије, где је одржан састанак са Њ.Е. Александром Вулином, Министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Сусрет је обиловао различитим темама о пројектима од друштвеног интереса који ће бити предузети у заједничкој координацији.


Свечани ручак за делегацију Малтешког реда свечани ручак је организовао државни секретар г. Владимир Ђукић.


Њ. Е. Велики Болничар Малтешког реда је на крају службене посете Београду посетио амбасаду Малтешког реда где је присуствовао састанку са амбасадором Ди Луком и особљем амбасаде, а касније се сусрео и са апостолским нунцијем у Београду Њ.Е. Монс. Лучано Суријанијем и београдским надбискупом Њ. Е. Монс. Станислав Хочеваром.Министар Вулин се састао са Гранд хоспиталијером Сувереног малтешког реда

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао сe данас са Гранд хоспиталијером Сувереног малтешког војног реда, Балиф Домиником принцом де ла Рошефуко-Монтбелом и амбасадором Сувереног малтешког војног реда у Београду, Албертом ди Луком.


На састанку се разговарало о могућностима за унапређење сарадње, посебно у циљу решавања проблема мигрантске кризе и помоћи мигрантској популацији у Србији.


Гранд хоспиталијер Балиф Доминик де ла Рошефуко-Монтбел представио је хуманитарне активности Сувереног малтешког реда и иницијативе које су већ спроведене у Републици Србији. Саговорници су изразили наду да ће се у скоријој будућности реализовати и конкретни програми и пројекти у циљу решавања овог проблема и унапређења сарадње.


Министар Вулин се захвалио представницима Сувереног малтешког војног реда на принципијелном ставу у вези са једностраним проглашењем државе Косово и помоћи коју су упутили за санирање последица поплава које су задесиле Србију 2014. године. Министар је такође изразио захвалност за показано интересовање и жељу да пруже помоћ у мигрантској кризи, као и за унапређење сарадње.


Одговорности великог мајстора Сувереног војничког малтешког реда укључује кабинете министра здравља и социјалних питања, министра за хуманитарни рад и министра за међународну сарадњу.Потписан протокол о сарадњи са Мађарском добротворном службом Малтешког реда

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, потписао је 1. децембра 2016. године у име ресорног министарства, Општи оквирни протокол о сарадњи на питањима избеглица и миграција са Мађарском добротворном службом Малтешког витешког реда.
,,Потписани протокол о сарадњи има за циљ да пружање помоћи мигрантима који се нађу на територији Србије буде организовано и друштвено прихватљиво, у складу са државном политиком“, објаснио је Иванишевић и додао да Протокол обухвата не само финансијску помоћ, већ и преношење искустава са других простора где бораве мигранти, имајући у виду да је добротворна служба Малтешког витешког реда недавно била на острву Лампедуза. Државни секретар је изразио задовољство што се та добротворна служба укључила у систем пружања помоћи мигрантима у нашој земљи, оценивши да је Протокол пример како кроз заједничке активности треба да сарађују невладине организације и држава.


Председник Мађарске добротворне службе Малтешког витешког реда, Лајош Ђори-Дани, рекао је да је потписивање Протокола важан подухват између Малтешког реда и Србије, којим ће се још више утврдити добри комшијски односи.Владика Андреј у посети Риму

Његово Преосвештенство Епископ аустријско - швајцарски Господин Андреј, 25.  и 26. новембра 2016. године извршио је канонску посету Италији и поделио Архипастирски благослов Србима у Риму.


Током свог боравка, Владика Андреј одржао је у руском храму Свете великомученице Катарине час веронауке на тему: „Велики Свети Свеправославни Сабор на Криту 2016. године“ и служио је Свету Архијерејску литургију.
Предавању и богослужењу присуствовали су амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, саветник Амбасаде Игор Ћулафић, као и верници Српске православне цркве у Риму.Одбрана докторске тезе господина Зорана Недељковића, директора Библиотеке Патријаршије СПЦ

Директор  Библиотеке  Патријаршије Српске православне цркве, господин Зоран Недељковић, је 09. новембра 2016. године на престижном Папском Универзитету Антонианум успешно одбранио докторску тезу под називом: „Званични односи Свете Столице и Српске православне цркве 1965-2010“.


Амбасада Републике Србије при Светој Столици користи прилику да господину Недељковићу честита на успешно одбрањеној тези и пожели сваки даљи успех на личном и професионалном плану.ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА

Архијерејски намесник за Италију протојереј – ставрофор Рашко Радовић
служио је 2. јула 2016. године у руском храму Свете великомученице Катарине, Свету литургију поводом Видовдана.

После Свете литургије обављен је парастос Светом цару Лазару и свим видовданским мученицима.

Богослужењу је присуствовао амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, као и верници Српске православне цркве у Риму.Уручење ордена Малтешког витешког реда амбасадору Мирку Јелићу

Велики Мајстор Малтешког Витешког Реда Метју Фестинг одликовао је амбасадора Републике Србије Мирка Јелића „Орденом Великог Крста pro Merito Melitensi“.

Свечаност уручења приређена је у Магистралној палати Малтешког Витешког Реда у Риму 16. јуна 2016. године.

Орден је амбасадору Јелићу уручио Велики Мајстор фра Мeтју Фестинг.

У образложењу одлуке се каже да се „Орден додељује за допринос јачању веза, сарадње и пријатељства између Републике Србије и Малтешког Витешког Реда, започетих 2001. године, као и значајних резултата постигнутих последње три године, посебно потписивање Споразума о сарадњи у области здравства
од 11. децембра 2013. године“.


„Орден Великог Крста pro Merito Melitensi“ додељује се угледним страним функционерима и амбасадорима акредитованим при Малтешком Витешком Реду.Учешће амбасадора на 15. међународној конференцији удружења „Заједно за Атос“

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду 15. међународне конференције удружења „Заједно за Атос“ посвећене чудотворним светогорским иконама, која је одржана у Риму 14. маја 2016. године.

На конференцији су говорили светогорски монах Симеон Дионисиатис, проф. Нике Екатерини Кутраку, доцент теологије Ф. Санти Кућинота, др М. Цвјатакова Иванова и иконограф отац Зоран Ђуровић
 Сусрет председника Републике Србије Т. Николића и патријарха Руске православне цркве Кирила 09. марта 2016. године у Москви

Председник Републике и Њ. С. Кирил разговарали су о стању хришћанства у Европи, мигрантској кризи, о сусрету Патријарха Кирила и папе Франциска у Хавани, пријатељсту Русије и Србије. „Ви сте господине председниче одавно заслужили ово високо признање, јер сте читавим животом и делом доказивали врлине православља и велико пријатељство и братство са Русијом“, истакао је Патријарх Кирил.

„Руси и Срби су и у прошлости и будућности нераскидиво повезани“, рекао је председник Николић и нагласио подршку улози Русије у борби против међународног тероризма и напорима да поново успостави добре односе са Европом.

Патријарх московски нагласио је да је изузетно срећан због сусрета са папом Франциском и да су братски поделили бригу о хришћанству.

Након састанка Патријарх московски и све Русије Кирил на свечаној церемонији уручио је председнику Николићу посебну награду, Међународног фонда јединства православних народа, која носи име Његове Светости Патријарха московског и све Русије Алексеја II.
 Председник Владе Александар Вучић примио новог апостолског нунција

Председник Владе Србије Александар Вучић примио је 4. марта 2016. године новоименованог апостолског нунција, надбискупа Лучана Суријанија који је похвалио залагање српског премијера за помирење и унапређење односа у региону Западног Балкана.
Суријани је премијеру Вучићу пренео поздраве папе Фрање и нагласио да је у Србију дошао са жељом да допринесе добробити земље и народа.
Српски премијер је пожелео апостолском нунцију добродошлицу и успех у дипломатском раду, нагласивши да је уверен да ће својим искуством допринети да добри и стабилни билатерални односи Србије и Свете Столице буду још јачи.
Премијер Вучић је захвалио на принципијелном ставу Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.
Премијер Вучић изразио је жељу да са надбискупом Суријанијем и католичким верницима у Србији обележи Ускршње празнике по Грегоријанском календару, те је на данашњем састанку договорено њихово заједничко присуство Светој миси 27. марта ове године.МСП И. Дачић примио новог апостолског нунција

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету новоименованог апостолског нунција Свете Столице у Републици Србији надбискупа Лућана Суријанија.

Министар Дачић је пожелео добродошлицу нунцију Суријанију и изразио задовољство  добрим билатералним односима две државе о чему сведочи интензивирање дијалога на високом нивоу. Захвалио је на принципијелном ставу Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и залагању за очување хришћанског наслеђа на КиМ.

У разговору је обострано констатован интерес за даљим унапређењем сарадње и истакнут је значај наставка екуменског дијалога.Апостолски нунције код Патријарха српског Иринеја

25. Фебруар 2016.  Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 25. фебруара 2016. године у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију Лучијана Суријанија, апостолског нунција у Србији, који је дошао у прву посету Патријарху српском по именовању на дипломатску службу у Србији.Затворена Kњига жалости

У Амбасади Републике Србије при Светој Столици и при Малтешком Витешком Реду 22. и 23. фебруара 2016. године била је отворена Књига жалости поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића у Либији. 


У Књигу жалости уписали су се представници Државног секретаријата Свете Столице и Малтешког Витешког Реда, као и велики број представника страних амбасада акредитованих при Светој Столици и Малтешком Витешком Реду.Књига жалости

     

        Поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића, који су током своје дипломатске мисије у Либији трагично изгубили живот приликом америчког ваздушног напада на базу терориста, у амбасади Републике Србије при Светој Столици биће отворена књига жалости у понедељак 22.02.2016. у времену 14,00-16,00 и уторак 23.02.2016. у времену од  10,00-13,00 и 14,00-16,00 часоваУчешће амбасадора на симпозијуму удружења „Заједно за Атос“

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду међународног семинара посвећеног светогорској духовности, који је под насловом: „Архимандрит Софроније (Сахаров) и његова духовна порука“, одржан у Риму 11. фебруара 2016. године.

На скупу су говорили владика Силуан, епископ румунске православне дијецезе у Италији, калуђер РПЦ С. Маинолди, проф. теологије С. Каприо, представник братства манастира Бозе у Италији фратар А. Маинарди.

Семинар је организовало удружење „Заједно за Атос“ чије је седиште у Риму.Предаја акредитивног писма новог апостолског нунција у Србији

Београд 05.02.2016. - Председник Николић је примио и акредитивно писмо од апостолског нунција у Србији, надбискупа Лучијана Суријанија.
Надбискуп Суријани обратио се председнику Николићу речима да му је част да преда акредитвно писмо којим га је папа Фрања овластио да обавља дужност апостолског нунција Свете столице у Србији.
У пратњи новог нунција био је и први секретар апостолске нунцијатуре Свете столице монсињор Јануш Станислав Блатовјак.
Председник Николић је пожелео добродошлицу новом нунцију уз жељу за добру сарадњу.Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 30. јануара 2016. године у руском храму Светог Николе у Риму, литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије.

Свечану литургију служио је Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј, зaједно са протојерејом - ставрофором Рашком Радовићем и протођаконом Зораном Андрићем.

На Литургији је Преосвећени Епископ присутнима говорио о мисији Светог Саве, његовом светитељском животу и подвигу.

После богослужења Владика Андреј је пресекао славски колач и осветио жито.
 САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Званична делегација Светог Синода Српске Православне Цркве, коју су сачињавали митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј и професор др ДаркоТанасковић, посетила је Ватикан 16. јануара текуће године. Тога дана је била званично примљена од стране Његове Светости папе римског Фрање I.

Поред самог домаћина, пријему и разговорима присуствовали су и кардинал др Курт Кох, председник Савета за унапређивање јединства хришћанa, и три члана администрације Свете Столице. 

Разговор је био срдачан, искрен и отворен, и то не у уобичајеном дипломатском значењу тих речи него у истински хришћанском, духовном смислу. Са обе стране се тежило истиновању у љубави, по речима светог апостола Павла, без лукавштинâ и пренемагања. Полазна и завршна поента читавог сусрета јесте да искрени дијалог и међуцрквена сарадња на пољу сведочења и објављивања јеванђелских начела и вредности у свету препуном крајности, од мрачњачког верског фанатизма до антихришћанског и у крајњој линији нехуманог секуларизма, представља и категорички императив нашега времена и битан садржај одговорне мисије Цркве у свету. Притом су у разговору осветљени или бар дотакнути сви важнији аспекти међуцрквених односа, дијалога и сарадње.


Поред сусрета и разговора са епископом Рима и поглаваром Римокатоличке Цркве делегација је имала и друге сусрете и разговоре, и то са кардиналом Кохом, са монсињором Енриком дал Коволом, ректором Латеранског папског универзитета, са којим Православни богословски факултет Универзитета у Београду негује академску размену и сарадњу, са монсињором Карлом Азеведом, делегатом папског Савета за културу, са монсињором Жан-Лујем Брижеом, библиотекарем Ватиканске библиотеке и архивистом Тајног ватиканског архива, и са амбасадором Србије у Ватикану, г. Мирком Јелићем.


Сви чланови делегације су дали интервју Латеранској телевизији и присуствовали су Литургији у базилици Светога Петра, где су званично представљени верницима и поздрављени као „синодска делегација Српске Православне Цркве, предвођена Његовом Еминенцијом митрополитом црногорско-приморским г. АмфилохијемПријем у Патријаршији српској - 4. децембар 2015.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 4. децембра 2015. године, у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију надбискупа Пола Галагера, секретара Свете Столице за односе са државама, у пратњи монсињора Јануша Блаховјака, отправника послова Апостолске нунцијатуре у Београду.Захвалност Ватикану на принципијелном ставу о Космету

Београд, 4. децембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са државним секретаром Свете столице за односе са државама надбискупом Полом Ричардом Галагером о односима Београда и Ватикана, положају католичке заједнице у Србији, ситуацији у региону и мигрантској кризи.

Вучић је пренео надбискупу Галагеру захвалност на принципијелној позицији Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на подршци у очувању српског религијског и културног наслеђа у покрајини.

Галагер је поздравио конструктивну улогу Београда у односима са Приштином, и изразио подршку европским интеграцијама Србије.Опроштајна посета апостолског нунција Орланда Антонинија

Београд, 22. септембар 2015. године - Председник Републике Србије Томислав Николић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија, који одлази са ове дужности крајем септембра.

Председник Србије Томислав Николић је подвукао да су односи Србије и Ватикана на историјски највишем ступњу. „Наступио је нови период у билатералним односима, зато што политику воде људи који разумеју важност неговања сарадње. Папа Франциско и ја смо поставили здраве темеље, а када је основа добра и зграда је добра“ рекао је председник Николић. Он је додао да је у успостављању трајне сарадње драгоцен позитиван став Српске православне цркве. Председник Николић је посебно апострофирао формирање мешовите комисије која ће утврдити све чињенице у вези са Другим светским ратом. „Папа Франциско је један од ретких верских поглавара који на хришћанство гледа као целину и током разговора са њим имао сам утисак да ме прихвата као себи равног, иако долазим из друге вере“ подвукао је председник Николић. „Пре готово хиљаду година догме су се раздвојиле, време је да будућност градимо уз постојеће разлике“, додао је. Председник Николић је нагласио да Србија цени подршку коју Света Столица пружа Србији у процесу евроинтеграција и посебно се захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Нарочиту захвалност дугујемо на исказаном интересовању Ватикана за очување српског хришћанског наслеђа на Косову и Метохији. Председник Николић се захвалио апостолском нунцију Свете Столице у Београду Орланду Антонинију на великом личном доприносу у отварању нове етапе у односима са Ватиканом и пријатељству које је показао према Србији и српском народу.

Апостолски нунције Орландо Антонини је подвукао да је у Србији наишао на веома отворен став и разумевање. „Председниче код Вас сам увек наилазио на разумевање, Ваша добра намера је потврђена доделом Ордена српске заставе другог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице. Ја сам се трудио да Вашу поруку пренесем тачно и да ситуацију представим на објективан начин. Ви цените напоре које сам уложио и ја сам захвалан на Вашој доброј намери“ нагласио је нунције Орландо Антонини. Он је изразио задовољство што је папа Франциско дошао на идеју да се формира мешовита комисија као значајан корак на постизању историјског разумевања између Римокатоличке и Православне цркве. „Веома је важно да се Римокатоличка црква не поистовети са појединим нацијама или земљама. Она је мултиетничка, има свој лик и специфичност. Такође моја порука Мађарима, Хрватима и другим нацијама католичке вероисповести јесте да не гледају ка Мађарској, Хрватској или другој земљи, зато што је Бог хтео да буду у Србији и треба да буду грађани Србије“ подвукао је Антонини.Унапређени односи Србије и Ватикана

Београд, 22. септембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Орланда Антонинија, и том приликом му одао признање на доприносу развоју односа Србије и Ватикана.

Вучић је истакао да су током шестогодишњег мандата овог представника Свете столице односи Србије и Ватикана унапређени, чему сведочи и боље разумевање између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Он је пренео захвалност апостолском нунцију на принципијелном ставу Свете столице о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Антонини је истакао да је током свог боравка у Србији имао пуно разумевање и подршку Владе Србије и Српске православне цркве.

Он је похвалио залагање премијера Вучића за помирење и унапређење односа земаља у региону, и исказао наду да ће Србија ове године отворити прва преговарачка поглавља за чланство у ЕУ.Званична посета председника Републике Србије Томислава Николића Ватикану

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је 11. септембра 2015. године у званичној посети Ватикану и том приликом се сусрео са папом Франциском. У срдачном разговору било је речи, између осталог, о мигрантској кризи, противљењу Србије пријему такозване „Републике Косово“ у Унеско и формирању мешовите комисије Српске православе цркве и Римокатоличке цркве која би разматрала историјске чињенице из периода Другог светског рата и улогу Алојзија Степинца у Независној држави Хрватској.


Након аудијенције код папе Франциска председник Николић је имао сусрет са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете Столице.


Председник Николић поклонио је папи Франциску фототипско издање Душановог законика и монографију „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“.


Папа Франциско поклонио је председнику Николићу златну медаљу израђену поводом 3. године од како је изабран за папу, као и књигу „Кроз историју медаља испричана историја понтификата”.


Председник Николић је уручио Орден Републике Србије на ленти кардиналу Пјетру Паролину, државном секретару Свете Столице, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Републике Србије и Свете Столице. Такође, државном секретару Свете Столице председник Републике поклонио је и монографију „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“.


Током посете обострано је изражен интерес за даљим развијањем и унапређењем сарадње на билатералном и међународном плану.


Председник Николић обишао је и Ватиканску библиотеку где је разговарао са главним библиотекаром и архиваром Свете Столице, монс. Жаном Лујем Бругесом.


Leggi di più/approfondimenti
Опроштајна посета апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија

понедељак, 17. август 2015.   Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија, који одлази са ове дужности крајем септембра.

На почетку разговора министар Дачић захвалио је нунцију Антонинију на свеобухватном ангажовању током његовог мандата и личном доприносу у унапређењу односа Свете Столице и Србије.

Подвукао је значај подршке коју Света Столица пружа Србији и другим земљама Западног Балкана у процесу евроинтеграција и посебно се захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и исказаном интересу за очување хришћанског наслеђа на КиМ.

Нунције Антонини је изразио задовољство поводом одликовања Орденом српске заставе другог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице, које му је недавно уручено од стране председника Србије Томислава Николића.

Обострано су констатовани добри билатерални односи и интерес за њихово даље унапређење.

 УРУЧЕЊЕ ОРДЕНА АПОСТОЛСКОМ НУНЦИЈУ О. АНТОНИНИЈУ


Председник Србиjе Tомислав Николић уручио jе 15. јула 2015. године Oрден српске заставе другог степена апостолском нунциjу, надбискупу Oрланду Aнтониниjу, за истакнуте заслуге у развиjању и учвршћивању приjатељских односа и сарадње између Србиjе и Свете Столице.

Своjим ангажовањем надбискуп Oрландо Aнтонини знатно jе допринео високом нивоу односа Србиjе и Ватикана, наводи се у образложењу и истиче да jе по први пут у савременоj историjи председник Републике лично одликовао апостолског нунциjа.

Aнтонини jе након уручења Oрдена у Председништву Србиjе рекао да jе веома поласкан одликовањем и да ће од данас са jош више труда бринути о развиjању билатералних односа Свете Столице и Србиjе и наставити да буде амбасадор Србиjе.

Oн jе, подсетивши да jе Николић по преузимању функциjе председника рекао да жели да задржи отворена врата према Истоку и према Западу, оценио да jе то веома рискантна геополитичка улога коjа jе у историjи Србиjи донела много невоља и патњи, али коjа такође може бити пуна могућности за онога ко зна како да их употреби.

Надбискуп Aнтонини jе рекао да jе током шест година своjе мисиjе био у прилици да види процес трансформациjе земље и да jе схватио како комплексна и тешка може бити реалност на овим просторима, на геополитичком и на верском нивоу.

"Tрудио сам се да што jе могуће више заинтересуjем Свету Столицу за ову земљу и могу да кажем да сам срео драге и отворене људе међу припадницима верских и локланих заjедница, заинтересоване да пробуде односе међу нама, чак желећи да почну процес разjашњавања, колико год jе то могуће, болних чињеница наше заjедничке историjе", рекао jе он.

Aпостолски нунциjе jе Николићу пожелео да његов сусрет са папом у септембру донесе значаjне резултате са обе стране.

Aнтонини jе додао да ће од данас задатак развиjања билатералних односа између Србиjе и Свете столице обављати са jош више труда.

"Kако jе Србиjа моjе последње послање као дипломате претпостављам и надам се да сам овде употребио наjбоље из искуства коjе се сакупљало у мени за 36 година служења Светоj Столици", рекао jе Aнтонини.

Aнтонини jе подсетио и да jе током његовом службовања потписан споразум, први након стотину година, о образовању и култури, као и да су слични уговори потписани са библиотеком и архивом Патриjаршиjе, као и са Богословским факултетом Универзитета у Београду.

Био би, каже, веома задовољан и ако би била формирана мешовита српско- хрватска комисиjа коjу jе предложио папа.

Уручењу одликовања присуствовали су патриjарх српски Иринеj, београдски надбискуп Станислав Хочевар, амбасадор Италиjе Ђузепе Mанцо.

Aнтонини jе именован за апостолског нунциjа 8. августа 2009. године, а председник Србиjе jе 1. jула 2015. године потписао указ о одликовању апостолског нунциjа надбискупа Aнтониниjа.ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА

Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски и италијанско малтешки Андреј служио је 27. јуна 2015. у руском храму Свете великомученице Катарине, Свету литургију поводом Видовдана.

После Свете литургије обављен је парастос Светом цару Лазару и свим видовданским мученицима.

Богослужењу је присуствовао амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, као и верници Српске православне цркве у Риму.ЗАХВАЛНОСТ ЗБОГ KОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ СТЕПИНЦА

Београд, 28. мај 2015. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је са председником Папског савета за промоцију хришћанског јединства, кардиналом Куртом Кохом.
Председник Николић је пожелевши добродошлицу кардиналу Коху у Србију нагласио захвалност Ватикану на ставу о непризнавању Косова и Метохије. „Та подршка значи много за очување државе и народа, као и хришћанским коренима Косова и Метохије, као интегралног дела Србије“ подвукао је председник. Он је истакао да Србија и Ватикан деле сличне ставове о изазовима са којима се суочава међународна заједница. Председник Николић је изразио бојазан поводом прогона хришћана, без обзира на то да ли су православци, католици или протестанти. Ескалација тероризма упереног на хришћанство изискује превазилажење разлика и успостављање континиураног дијалога између припадника хришћанских заједница, нагласио је председник Србије.
Председник Николић се осврнуо на иницијативу Римокатоличке цркве да се кардинал Алојзије Степинац прогласи за свеца и изразио забринутост да би таква одлука нарушила све оно што је до сада урађено на побољшању односа између Србије и Хрватске. „Ја исказујем искрено поштовање према свим верским заједницама у Србији, зато Вас молим да када бројите зрна у једној руци, пребаците у другу и пребројите поново“, апеловао је председник Николић.
Кардинал Курт Кох је пренео председнику Николићу поздраве папе Франциска, нагласивши његово задовољство поводом предстојеће званичне посете председника Ватикану у септембру месецу ове године. Кардинал се сагласио са председником да су мета терориста хришћани и истакао неопходност њиховог јединства и превазилажења разлика. Кардинал Кох је предложио да се формира стручни тим Римокатоличке цркве и Српске православне цркве који ће истражити све историјске чињенице, и настојати да се кроз дијалог успоставе сарадња и разумевање. Изразивши уверење да би посета папе Франциска Србији значајно допринела чвршћој сарадњи верских заједница и помирењу народа бивше Југославије, кардинал је нагласио да ће о томе разговарати и са патријархом српским Иринејем и представницима СПЦ.Кардинал Кох у посети Београду

Четвртак, 28. мај

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас председника Папског савета за унапређење јединства хришћана, кардинала Курта Коха из Свете Столице.

Током разговора разматрана су питања из домена билатералних односа, са освртом на даљи развој сарадње у области високог образовања између Владе Републике Србије и Свете Столице.

Шеф српске дипломатије захвалио се на принципијелном ставу Свете Столице по питању непризнавања ЈПНК и подршци у очувању хришћанског наслеђа на КиМ.

Констатовани су добри билатерални односи између Свете Столице и Србије и изражен је интерес за сарадњом у Међународним организацијама, нарочито у оквиру ОЕБС-а и истакнут је значај наставка екуменског дијалога.
УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРА НА СИМПОЗИЈУМУ УДРУЖЕЊА "ЗАЈЕДНО ЗА АТОС"

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду 14. међународног симпозијума посвећеног проучавању културе и духовности Свете Горе Атонске, који је одржан у Риму, 16. маја 2015. године. Тема овогодишњег скупа била је: „Молитва срцем и светогорска традиција“.

На скупу су учествовали светогорски монаси, представник Васељенске патријаршије, великодостојници православних цркава Грчке, Русије и Румуније, као и професори теолошких факултета у Италији.

Симпозијум је организовало удружење „Заједно за Атос“ чије је седиште у Риму.Одликовање амбасадору Републике Србије при Светој Столици

Папа Франциско одликовао је амбасадора Републике Србије при Светој Столици Мирка Јелића Орденом великог крста Реда Пиа Деветог са лентом.

Свечаност уручења приређена је у Ватикану 23. марта 2015. године.

Орден је амбасадору Јелићу уручио заменик државног секретара, надбискуп А. Бећу (Giovanni Angelo Becciu).

Церемонија је одржана на латинском језику.

Орден великог крста Реда Пиа Деветог са лентом установио је 1847. године папа Пио Девети поводом обележавања прве годишњице свог понтификата.

Додељује се угледним страним функционерима и амбасадорима након две године рада при Светој Столици.Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић је 24. јануара 2015. године у руском храму Светог Николе у Риму, присуствовао литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије. Свечану литургију служио је отац Рашко РадовићСтупање на снагу Споразума о сарадњи у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице

Споразум о сарадњи у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице, који је закључен 27. јуна 2014. године у Београду, ступио је на снагу 14. јануара 2015. године.Званична посета Републици Србији секретара за односе са државама Свете Столице, монс. Доминик Мамбертија

     Секретар за односе са државама Свете Столице монс. Доминик Мамберти званично је посетио Републику Србију од 27. јуна до 1. јула 2014. године. У делегацији су били и апостолски нунције у Београду надбискуп Орландо Антонини, надбискуп и митрополит београдски Станислав Хочевар и зрењанински бискуп Ладислав Немет.

    Том приликом потписан је Споразум о сарадњи у области високог образовања.

     

Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије:

петак, 27. јун 2014.

Односи Србије и Свете Столице оцењени као добри

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама, надбискупом Домиником Мамбертијем, који борави у званичној посети Србији од 27. јуна до 1. јула 2014. године.

Ово је прва посета високог званичника Свете Столице након 11 година, која ће свакако дати додатни импулс интензивирању политичког дијалога и отворити перспективе за унапређење сарадње. Током разговора, разматрана су питања из области билатералних односа, европских интеграција Србије, односа државе према реституцији црквене имовине, као и заједничке сарадње у оквиру међународних организација.

Обострано је оцењено да су односи између Србије и Ватикана добри.

Министар Дачић је истакао да Србија политички жели да се са Светом Столицом што боље разуме по питањима од заједничког интереса. МИП Мамберти је изразио задовољство што је дошло до ове посете. Још једном је потврђен став Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и о подршци евроинтеграцијама Србије.

Српски шеф дипломатије захвалио је на папином јавном апелу за помоћ пострадалим подручјима у Србији и упућеној хуманитарној помоћи од стране Свете Столице и Каритаса. Изнео је и да Србија посебно вреднује ангажовање Свете Столице на заштити културног и верског наслеђа на КиМ.

Говорећи односу државе према реституцији имовине Римокатоличкој цркви, министар Дачић је истакао да је однос државе према власништву свих верских заједница исти и да се реституција мора законски решавати према постулатима правне државе.

Након разговора, потписан је Споразум у области високог образовања Србије и Свете Столице, што је оцењено као важан корак у билатералним односима две земље, који ствара оквире за даљу сарадњу.

На заједничкој конференцији за штампу након сусрета, министар Дачић се осврнуо на могућност папине посете Србији, и истакао да је, са државног аспекта, у нашем интересу да папа Франциско посети Србију.

 

Саопштење Кабинета председника Републике Србије:

01.07.2014.

Биће ми драго да папа дође у Србиjу

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић разговарао jе данас у Београду са секретаром Свете столице за односе са другим државама Домиником Mамбертиjем, коме се захвалио на томе што Ватикан, водећи се принципима, ниjе признао jеднострано проглашену независност Kосова и Mетохиjе.

Говорећи о проблему имовине коjа jе верским заjедницама национализована након Другог светског рата, председник Николић jе рекао да ће Србиjа реституциjу обавити што брже и ефикасниjе, у складу са Законом и могућностима, саопстила jе Прес служба председника Републике.

Николић jе упутио jе писмо захвалности папи фрањи због његове директне помоћи нашоj земљи након катастрофалних поплава коjе су Србиjу погодиле ове године.
Tакође, везано за папину посету Србиjи, председник Николић jе истакао да ће му бити драго да пожели добродошлицу поглавару Римокатоличке цркве, чим око те посете буде постигнут договор са Српском православном црквом.

Николић jе изразио жељу да се заjедничком мудрошћу не начини никакав потез коjи би било кога увредио, поготово у вези односа према историjи, Другом светском рату и улози Aлоjзиjа Степинца у њему, наведено jе у саопштењу.

 

Саопштење за штампу Кабинета председнице Народне скупштине Републике Србије:

01.07.2014.

Гојковић разговарала са секретаром Свете Столице

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је са Мамбертијем и том приликом захвалила на помоћи Свете Столице и апелима папе Франциска за помоћ пострадалима у поплавама у Србији и Босни и Херцеговини.

"Желим да се у име Народне скупштине захвалим на несебичној хуманитарној помоћи Србији у поплавама које су нас недавно погодиле", рекла је председница Народне скупштине и замолила за наставак помоћи у обнови погођених подручја.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, Гојковић је изразила задовољство због унапређења односа Србије и Свете Столице и поздравила потписивање споразума у области високог образовања између Србије и Свете Столице, чију ће примену подржати Народна скупштина.

Мамберти се сагласио да су односи Србије и Свете Столице унапређени последњих година, а доказ тога је и потписивање споразума у области високог образовања, који ће, како је нагласио, унапредити сарадњу у области културе и образовања.

Председница Народне скупштине захвалила је и на подршци Србији на путу ка Европској унији, а Мамберти је рекао да ће Света Столица наставити да подржава аспирације региона ка ЕУ, јер је придруживање Унији значајан фактор и стабилности у региону. Он је истакао да земље које улазе у ЕУ својим наслеђем и традицијом доприносе богатству Уније.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 30. јуна 2014. у Патријаршији српској у Београду, Његову Узоритост надбискупа Доминика Мамбертија, секретара Свете Столице за односе с државама, односно министра спољних послова државе Ватикана.

Званичном пријему су присуствовали Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископи: бачки др Иринеј, шабачки Лаврентије, зворничко-тузлански Хризостом, рашко-призренски Теодосије и новоизабрани аустријско-швајцарски Андреј.Помоћ Сувереног Малтешког реда и порука солидарности

Поводом катастрофалних поплава које су погодиле Србију, Принц и Велики мајстор Сувереног  Малтешког реда Фра Метју Фестинг упутио је је писмо председнику Републике Томиславу Николићу у којем је изразио саучешће и солидарност.

Суверени Малтешки ред је преко организације „Малтезер“ одмах упутио помоћ у људству и опреми.

Из Милана је, захваљујући ангажовању Сувереног Малтешког реда и њиховог амбасадора у Београду Алберта ди Луке лично, већ упућено 33 тона хране, одеће и средстава за личну хигијену. Следеће недеље би требало да буде упућена и друга пошиљка.

Суверени Малтешки ред указује да су то тек први кораци у пружању помоћи нашој земљи која ће бити настављена и у наредном периоду и која не може да престане са укидањем ванредног стања.
 Књига жалости поводом жртава катастрофалних поплава у Србији

     У Амбасади Републике Србије при Светој Столици 23. и 24. маја 2014. године била је отворена Књига жалости поводом жртава катастрофалних поплава у Србији.

     У Књигу жалости уписали су се представници Државног секретаријата Свете Столице и велики број представника страних амбасада акредитованих при Светој Столици.Обраћања папе Франциска верницима 18. и 21. маја на тргу Светог Петра о поплавама које су погодиле Србију и БиХ

Драги браћо и сестре,

Поплаве  изузетних размера девастирале су велики део Балкана, нарочито Србију и Босну. Док се молим Господу за жртве те природне катастрофе, изражавам личну подршку свима онима који пролазе кроз ове кошмарне и мучне патње. Молимо  заједно Мајку Божју за ову браћу и сестре који се налазе у тако великој невољи.
 

 

„Моје мисли су поновно са народима Босне и Херцеговине и Србије које су тешко погодиле поплаве, које су за последицу имале губитак људских живота, велики број расељених људи и огромну штету. Нажалост, ситуација се погоршала па вас позивам да ми се придружите у молитви за жртве и све оне који пате због те катастрофе. Нека наша солидарност и конкретна помоћ међународне заједнице не изостане тој нашој браћи и сестрама.“

На папином твитеру је 21. маја 2014. објављено:

„Од свих тражим да се моле за жртве поплава у Босни и Херцеговини и Србији и у другим земљама региона.“Дневно ажуриране информације о поплавама

Дневно ажуриране информације о поплавама су доступне на сајту Министарства спољних послова.Елементарне непогоде у Републици Србији – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia

Si comunica che le donazioni per il risanamento dei gravi danni causati dalle alluvioni si possono effettuare sul conto dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Inoltre, le donazioni si possono effettuare in contanti, con l’apposita ricevuta del versamento, presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma. Richiamiamo l’attenzione che da ieri, è possibile versare gli aiuti umanitari destinati alle  vittime della alluvioni in Serbia anche tramite PayPal sul floodrelief@gov.rs .

In questo modo desideriamo informarVi che, onde evitare di pagare le provvigioni bancarie, al momento si sta valutando la possibilità di attivare il conto presso una banca italiana sul quale sarebbe possibile versare il denaro per il risanamento dei danni causati dalle alluvioni (le informazioni più precise saranno messe tempestivamente sul sito dell’Ambasciata).

Gli aiuti umanitari, in forma dei prodotti di necessità di uso quotidiano, si possono consegnare presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma da dove verrebbero successivamente trasportati. Richiamiamo l’attenzione ai prodotti di uso quotidiano di maggiore necessità in questo momento: materassi, lenzuola, letti portatili, pannolini per bambini e anziani, calzini, biancheria, indumenti da bambini, torce, pile per torce, prodotti di igiene personale (saponi, carta igienica, scottex, assorbenti, spazzolini, dentifrici), antisettico tipo 5P, calosce di gomma. E’ sconsigliabile donare gli alimenti di breve scadenza.

Chiediamo ai cittadini che decidono di inviare gli aiuti umanitari dall’Italia in Serbia di organizzarlo da soli, contattando prima l’Ambasciata a Roma e/o i competenti Consolati della Repubblica di Serbia a Milano e a Trieste ai fini dell’ottenimento delle informazioni necessarie relative alla procedura doganale per l’importazione dela merce.

Обавештавамо да се добровољне уплате новчаних средстава за санирање стравичних последица поплава могу извршити на рачун Амбасаде Републике Србије у Риму (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Такође, донације се могу извршити и у виду готовинских новчаних прилога, уз добијање признанице о уплати, у Амбасади Републике Србије у Риму. Скрећемо пажњу, да је од јучерашњег дана могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији и путем PayPal налога floodrelief@gov.rs.

Хуманитарна помоћ, у виду различитих материјалних потрепштина, може се доставити у Амбасаду Републике Србије у Риму у циљу њеног даљег транспорта. Скрећемо пажњу на потрепштине које су у овом тренутку најнеопходније: душеци, постељина, кревети на расклапање, пелене за децу и одрасле, чарапе, веш, дечја одећа, батеријске лампе, батерије за батеријске лампе, средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте), асепсол ознаке 5П, гумене чизме. Кварљиве храниљиве намирнице нису препоручљиве за слање.

Молимо грађане, који се определе за транспорт хуманитарне помоћи из Италије у Србију у сопственој режији, да претходно контактирају Амбасаду у Риму и/или надлежне конзулате Републике Србије у Милану и Трсту у циљу добијања неопходних информација у вези са царинском процедуром увоза робе.Учешће амбасадора РС при Светој Столици у раду Међународног симпозијума "Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе"

     Амбасадор Мирко Јелић учествовао је 17. маја 2014. године у раду Међународног симпозијума под називом:
„Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе“, који је у Риму организовало културно удружење “Insieme per l’Athos”.


     

     Учествовали су, између осталог, представници монаштва Свете Горе, као и католичких самостана у Италији, професори са Универзитета Аристотел у Солуну и истраживачи са руске Академије наука.Излагање амбасадора Јелица на медјународном симпозијуму о културној дипломатији и религији, одрзаном у Риму од 31. марта до 3. априла 2014

      У Риму је од 31. марта до 3. априла 2014. године у организацији Института за културну дипломатију (ICD) из  Берлина одржан међународна симпозијум о културној дипломатији и религији под називом: „Промоција мира у свету кроз међуверски дијалог и јединство религија“.

      На позив организатора, скупу се обратио и амбасадор Мирко Јелић који је своје излагање под насловом: „Верска толеранција – 17 векова Миланског едикта“, посветио значају овог документа које је изражено током обележавања Константиновог јубилеја у Републици Србији 2013. године.
 Посета Централном државном архиву Италије 25. фебруара 2014. године

     Амбасадор Мирко Јелић прихватио је позив да посети Централни државни архив Италије. Поред докумената који се односе на развој италијанске државе, упознао се и са појединим документима о односима између Србије и Италије, као и могућностима коришћења фундуса Архива за научно истраживање.

 Свечани пријем поводом прославе Дана државности Републике Србије, Рим 13. фебруар 2014. године

     Амбасада Републике Србије при Светој Столици организовала је пријем поводом прославе Дана државности.

     Свечаности су присуствовали бројни представници Ватикана, међу којима кардинал А. М. Вељо, председник папског Савета за бригу о мигрантима, заменик шефа прве секције монс. Велс, заменик МИП монс. Камилери, шеф Протокола монс. Бетанкур, шеф одсека за Западни Балкан монс. Јагодзински.

     Пријему су присуствовали представници руске и грчке Православне цркве у Риму.

     Бројно је било присуство дипломатског кора, теолошких универзитета, научних и образовних  институција, те српске дијаспоре.

 

 Пр