| |     latinica | english  
Насловна
НАЦИОНАЛНИ ДАН СРБИЈЕ - ПРИЈЕМ

13.02.2020. - Амбасада је 13. фебруара организовала пријем поводом Дана државности Републике Србије и обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа са Светом Столицом, тј. отварања Апостолске нунцијатуре у Београду. Пријему је присуствовао државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, који се обратио присутнима.

Амбасадор Дејан Шаховић је истакао да су сада, као и последњих година, комуникација и односи између Србије и Свете Столице веома конструктиувни и да они карактеришу заједничко разумевање о многим питањима од обостраног интереса. У последње две године одржани су састанци на високом нивоу, који показују да делимо виђење како неки од актуелних међународних проблема треба да буду решени.

У регионалном контексту Балкана, препознајемо да су кључне речи дијалог и помирење. Србија високо цени што је Света Столица конзистентан промотер таквог приступа у контакту са свим регионалним партнерима. Посебно је важна чињеница што је Света Столица задржала овакав приступ према дијалогу Београда и Приштине и статус Косова и Метохије, на чему смо захвални. Подједнако, високо вреднујемо континуирано и снажно залагање Свете Столице за бржу интеграцију западног Балкана у Европску Унију, с обзиром да је чланство у  ЕУ приоритетан циљ Србије.

Већину становништва у Србији чине православни хришћани. Међутим, у Србији живи и католичка заједница, која је важан део нашег друштва. Однос Владе и Католичке цркве у Србији, такође, су веома позитивни и развијају се у том правцу.

У свом иступању државни секретар Свете Столице је говорио о најважнијим моментима у дипломатским односима две земље. На крају излагања посебно је истакао да билатерални односи Србије и Свете Столице јачају, чему доприноси редован политички дијалог на највишем и високом нивоу. Назначио је да Србија и Света Столица имају добру међународну сарадњу, с обзиром да деле универзалне вредности као што су: мир, безбедност, људска права и заштита животне средине.Сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и Његове светости папе Франциска

12.09.2019.
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.
Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

„Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права“, нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању. „Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалогa. Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор“, нагласио је председник Вучић.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Током разговора са Његовом светошћу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије. „Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес“, рекао је председник Вучић, указавши на то да чланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије. Он је додао да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете Столице.Политичке консултације између Републике Србије и Свете Столице

У Министарству спољних послова Републике Србије, у среду 22. маја 2019. године, одржане су прве политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Секретаријата за односе са државама Свете Столице.
Консултације су водили генерални секретар Министарства Вељко Одаловић и монсињор Антоан Камилери, подсекретар за односе са државама Свете Столице.
Током консултација констатовано је да се односи развијају на добрим и конструктивним основама. Изражена је обострана спремност за даљим јачањем и интензивирањем билатералног дијалога по низу питања од заједничког интереса на билатералној и међународној агенди.
Генерални секретар Вељко Одаловић је информисао саговорника о безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, положају српског и неалбанског становништва, као и о актуелном статусу дијалога Београда и Приштине.
Поред глобалних изазова, као што је питање миграната и избеглица, посебна пажња посвећена је и процесу евроинтеграција и питањима од значаја за регион Западног Балкана, нарочито напорима које Р. Србија и Света Столица улажу у циљу промоције мира, међуетничке толеранције и помирења у региону.

 Патријарх српски примио кардинала Леонарда Сандрија, саопштење СПЦ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 18. маја 2019. године у Патријаршији српској у Београду Његову Еминенцију кардинала Леонарда Сандрија, префекта конгрегације за Источне Цркве.

У пратњи кардинала Сандрија били су монсињор Лучано Суриани, апостолски нунције у Београду; дон Флавио Паче, секретар кардинала Сандриja; монсињор Филипо Колнаго, саветник Апостолске нунцијатуре у Београду; и свештеник Александар Нинковић, секретар Апостолске нунцијатуре у Београду, док су пријему присуствовали и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ бачки г. Иринеј и ђакон Александар др Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.Интервју за дневни лист "Политика" кардинала Пјетра Паролина, државног секретара Свете Столице

Специјално за „Политику”
Рим – Поглавар Католичке цркве папа Франциско данас почиње посету балканским земљама – Бугарској, Северној Македонији и Румунији. Поводом историјског догађаја за ове посткомунистичке земље, у којима је католичко становништво у мањини, а које су за Ватикан важно географско и историјско раскршће Европе, кардинал Пјетро Паролин, други човек Ватикана, за „Политику” и њене читаоце отворио је ватиканску порту и прихватио да одговори на питања о важности папине посете, порукама подршке балканским народима, саветима и подстицајима за допринос међухришћанском дијалогу, обновљеном поверењу и буђењу човечности и хришћанских начела.


Неспорна је световна и духовна моћ Ватикана у свету, земље која, подсетимо, није признала Косово. Неговање начела која пропагирају помирење, љубав и мир међу религијама, државама и људима нарочито је значајно на Балкану, где, како је истакао државни секретар Ватикана, нажалост, поново влада тензија и где драматична сећања давне и блиске прошлости нису потпуно избледела. Уз подршку и усвајање хришћанских начела, на која нас је подсетио, могла би се назрети боља времена и за српски народ.


Били сте у Србији пре неколико месеци. Разговарали сте с председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, потпредседником Владе и министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем, као и с Његовом светошћу патријархом СПЦ Иринејом. Каква искуства носите од те посете и када можемо да вам се надамо, овог пута, можда, и са Светим оцем?
Сећам се те посете и у души сам веома захвалан на тако великодушном пријему и изразима пријатељства од стране српског народа. Тада сам имао прилику за веома срдачну размену мишљења с државним властима, ценећи драгоцен допринос ваше културе и ваше традиције европској цивилизацији. Такође, патријарх Иринеј, који ме је примио заједно с апостолским нунцијем, његовом екселенцијом монсињором Лучаном Суријанијем, и с наша два сарадника, посветио ми је време које смо провели веома пријатно.
Било је то време братске размене мисли о моралним и религиозним проблемима који се дотичу живота у државама данас, а посебно онима која се тичу одбране и промоције живота и породице, солидарности, верских слобода и дијалога међу културама. Био сам у прилици да пренесем патријарху поздраве папе Франциска, на којем ми је патријарх срдачно захвалио. Не могу да негирам жељу да поново дођем у Србију, макар, како ви кажете, у улози папиног пратиоца.


У новембру ове године обележава се тридесет година од пада Берлинског зида. По мишљењу многих, као вођа Католичке цркве, папа Јован Павле Други је веома допринео и рушењу тадашњег биполарног света. Ипак, делује као да опет постоји покушај да се обнови сукоб старих блокова, док се јављају и сасвим нови центри моћи, посебно у Азији. Где Католичка црква данас види своју улогу у таквом свету?
Рекао бих да смо након Хладног рата још далеко од постизања новог, позитивног и одрживог међународног поретка. Ако је тачно да је историја одувек познавала непријатељски супротстављене позиције и конфликте, нови сценарији који су отворени пред нашим очима последњих година ‒ збуњујући су. Почевши од 2001. године, укупна међународна ситуација се још и погоршала. Скандалозно је постојање глади у свету, кршење људског достојанства, систематско уништавање цивилног становништва, нови механизми којима светска сила врши своју доминацију, поремећаји међународне економије, повратак све бруталнијег тероризма фанатика који се позивају на ислам, експлоатација рада многих зарад благостања малобројних, драма миграната који масовно напуштају сопствену земљу због рата или екстремног сиромаштва, којима је ускраћена будућност и нада ‒ чињенице су које не могу да нас оставе незаинтересованима. Употребићу израз који папа Франциско често користи ‒ то је „трећи светски рат у деловима”.
У време као што је ово, у коме је човечанство испреплетено насиљем, претњама, страховима и неправдом ‒ Црква не може друго него да говори, шаље поруке, разговара, да буде отворена и солидарна с очекивањима и потребама свих. Црква је братство у које се прихватају сви и у коме сви имају исто достојанство. Хришћанска љубав не пробира саговорнике, не поставља услове, не подиже баријере, увек чини први корак ка ближњем. Братство захтева једнакост у правима, али и међу људима. Оно тражи да се чува достојанство сваког људског бића и да свако брине о другоме. Сâм Христ се није стидео да нас зове браћом ‒ то је живео и то је захтевао од својих ученика, објавивши да је сваки однос с ближњим одлучујући за однос с Њим у краљевству небеском: „Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” (Мт 25,40). Исусова браћа нису само верници, хришћани, већ су то и све жртве кроз историју, они који су у потреби, које све земље и свако време назива „последњима”.


Папа Франциско се нашао на челу Цркве у веома бурно време које је потресало свет, али и Цркву. Колико његов позив да се окренемо према најрањивијима, сиромашнима и последњима у данашњем свету може да донесе промене?
Мислим да је веома значајна једна од првих изјава папе Франциска: „О, како бих волео сиромашну цркву за сиромашне!” Он не престаје да подсећа на одговорност Цркве пред сиромасима света.
Читао сам да, према последњем извештају Оксфама, постоји веома уска елита милијардера која поседује скоро потпуно богатство света: један проценат популације дели 82 одсто светског богатства, док 789 милиона особа живи у потпуном сиромаштву. Све је већи јаз између богатих и сиромашних.
Папа Франциско непрестано подсећа на то да сиромашни нису „другачији од нас”, већ наша браћа и да је потребно реаговати на културу одбацивања, промовишући, пре свега, културу сусрета. Он је, такође, нагласио да се „не може схватити јеванђеље без сиромаштва” и да је „хришћанин неко ко сусреће сиромахе, ко их гледа у очи, ко их додирује”. Треба се сусретати с њима, а не само их прихватати; треба заједно деловати, а не само их интегрисати. Прихватање и интегрисање подразумевају једну страну која даје, а другу која прима. Промена треба да наступи управо у схватању да је реч о размени и обостраном односу. То колико се даје места сиромашнима одређује меру хуманости нашег друштва и нашег хришћанског сведочења.
Папа Франциско својим проповедима и својим делима поново повезује дугу историју. Подсећа нас да слушање сиромашних и јеванђеља обнавља Исусову породицу на земљи. Ту нам је и пример хришћанских заједница из првих векова, где су добра која су предавана заједници од верника усмеравана онима којима су била најпотребнија. Верујем да се пажња која је усмерена ка сиромасима, а која никада није била умањена у Цркви и коју данас папа Франциско поново наглашава страствено и обновљеном снагом, претвара у конкретне одговоре свештенства и верника на толике потребе које сусрећу на свом ходу вере. Подсетимо на то колико хришћанске заједнице делују у корист миграната, што је само једна од области деловања. Свакако, папине речи су хитан позив да се увек држимо пута помоћи и дељења с другима.


Балкан и регија која га окружује били су кроз историју место сучељавања разних култура, али и интереса, који су неретко производили жестоке сукобе. Један посебно памтимо – Велики рат, али и сукоб настао распадом Југославије. Многи су, посебно у последњим сукобима, покушали да оптуже верске заједнице с ових простора као кривце за сукобе, сакривајући сопствену кривицу. Сведоци смо, ипак, да је деловање верских заједница и њихових лидера, а посебно Католичке цркве, било значајан елемент у постизању помирења и мира на овим просторима. Које су најзначајније активности за које сматрате да су највише допринеле помирењу?
Балкан је, нажалост, поново регија у којој владају тензије и где драматична сећања на давну и блиску прошлост нису потпуно избледела. Није лако говорити о измирењу оних који су рат осетили на сопственој кожи. С друге стране, како сте рекли, данас се не може негирати труд верских заједница и њихових лидера у постизању помирења. Поред свега, лидери верских заједница имају заједничку мисију да изграђују мир, а неодложан задатак верника је заузимање става дијалога и отворености, уз истовремено очување сопственог идентитета.
Мислим да је једна од потреба које аутентично помирење тражи управо прочишћење сећања. Да би се то учинило, мислим да је више него икада неопходно формулисати један исправан суд историје над догађајима из прошлости, уз искрена и храбра дела која су способна да за све отворе једно „ново сутра”, испуњено истином и миром. Мислим да у том процесу највећу пажњу треба посветити елементима који праве разлику између прошлости и садашњости. Када се намерава судити фактима из прошлости, није могуће не бити свестан да је у другачијим историјским временима, у другачијим социолошким и културним приликама – другачије и човек поступао. У супротном, парадигме и конкретни судови о једној епохи могу да буду погрешно примењени у процени других фаза историје, генеришући не мале неспоразуме. Свака генерализација треба да буде избегнута. Треба се ослободити апологетике, која жели да све оправда, а у исто време треба избећи и незаслужено окривљавање које се заснива на историјски неодрживој одговорности. Црква, као заједница крштених, признаје и препознаје да је „света”, јер ју је посветио Христ, који ју је откупио својом крвљу и коју оживљава Свети Дух, али она зна да је њена светост „несавршена”, јер у свом крилу окупља праведнике и свете, али такође окупља и грешнике, како садашње, тако и оне из прошлости, у јединству тајне коју сачињава. Из тог разлога Католичка црква осећа потребу за дубоким кајањем због слабости оне своје деце која су јој окаљала лице.
Када говоримо о доприносу помирењу верских заједница овог региона, без жеље да се забораве обавезе политичких ауторитета, мислим да је веома важан приступ бити свестан и грешака неких од својих чланова, а у исто време „помирити сећања”; само је препозната и прихваћена истина извор помирења и мира. Аутентично помирење подразумева искрени напор да се ослободи од свега онога што удаљава од њега, било да је реч о недостацима у садашњости или о наслеђу прошлости. Жеља Свете столице је да све верске заједнице овог региона буду у стању да заједнички закораче на пут истинског помирења и да могу да постану модел превазилажења конфликата за целокупно друштво.


Папа Франциско је један од најцењенијих папа до сада међу припадницима Православне цркве. Његово предстојеће путовање у Бугарску, Северну Македонију и Румунију симбол је још једном пружене руке источним хришћанима. Који је још циљ овог путовања?
То су посете земљама које представљају, и географски и историјски, једно важно раскршће Европе; то су земље где су се односи развили превасходно међусобним испомагањем и прихватањем. Папина путовања у те државе сусрећу све хришћанске заједнице, не само католичке, а на посебан начин – младе. Није случајно апостолско путовање у Румунију названо „Корачајмо заједно”.
Бугарска и остале земље које ће папа посетити у региону представљају савршену позорницу да се поново чује сведочанство двојице изузетних светаца првог миленијума који су нама, хришћанима, заједнички – Ћирило и Методије: два брата која су јеванђеље објавила новим народима и на новим језицима, увек и пре свега гајећи јединство међу хришћанима, стављајући јединство на прво место, у времену када су у хришћанском јединству већ постојале велике пукотине. Северна Македонија, како указује мото путовања, пружа прилику за посету и охрабрење „малог стада” – локалне католичке заједнице, као и прилику да се ојачају дијалог и сарадња с осталим верским заједницама у једном мултиконфесионалном и мултирелигијском окружењу. Сусрет ће бити и у знаку сећања на Свету Терезу из Калкуте, која је рођена у Скопљу. Ова дивовска фигура у својој малености својим сведочењем живота по јеванђељу и разоружавајућом храброшћу својих дела и својих речи објавила је свима да је Бог љубав, да љуби сваког човека, посебно оне који су сиромашни и напуштени. О тој љубави Католичка црква жели да дâ сведочанство улазећи у дијалог са свима, у име братства свих људи, не раздвајајући и не стављајући на маргине, већ грлећи и сједињујући.


Посета Северној Македонији након решења, рекли бисмо, историјског спора око имена – охрабрење је и нека врста подршке миру. Ипак, тај регион је још оптерећен потенцијалним сукобима. Која ће бити главна порука становницима тог региона?
То ће бити путовања у регион који је у прошлом веку био под јармом комунистичке идеологије, а који данас гледа с надом у будућност. Папа Франциско ће сусрести особе које су пропатиле за слободу и народе дубоких верских корена. Како рекох раније, реч је о путовањима у земље где живе народи разних етничких и верских припадности. Мислим да папа у порукама становницима тих региона неће пропустити да помене још једном важност односа који су обележени поштовањем и солидарношћу, потребом изградње мостова прихватањем различитости других као дара и богатства за све. Верујем да ће их папа – који познаје и друге добре квалитете народа овог региона: активност, великодушност, труд који улажу у напредак – позвати на очување најздравијих традиционалних вредности, користећи на најбољи начин савремене доприносе. Посећујући локалне цркве, јасно је да ће религијске теме имати предност и да папа Франциско жели да охрабри малу католичку заједницу, да је подстакне да дâ нови импулс активној и лојалној сарадњи с друштвом у целини и с другим верским заједницама, дајући тако пример искрености и поштења. Жеља је да се везе које већ постоје међу хришћанима што више оснаже у братском духу, стављајући нагласак на важност и потребу молитве, на дијалог и заједничке акције на одбрани моралних вредности и људског достојанства. То је битно, такође, и за односе између хришћана и муслимана. Важно је постојање међусобног поштовања у познавању и братству и заједничког става да религија не сме, макар и индиректно, да следи било коју форму насиља.


Становништво земаља које ће папа овог пута посетити већином је некатоличко. Папа, свакако, долази и као државник, али пре свега, као поглавар Католичке цркве. Какав ће утицај ове посете имати на локалне католичке заједнице и колико ће допринети екуменском (међухришћанском) дијалогу?
Једна од посебних карактеристика понтификата папе Франциска јесте његов осећај за цркве које су на „периферији”. Имајући привилегију да могу да пратим папу на његовим путовањима на „периферију католичког света”, у различите државе у којима су католички верници мањина и живе реалност „дијаспоре”, могу да дам сведочанство како он, као свој први задатак, поставља своју петровску мисију да „охрабри браћу”. Свакако да је за мале католичке заједнице велика радост и охрабрење да угосте папу. Но, често и код некатолика могу да видим велику подршку и ентузијазам приликом посета. Сви схватају да је папина посета прилика за целу нацију, а не само за један део становника. У одређеним земљама те посете имају и екуменску (међухришћанску) вредност. У тим приликама папа Франциско, пре свега, жели да подстакне братство међу верницима, што је потреба хришћанског живота, а што нам је и Господ оставио као аманет пред своје страдање. Та његова врховна жеља јесте да његови буду „једно”.


Ватикан и Србија већ дуго сарађују на многим пољима, од хуманитарних до истраживачких, научних пројеката. Шта је потребно учинити да се та сарадња појача и учини још видљивијом?
Уверен сам да постоје многа подручја деловања у којима можемо да сарађујемо – хуманитарна, друштвена и културна. Лично сам био сведок веома позитивних резултата који су недавно постигнути. Један од примера је и договор о сарадњи у вишем образовању који је означио фундаменталну етапу за нарастајућу културну сарадњу, али што је помогло и да се ојачају пријатељске везе. Мислим да ће увек бити важно да међусобно нудимо перспективе наде за сваки пројекат који у срцу има циљ да се постигне добро за човека.Посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Србији

 

Кардинал Пјетро Паролин је на позив председника Бискупске Конференције и министра спољних послова Ивице Дачића боравио у посети Србији. Дана 30. јуна састао се са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и Патријархом Српске православне цркве Његовом Светости Иринејем.
За време свог боравка у Србији државни секретар Свете Столице је 01. јула учествовао на отварању новог седишта Међународне Бискупске Конференције св. Ћирила и Методија у Новом Саду.Министар Дачић дочекао државног секретара Свете Столице

30. јун 2018. - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић дочекао је јутрос на аеродрому „Никола Тесла" државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина.

Министар Дачић пожелео је добродошлицу кардиналу Паролину и изразио велико задовољство његовом првом посетом Србији. Министар Дачић поновио је да је ова посета за нас веома важна, а уједно је и прилика за унапређење политичког дијалога на највишем нивоу.Сусрет председника Републике Србије и државног секретара Свете Столице

30. јун 2018. - Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, који му је пренео поздраве Папе Франциска и његову поруку да му је Србија блиска.

Председник Вучић је замолио кардинала Паролина да Папи, уз поздраве, пренесе захвалност на значају који Света Столица придаје територијалном интегритету и суверенитету Србије. Председник Вучић је изразио задовољство због добрих и стабилних односа Србије и Свете Столице, као и опредељење за наставак њиховог развоја, уз међусобно истинско поштовање и поверење.

Кардинал Паролин је изразио наду да ће кроз дијалог Београда и Приштине доћи до стварног компромисног решења за Косово и Метохију, уз очување мира и стабилности. Председник Вучић је рекао да Србија управо због мира и стабилности тежи постизању компромиса, али уз заштиту државних и националних интереса.  

Државни секретар Паролин је председнику Вучићу изразио захвалност на свим активностима које државни органи и институције предузимају са циљем да помогну живот и рад католичке заједнице у Србији.Сусрет председнице Владе Републике Србије и државног секретара Свете Столице - односи са Ватиканом без отворених питања

 

30. јун 2018. – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у данашњем разговору са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином да су односи Србије и Ватикана добри и без отворених питања, са обостраном тежњом ка даљем јачању у духу узајамног поштовања, поверења и толеранције.

Брнабић је упознала кардинала Паролина са тренутним околностима у преговорима Београда и Приштине и подвукла искрену опредељеност Србије ка наставку дијалога.

Она је изразила захвалност државном секретару на принципијелном ставу Свете столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова.

Паролин је обавестио председницу Владе да Ватикан са посебном пажњом прати ситуацију у региону и дијалог Београда и Приштине, нагласивши да је за Свету столицу од изузетне важности заштита културног и религиозног наслеђа на Косову и Метохији.

Саговорници су се сагласили да је рад Мешовите комисије о Алојзу Степинцу и међуцрквени дијалог који је из њега проистекао, иако коначна одлука још није донета, имао позитивне ефекате на односе између Православне и Римокатоличке цркве, као и са становишта методологије, те да представља значајан пример за проучавање других историјских периода и личности.

Кардинал Паролин пренео је подршку Ватикана европским интеграцијама Србије, додајући да је Европска унија у основи пројекат мира и суживота различитих религија и националности, којем Србија и регион Западног Балкана припадају.

Премијерка Брнабић и кардинал Паролин закључили су да постоји узајамна заинтересованост за интензивнију сарадњу у области културе и образовања, подсетиви на то да је на снази постојећи Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Ватиканске библиотеке, као и Споразум о сарадњи у области високог образовања.Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице

30. јун 2018. - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином.

Након састанка, на конференцији за новинаре министар Дачић је нагласио да му је велика част што је кардинал прихватио његов позив да дође у Србију, посебно што је он највиши званичник Свете столице који је посетио нашу земљу.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да са Ватиканом даље унапређује и интензивира своје односе и сарадњу, који су стабилни и добри, а ова посета ће, како је оценио, дати позитиван импулс даљем унапређењу.

„Имамо велику подударност по значајним међународним питањима. Питањима заштите хришћана и хришћанског наслеђа, унапређењу људских права хришћана, избеглица и миграната, спровођење агенде УН-а о одрживом развоју, искорењивања сиромаштва, бриге за породицу, заштита животне средине, борба против климатских промена и други. Мислимо да у том смислу треба и даље да унапредимо нашу сарадњу на нивоу међународних организација и на спољнополитичком плану уопште", истакао је министар Дачић.

Он је нагласио и да је веома битно да наша сарадња буде у интересу свих народа, а и наших цркава у циљу регионалне стабилности, међусобних добрих односа и тражењу заједничких интереса за будућност.

Министар је захвалио Ватикану на принципијелном и за нас веома битном ставу када је реч о КиМ.

„Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова и снажно подржава наш дијалог са Приштином у жељи да се дође до обострано прихватљивог решења. То је за нас веома битна чињеница и мислим да је од значаја да и на ову тему имамо сталне контакте и дијалог."

Министар је подсетио да је председник Србије Александар Вучић пре пар дана примио бискупе са којима је разговарао о питањима сарадње државе и католичке цркве у Србији.

Он је пренео да је на састанку са кардиналом Паролином, али и бискупима констатовано да постоји добра воља за решавање свих питања око којих треба да се разговара као што су питања имовине, матичних књига, образовања.

Министар је нагласио и да Ватикан може да рачуна на отворену и свестрану сарадњу са Србијом.

Кардинал Паролин истакао је задовољство посетом Србији и истакао да Ватикан жели да унапреди сарадњу са Србијом.

„Сви представници католичке цркве прате са изузетном пажњом дијалог с а другим црквама, посебно са СПЦ", додао је државни секретар Ватикана.

Кардинал Паролин је нагласио и да је до сада већ предузето много корака како би се унапредила сарадња Србије и Ватикана и нагласио да очекује и нада се да ће се наставити сарадња око заједничких интереса.Патријарх српски примио државног секретара Свете Столице, саопштење Српске православне цркве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 30. јуна 2018. године у Патријаршији српској у Београду Његову Еминенцију кардинала Пјетра Паролина, државног секретара Свете столице.

Његова Еминенција је захвалио Његовој Светости на срдачном пријему, током кога је вођен разговор о многобројним темама из живота двеју Цркава. Патријарх српски Иринеј је заблагодарио кардиналу Пјетру Паролину на посети, пренетој поруци папе римског Франциска и званичном ставу Ватикана који даје предност дијалогу између Београда и Приштине у односу на једнострано признање независности јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Пријему су присуствовали Његова Екселенција Лучано Суриани, апостолски нунције у Београду; Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, Преосвећени Владика бачки Иринеј; монс. Ђовани Гаспари, службеник државног Секретаријата Ватикана; монс. Филипо Колнаго, први секретар Нунцијатуре; о. Александар Нинковић, сарадник Нунцијатуре, и ђакон др Александар Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.Предаја акредитивних писама Сувереном Малтешком реду

20. март 2018. - Амбасадор Републике Србије при Сувереном Малтешком реду, Њ.Е. Дејан Шаховић, предао је данас акредитивна писма Опуномоћенику Великог Мајстора Сувереног Малтешког реда – Фра’ Ђакому Дала Тореу дел Темпио ди Сангуинето.Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином

Током посете први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је и са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином.

Поред значаја унапређивања даљих билатералних односа и сарадње, током састанка било је речи о питању КиМ.

Министар Дачић упознао је кардинала Паролина са актуелностима у преговорима Београда и Приштине и подвукао искрену опредељеност Републике Србије дијалогу.

Државни секретар Паролин нагласио је да Света Столица са посебном пажњом прати развој ситуације на Балкану и у том контексту преговоре Београда и Приштине.

Шеф српске дипломатије још једном је пренео захвалност државном секретару Паролину на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова.Интензивирање билатералних односа Србије и Свете Столице

У склопу билатералне посете први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се 30. јануара 2018. у Ватикану са секретаром Свете Столице за односе са државама монс. Полом Галагером.

Током разговора обострано је потврђен значај билатералних односа и сарадње и изражена је спремност за њихово даље интензивирање, кроз размену посета на високом нивоу и успостављање механизма редовних политичких консултација.

Монсињор Галагер између осталог посебно је изразио заинтересованост Свете Столице за сарадњу са Републиком Србијом у области заштите хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.

Министар Дачић пренео је захвалност секретару за односе са државама на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и упутио позив монс. Галагеру да посети Србију.


 Предаја акредитивних писама амбасадора Дејана Шаховића папи Франциску

Нови амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Дејан Шаховић, је у четвртак 19. октобра 2017. године предао акредитивна писма папи Франциску.Разговор председника Републике Србије Александра Вучића и папског нунција надбискупа Лућана Суријанија

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је 09. септембра 2017. папског нунција надбискупа Лућана Суријанија.

Председник Вучић је изразио захвалност Ватикану на значају који придаје територијалном интегритету Србије кроз принципијелнан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Српски председник и папски нунције су се сагласили да су односи Србије и Ватикана на добром путу дубоког поштовања и истинског поверења. Надбискуп Суријани је председнику Вучићу пренео позив папе Фрање да посети Ватикан, као и папину искрену жељу да се створе услови да посети Србију.Дан сећања

У суботу, 5.августа 2017. године обележен је Дан сећања на прогнане и избегле Србе током операције „Олуја“, у руској цркви Св. Катерине, у Риму.

Срби из Рима присуствовали су  Св. Литургији коју је служио  протојереј ставрофор Рашко Радовић, а после Свете Литургије, одржан је парастос прогнаним и избеглим Србима у операцији „Олуја“,  и свим невино пострадалима у ратовима 90- тих година.

Литургији и парастосу присуствовали су припадници српске дијаспоре и чланови Удружења -Црквене општине Свети Сава у Риму, заједно са запосленима у  Амбасадама Р.Србије у Риму и Ватикану.

Подсећамо да је  у  операцији “Олуја” (1995. године) у акцији хрватске војске и полиције уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано више од 220.000 људи, са српских етничких простора у садашњој Републици Хрватској: из Северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Документационо-информативни центар “Веритас” сачинио је евиденцију о жртвама и од укупно 1.853 погинулих и несталих Срба, наведених именом и презименом и статусом сваке појединачне жртве, налази се  1.202 цивила, што указује да од укупног броја страдалих, 65%  су били цивили.

Српско Народно Вијеће из Хрватске сачинило је интернет презентацију која свеобухватно приказује чињенице о прогону Срба  1995. године  http://snv.hr/oluja-u-haaguПредавање докторанта Милосава Ђоковића на Понтификалном оријенталном институту

У оквиру научног скупа  „ La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal basso ˮ који је одржан 30-31. марта 2017. у организацији Понтификалног оријенталног института, а поводом обележавања стогодишњице његовог оснивања, Милосав Ђоковић, српски докторант на факултету Источних црквених наука при истоименом институту, одржао је запажено предавање на тему „ Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, rito ˮ.

М. Ђоковић је упознао велики број присутних са славом - јединственим празником код Срба, говорећи о њеном пореклу, о њеним карактеристикама, о чину који се обавља у цркви и у дому верних као и о обичајима који су својствени обележавању славе.
Посета Амбасади делегације Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије

Aмбасадор Републике Србије Мирко Јелић примио је 31. јануара 2017. године делегацију Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије. У делегацији су били монс. Станислав Хочевар, надбискуп београдски и митрополита, монс. Јанош Пензеш, бискуп суботички, монс. Ђуро Гашпаровић, бискуп сремски, монс. Ладислав Немет, бискуп зрењанински и председник Конференције, монс. Ђура Џуџар, апостолски егзарх за гркоктаолике у Србији и влч. Мирко Штефанек, секретар Конференције.

Чланови Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије били су у посети “ad limina apostolorum”, што означава поход који сваких пет година обављају католички бискупи папи у Рим, при чему подносе писмени или усмени извештај о приликама у својој бискупији.


Међународну бискупску конференцију Св. Ћирило и Методије чине Србија (Београдска надбискупија, Суботичка бискупија, Зрењанинска бискупија, Сремска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Србији), Црна Гора (Барска надбискупија и Которска бискупија), Македонија (Скопска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Македонији) и КиМ (Апостолска администратура).Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 28. јануара 2017. године у руском храму Светог Николе у Риму, литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије.


Свечану литургију служио је Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј, зaједно са протојерејом - ставрофором Рашком Радовићем.

На Литургији је Преосвећени Епископ присутнима говорио о мисији Светог Саве, његовом светитељском животу и подвигу.


После богослужења Владика Андреј је пресекао славски колач и осветио жито.Службена посета Републици Србији Великог Болничара Малтешког реда

Београд, 8. децембар 2016.
Велики Болничар Сувереног Војног Малтешког реда, Њ.Е. принц Доминик де ла Рошфуко Монтбел стигао је данас у државну посету Србији. На аеродрому су га сачекали Асистент министар здравља, Др. Зоран Михајловић и амбасадор Малтешког реда у Републици Србији, Алберто ди Лука.


Овај догађај је од велике важности и значаја, јер је то прва службена посета Србији члана Владе Малтешког реда, која означава значајан развој билатералних односа.

  


Састанак са министром Њ.Е. Златибором Лончаром одржан у Палати Србија, седишту Владе, протекао у пријатељској атмосфери и обостраном разумевању. Министар Лончар изразио је захвалност Великом Болничару Доминику де ла Рошфуко Монтбелу захвалност за многе хуманитарне, здравствене и друштвене активности које је Ред спровео у Србији у протеклим годинама.


Посебно је наглашен значај пројекта Пожели жељу малтешком реду који је снажно одјекнуо у јавности током 2015. и 2016. године, а већ постоје и планови за 2017. Те акције Малтешког реда у Републици Србији су обухватале на стотине младих људи и деце, чије су жеље испуњене од стране Малтешког реда.
Истоветно је високо оцењена рад волонтера Малтешког реда, координиран немачким Малтесер Инт. и мађарском Мелитенсе асоцијацијом усмереном на старије људе и избеглице са Блиског Истока на просторима блиским мађарској граници.


Велики Болничар и министар, на основама досадашњих искустава су дискутовали о јачању билатералних односа и утврђивању олакшица које би помогле даљи и ефикаснији заједнички рад.

Посета Великог Болничара је настављена у Влади Србије, где је одржан састанак са Њ.Е. Александром Вулином, Министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Сусрет је обиловао различитим темама о пројектима од друштвеног интереса који ће бити предузети у заједничкој координацији.


Свечани ручак за делегацију Малтешког реда свечани ручак је организовао државни секретар г. Владимир Ђукић.


Њ. Е. Велики Болничар Малтешког реда је на крају службене посете Београду посетио амбасаду Малтешког реда где је присуствовао састанку са амбасадором Ди Луком и особљем амбасаде, а касније се сусрео и са апостолским нунцијем у Београду Њ.Е. Монс. Лучано Суријанијем и београдским надбискупом Њ. Е. Монс. Станислав Хочеваром.Министар Вулин се састао са Гранд хоспиталијером Сувереног малтешког реда

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао сe данас са Гранд хоспиталијером Сувереног малтешког војног реда, Балиф Домиником принцом де ла Рошефуко-Монтбелом и амбасадором Сувереног малтешког војног реда у Београду, Албертом ди Луком.


На састанку се разговарало о могућностима за унапређење сарадње, посебно у циљу решавања проблема мигрантске кризе и помоћи мигрантској популацији у Србији.


Гранд хоспиталијер Балиф Доминик де ла Рошефуко-Монтбел представио је хуманитарне активности Сувереног малтешког реда и иницијативе које су већ спроведене у Републици Србији. Саговорници су изразили наду да ће се у скоријој будућности реализовати и конкретни програми и пројекти у циљу решавања овог проблема и унапређења сарадње.


Министар Вулин се захвалио представницима Сувереног малтешког војног реда на принципијелном ставу у вези са једностраним проглашењем државе Косово и помоћи коју су упутили за санирање последица поплава које су задесиле Србију 2014. године. Министар је такође изразио захвалност за показано интересовање и жељу да пруже помоћ у мигрантској кризи, као и за унапређење сарадње.


Одговорности великог мајстора Сувереног војничког малтешког реда укључује кабинете министра здравља и социјалних питања, министра за хуманитарни рад и министра за међународну сарадњу.Потписан протокол о сарадњи са Мађарском добротворном службом Малтешког реда

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, потписао је 1. децембра 2016. године у име ресорног министарства, Општи оквирни протокол о сарадњи на питањима избеглица и миграција са Мађарском добротворном службом Малтешког витешког реда.
,,Потписани протокол о сарадњи има за циљ да пружање помоћи мигрантима који се нађу на територији Србије буде организовано и друштвено прихватљиво, у складу са државном политиком“, објаснио је Иванишевић и додао да Протокол обухвата не само финансијску помоћ, већ и преношење искустава са других простора где бораве мигранти, имајући у виду да је добротворна служба Малтешког витешког реда недавно била на острву Лампедуза. Државни секретар је изразио задовољство што се та добротворна служба укључила у систем пружања помоћи мигрантима у нашој земљи, оценивши да је Протокол пример како кроз заједничке активности треба да сарађују невладине организације и држава.


Председник Мађарске добротворне службе Малтешког витешког реда, Лајош Ђори-Дани, рекао је да је потписивање Протокола важан подухват између Малтешког реда и Србије, којим ће се још више утврдити добри комшијски односи.Владика Андреј у посети Риму

Његово Преосвештенство Епископ аустријско - швајцарски Господин Андреј, 25.  и 26. новембра 2016. године извршио је канонску посету Италији и поделио Архипастирски благослов Србима у Риму.


Током свог боравка, Владика Андреј одржао је у руском храму Свете великомученице Катарине час веронауке на тему: „Велики Свети Свеправославни Сабор на Криту 2016. године“ и служио је Свету Архијерејску литургију.
Предавању и богослужењу присуствовали су амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, саветник Амбасаде Игор Ћулафић, као и верници Српске православне цркве у Риму.Одбрана докторске тезе господина Зорана Недељковића, директора Библиотеке Патријаршије СПЦ

Директор  Библиотеке  Патријаршије Српске православне цркве, господин Зоран Недељковић, је 09. новембра 2016. године на престижном Папском Универзитету Антонианум успешно одбранио докторску тезу под називом: „Званични односи Свете Столице и Српске православне цркве 1965-2010“.


Амбасада Републике Србије при Светој Столици користи прилику да господину Недељковићу честита на успешно одбрањеној тези и пожели сваки даљи успех на личном и професионалном плану.ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА

Архијерејски намесник за Италију протојереј – ставрофор Рашко Радовић
служио је 2. јула 2016. године у руском храму Свете великомученице Катарине, Свету литургију поводом Видовдана.

После Свете литургије обављен је парастос Светом цару Лазару и свим видовданским мученицима.

Богослужењу је присуствовао амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, као и верници Српске православне цркве у Риму.Уручење ордена Малтешког витешког реда амбасадору Мирку Јелићу

Велики Мајстор Малтешког Витешког Реда Метју Фестинг одликовао је амбасадора Републике Србије Мирка Јелића „Орденом Великог Крста pro Merito Melitensi“.

Свечаност уручења приређена је у Магистралној палати Малтешког Витешког Реда у Риму 16. јуна 2016. године.

Орден је амбасадору Јелићу уручио Велики Мајстор фра Мeтју Фестинг.

У образложењу одлуке се каже да се „Орден додељује за допринос јачању веза, сарадње и пријатељства између Републике Србије и Малтешког Витешког Реда, започетих 2001. године, као и значајних резултата постигнутих последње три године, посебно потписивање Споразума о сарадњи у области здравства
од 11. децембра 2013. године“.


„Орден Великог Крста pro Merito Melitensi“ додељује се угледним страним функционерима и амбасадорима акредитованим при Малтешком Витешком Реду.Учешће амбасадора на 15. међународној конференцији удружења „Заједно за Атос“

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду 15. међународне конференције удружења „Заједно за Атос“ посвећене чудотворним светогорским иконама, која је одржана у Риму 14. маја 2016. године.

На конференцији су говорили светогорски монах Симеон Дионисиатис, проф. Нике Екатерини Кутраку, доцент теологије Ф. Санти Кућинота, др М. Цвјатакова Иванова и иконограф отац Зоран Ђуровић
 Сусрет председника Републике Србије Т. Николића и патријарха Руске православне цркве Кирила 09. марта 2016. године у Москви

Председник Републике и Њ. С. Кирил разговарали су о стању хришћанства у Европи, мигрантској кризи, о сусрету Патријарха Кирила и папе Франциска у Хавани, пријатељсту Русије и Србије. „Ви сте господине председниче одавно заслужили ово високо признање, јер сте читавим животом и делом доказивали врлине православља и велико пријатељство и братство са Русијом“, истакао је Патријарх Кирил.

„Руси и Срби су и у прошлости и будућности нераскидиво повезани“, рекао је председник Николић и нагласио подршку улози Русије у борби против међународног тероризма и напорима да поново успостави добре односе са Европом.

Патријарх московски нагласио је да је изузетно срећан због сусрета са папом Франциском и да су братски поделили бригу о хришћанству.

Након састанка Патријарх московски и све Русије Кирил на свечаној церемонији уручио је председнику Николићу посебну награду, Међународног фонда јединства православних народа, која носи име Његове Светости Патријарха московског и све Русије Алексеја II.
 Председник Владе Александар Вучић примио новог апостолског нунција

Председник Владе Србије Александар Вучић примио је 4. марта 2016. године новоименованог апостолског нунција, надбискупа Лучана Суријанија који је похвалио залагање српског премијера за помирење и унапређење односа у региону Западног Балкана.
Суријани је премијеру Вучићу пренео поздраве папе Фрање и нагласио да је у Србију дошао са жељом да допринесе добробити земље и народа.
Српски премијер је пожелео апостолском нунцију добродошлицу и успех у дипломатском раду, нагласивши да је уверен да ће својим искуством допринети да добри и стабилни билатерални односи Србије и Свете Столице буду још јачи.
Премијер Вучић је захвалио на принципијелном ставу Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.
Премијер Вучић изразио је жељу да са надбискупом Суријанијем и католичким верницима у Србији обележи Ускршње празнике по Грегоријанском календару, те је на данашњем састанку договорено њихово заједничко присуство Светој миси 27. марта ове године.МСП И. Дачић примио новог апостолског нунција

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету новоименованог апостолског нунција Свете Столице у Републици Србији надбискупа Лућана Суријанија.

Министар Дачић је пожелео добродошлицу нунцију Суријанију и изразио задовољство  добрим билатералним односима две државе о чему сведочи интензивирање дијалога на високом нивоу. Захвалио је на принципијелном ставу Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и залагању за очување хришћанског наслеђа на КиМ.

У разговору је обострано констатован интерес за даљим унапређењем сарадње и истакнут је значај наставка екуменског дијалога.Апостолски нунције код Патријарха српског Иринеја

25. Фебруар 2016.  Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 25. фебруара 2016. године у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију Лучијана Суријанија, апостолског нунција у Србији, који је дошао у прву посету Патријарху српском по именовању на дипломатску службу у Србији.Затворена Kњига жалости

У Амбасади Републике Србије при Светој Столици и при Малтешком Витешком Реду 22. и 23. фебруара 2016. године била је отворена Књига жалости поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића у Либији. 


У Књигу жалости уписали су се представници Државног секретаријата Свете Столице и Малтешког Витешког Реда, као и велики број представника страних амбасада акредитованих при Светој Столици и Малтешком Витешком Реду.Књига жалости

     

        Поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића, који су током своје дипломатске мисије у Либији трагично изгубили живот приликом америчког ваздушног напада на базу терориста, у амбасади Републике Србије при Светој Столици биће отворена књига жалости у понедељак 22.02.2016. у времену 14,00-16,00 и уторак 23.02.2016. у времену од  10,00-13,00 и 14,00-16,00 часоваУчешће амбасадора на симпозијуму удружења „Заједно за Атос“

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду међународног семинара посвећеног светогорској духовности, који је под насловом: „Архимандрит Софроније (Сахаров) и његова духовна порука“, одржан у Риму 11. фебруара 2016. године.

На скупу су говорили владика Силуан, епископ румунске православне дијецезе у Италији, калуђер РПЦ С. Маинолди, проф. теологије С. Каприо, представник братства манастира Бозе у Италији фратар А. Маинарди.

Семинар је организовало удружење „Заједно за Атос“ чије је седиште у Риму.Предаја акредитивног писма новог апостолског нунција у Србији

Београд 05.02.2016. - Председник Николић је примио и акредитивно писмо од апостолског нунција у Србији, надбискупа Лучијана Суријанија.
Надбискуп Суријани обратио се председнику Николићу речима да му је част да преда акредитвно писмо којим га је папа Фрања овластио да обавља дужност апостолског нунција Свете столице у Србији.
У пратњи новог нунција био је и први секретар апостолске нунцијатуре Свете столице монсињор Јануш Станислав Блатовјак.
Председник Николић је пожелео добродошлицу новом нунцију уз жељу за добру сарадњу.Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 30. јануара 2016. године у руском храму Светог Николе у Риму, литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије.

Свечану литургију служио је Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј, зaједно са протојерејом - ставрофором Рашком Радовићем и протођаконом Зораном Андрићем.

На Литургији је Преосвећени Епископ присутнима говорио о мисији Светог Саве, његовом светитељском животу и подвигу.

После богослужења Владика Андреј је пресекао славски колач и осветио жито.
 САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Званична делегација Светог Синода Српске Православне Цркве, коју су сачињавали митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј и професор др ДаркоТанасковић, посетила је Ватикан 16. јануара текуће године. Тога дана је била званично примљена од стране Његове Светости папе римског Фрање I.

Поред самог домаћина, пријему и разговорима присуствовали су и кардинал др Курт Кох, председник Савета за унапређивање јединства хришћанa, и три члана администрације Свете Столице. 

Разговор је био срдачан, искрен и отворен, и то не у уобичајеном дипломатском значењу тих речи него у истински хришћанском, духовном смислу. Са обе стране се тежило истиновању у љубави, по речима светог апостола Павла, без лукавштинâ и пренемагања. Полазна и завршна поента читавог сусрета јесте да искрени дијалог и међуцрквена сарадња на пољу сведочења и објављивања јеванђелских начела и вредности у свету препуном крајности, од мрачњачког верског фанатизма до антихришћанског и у крајњој линији нехуманог секуларизма, представља и категорички императив нашега времена и битан садржај одговорне мисије Цркве у свету. Притом су у разговору осветљени или бар дотакнути сви важнији аспекти међуцрквених односа, дијалога и сарадње.


Поред сусрета и разговора са епископом Рима и поглаваром Римокатоличке Цркве делегација је имала и друге сусрете и разговоре, и то са кардиналом Кохом, са монсињором Енриком дал Коволом, ректором Латеранског папског универзитета, са којим Православни богословски факултет Универзитета у Београду негује академску размену и сарадњу, са монсињором Карлом Азеведом, делегатом папског Савета за културу, са монсињором Жан-Лујем Брижеом, библиотекарем Ватиканске библиотеке и архивистом Тајног ватиканског архива, и са амбасадором Србије у Ватикану, г. Мирком Јелићем.


Сви чланови делегације су дали интервју Латеранској телевизији и присуствовали су Литургији у базилици Светога Петра, где су званично представљени верницима и поздрављени као „синодска делегација Српске Православне Цркве, предвођена Његовом Еминенцијом митрополитом црногорско-приморским г. АмфилохијемПријем у Патријаршији српској - 4. децембар 2015.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 4. децембра 2015. године, у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију надбискупа Пола Галагера, секретара Свете Столице за односе са државама, у пратњи монсињора Јануша Блаховјака, отправника послова Апостолске нунцијатуре у Београду.Захвалност Ватикану на принципијелном ставу о Космету

Београд, 4. децембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са државним секретаром Свете столице за односе са државама надбискупом Полом Ричардом Галагером о односима Београда и Ватикана, положају католичке заједнице у Србији, ситуацији у региону и мигрантској кризи.

Вучић је пренео надбискупу Галагеру захвалност на принципијелној позицији Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на подршци у очувању српског религијског и културног наслеђа у покрајини.

Галагер је поздравио конструктивну улогу Београда у односима са Приштином, и изразио подршку европским интеграцијама Србије.Опроштајна посета апостолског нунција Орланда Антонинија

Београд, 22. септембар 2015. године - Председник Републике Србије Томислав Николић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија, који одлази са ове дужности крајем септембра.

Председник Србије Томислав Николић је подвукао да су односи Србије и Ватикана на историјски највишем ступњу. „Наступио је нови период у билатералним односима, зато што политику воде људи који разумеју важност неговања сарадње. Папа Франциско и ја смо поставили здраве темеље, а када је основа добра и зграда је добра“ рекао је председник Николић. Он је додао да је у успостављању трајне сарадње драгоцен позитиван став Српске православне цркве. Председник Николић је посебно апострофирао формирање мешовите комисије која ће утврдити све чињенице у вези са Другим светским ратом. „Папа Франциско је један од ретких верских поглавара који на хришћанство гледа као целину и током разговора са њим имао сам утисак да ме прихвата као себи равног, иако долазим из друге вере“ подвукао је председник Николић. „Пре готово хиљаду година догме су се раздвојиле, време је да будућност градимо уз постојеће разлике“, додао је. Председник Николић је нагласио да Србија цени подршку коју Света Столица пружа Србији у процесу евроинтеграција и посебно се захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Нарочиту захвалност дугујемо на исказаном интересовању Ватикана за очување српског хришћанског наслеђа на Косову и Метохији. Председник Николић се захвалио апостолском нунцију Свете Столице у Београду Орланду Антонинију на великом личном доприносу у отварању нове етапе у односима са Ватиканом и пријатељству које је показао према Србији и српском народу.

Апостолски нунције Орландо Антонини је подвукао да је у Србији наишао на веома отворен став и разумевање. „Председниче код Вас сам увек наилазио на разумевање, Ваша добра намера је потврђена доделом Ордена српске заставе другог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице. Ја сам се трудио да Вашу поруку пренесем тачно и да ситуацију представим на објективан начин. Ви цените напоре које сам уложио и ја сам захвалан на Вашој доброј намери“ нагласио је нунције Орландо Антонини. Он је изразио задовољство што је папа Франциско дошао на идеју да се формира мешовита комисија као значајан корак на постизању историјског разумевања између Римокатоличке и Православне цркве. „Веома је важно да се Римокатоличка црква не поистовети са појединим нацијама или земљама. Она је мултиетничка, има свој лик и специфичност. Такође моја порука Мађарима, Хрватима и другим нацијама католичке вероисповести јесте да не гледају ка Мађарској, Хрватској или другој земљи, зато што је Бог хтео да буду у Србији и треба да буду грађани Србије“ подвукао је Антонини.Унапређени односи Србије и Ватикана

Београд, 22. септембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Орланда Антонинија, и том приликом му одао признање на доприносу развоју односа Србије и Ватикана.

Вучић је истакао да су током шестогодишњег мандата овог представника Свете столице односи Србије и Ватикана унапређени, чему сведочи и боље разумевање између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Он је пренео захвалност апостолском нунцију на принципијелном ставу Свете столице о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Антонини је истакао да је током свог боравка у Србији имао пуно разумевање и подршку Владе Србије и Српске православне цркве.

Он је похвалио залагање премијера Вучића за помирење и унапређење односа земаља у региону, и исказао наду да ће Србија ове године отворити прва преговарачка поглавља за чланство у ЕУ.Званична посета председника Републике Србије Томислава Николића Ватикану

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је 11. септембра 2015. године у званичној посети Ватикану и том приликом се сусрео са папом Франциском. У срдачном разговору било је речи, између осталог, о мигрантској кризи, противљењу Србије пријему такозване „Републике Косово“ у Унеско и формирању мешовите комисије Српске православе цркве и Римокатоличке цркве која би разматрала историјске чињенице из периода Другог светског рата и улогу Алојзија Степинца у Независној држави Хрватској.


Након аудијенције код папе Франциска председник Николић је имао сусрет са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете Столице.


Председник Николић поклонио је папи Франциску фототипско издање Душановог законика и монографију „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“.


Папа Франциско поклонио је председнику Николићу златну медаљу израђену поводом 3. године од како је изабран за папу, као и књигу „Кроз историју медаља испричана историја понтификата”.


Председник Николић је уручио Орден Републике Србије на ленти кардиналу Пјетру Паролину, државном секретару Свете Столице, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Републике Србије и Свете Столице. Такође, државном секретару Свете Столице председник Републике поклонио је и монографију „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“.


Током посете обострано је изражен интерес за даљим развијањем и унапређењем сарадње на билатералном и међународном плану.


Председник Николић обишао је и Ватиканску библиотеку где је разговарао са главним библиотекаром и архиваром Свете Столице, монс. Жаном Лујем Бругесом.


Leggi di più/approfondimenti
Опроштајна посета апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија

понедељак, 17. август 2015.   Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија, који одлази са ове дужности крајем септембра.

На почетку разговора министар Дачић захвалио је нунцију Антонинију на свеобухватном ангажовању током његовог мандата и личном доприносу у унапређењу односа Свете Столице и Србије.

Подвукао је значај подршке коју Света Столица пружа Србији и другим земљама Западног Балкана у процесу евроинтеграција и посебно се захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и исказаном интересу за очување хришћанског наслеђа на КиМ.

Нунције Антонини је изразио задовољство поводом одликовања Орденом српске заставе другог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице, које му је недавно уручено од стране председника Србије Томислава Николића.

Обострано су констатовани добри билатерални односи и интерес за њихово даље унапређење.

 УРУЧЕЊЕ ОРДЕНА АПОСТОЛСКОМ НУНЦИЈУ О. АНТОНИНИЈУ


Председник Србиjе Tомислав Николић уручио jе 15. јула 2015. године Oрден српске заставе другог степена апостолском нунциjу, надбискупу Oрланду Aнтониниjу, за истакнуте заслуге у развиjању и учвршћивању приjатељских односа и сарадње између Србиjе и Свете Столице.

Своjим ангажовањем надбискуп Oрландо Aнтонини знатно jе допринео високом нивоу односа Србиjе и Ватикана, наводи се у образложењу и истиче да jе по први пут у савременоj историjи председник Републике лично одликовао апостолског нунциjа.

Aнтонини jе након уручења Oрдена у Председништву Србиjе рекао да jе веома поласкан одликовањем и да ће од данас са jош више труда бринути о развиjању билатералних односа Свете Столице и Србиjе и наставити да буде амбасадор Србиjе.

Oн jе, подсетивши да jе Николић по преузимању функциjе председника рекао да жели да задржи отворена врата према Истоку и према Западу, оценио да jе то веома рискантна геополитичка улога коjа jе у историjи Србиjи донела много невоља и патњи, али коjа такође може бити пуна могућности за онога ко зна како да их употреби.

Надбискуп Aнтонини jе рекао да jе током шест година своjе мисиjе био у прилици да види процес трансформациjе земље и да jе схватио како комплексна и тешка може бити реалност на овим просторима, на геополитичком и на верском нивоу.

"Tрудио сам се да што jе могуће више заинтересуjем Свету Столицу за ову земљу и могу да кажем да сам срео драге и отворене људе међу припадницима верских и локланих заjедница, заинтересоване да пробуде односе међу нама, чак желећи да почну процес разjашњавања, колико год jе то могуће, болних чињеница наше заjедничке историjе", рекао jе он.

Aпостолски нунциjе jе Николићу пожелео да његов сусрет са папом у септембру донесе значаjне резултате са обе стране.

Aнтонини jе додао да ће од данас задатак развиjања билатералних односа између Србиjе и Свете столице обављати са jош више труда.

"Kако jе Србиjа моjе последње послање као дипломате претпостављам и надам се да сам овде употребио наjбоље из искуства коjе се сакупљало у мени за 36 година служења Светоj Столици", рекао jе Aнтонини.

Aнтонини jе подсетио и да jе током његовом службовања потписан споразум, први након стотину година, о образовању и култури, као и да су слични уговори потписани са библиотеком и архивом Патриjаршиjе, као и са Богословским факултетом Универзитета у Београду.

Био би, каже, веома задовољан и ако би била формирана мешовита српско- хрватска комисиjа коjу jе предложио папа.

Уручењу одликовања присуствовали су патриjарх српски Иринеj, београдски надбискуп Станислав Хочевар, амбасадор Италиjе Ђузепе Mанцо.

Aнтонини jе именован за апостолског нунциjа 8. августа 2009. године, а председник Србиjе jе 1. jула 2015. године потписао указ о одликовању апостолског нунциjа надбискупа Aнтониниjа.ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА

Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски и италијанско малтешки Андреј служио је 27. јуна 2015. у руском храму Свете великомученице Катарине, Свету литургију поводом Видовдана.

После Свете литургије обављен је парастос Светом цару Лазару и свим видовданским мученицима.

Богослужењу је присуствовао амбасадор Републике Србије при Светој Столици, Мирко Јелић, као и верници Српске православне цркве у Риму.ЗАХВАЛНОСТ ЗБОГ KОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ СТЕПИНЦА

Београд, 28. мај 2015. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је са председником Папског савета за промоцију хришћанског јединства, кардиналом Куртом Кохом.
Председник Николић је пожелевши добродошлицу кардиналу Коху у Србију нагласио захвалност Ватикану на ставу о непризнавању Косова и Метохије. „Та подршка значи много за очување државе и народа, као и хришћанским коренима Косова и Метохије, као интегралног дела Србије“ подвукао је председник. Он је истакао да Србија и Ватикан деле сличне ставове о изазовима са којима се суочава међународна заједница. Председник Николић је изразио бојазан поводом прогона хришћана, без обзира на то да ли су православци, католици или протестанти. Ескалација тероризма упереног на хришћанство изискује превазилажење разлика и успостављање континиураног дијалога између припадника хришћанских заједница, нагласио је председник Србије.
Председник Николић се осврнуо на иницијативу Римокатоличке цркве да се кардинал Алојзије Степинац прогласи за свеца и изразио забринутост да би таква одлука нарушила све оно што је до сада урађено на побољшању односа између Србије и Хрватске. „Ја исказујем искрено поштовање према свим верским заједницама у Србији, зато Вас молим да када бројите зрна у једној руци, пребаците у другу и пребројите поново“, апеловао је председник Николић.
Кардинал Курт Кох је пренео председнику Николићу поздраве папе Франциска, нагласивши његово задовољство поводом предстојеће званичне посете председника Ватикану у септембру месецу ове године. Кардинал се сагласио са председником да су мета терориста хришћани и истакао неопходност њиховог јединства и превазилажења разлика. Кардинал Кох је предложио да се формира стручни тим Римокатоличке цркве и Српске православне цркве који ће истражити све историјске чињенице, и настојати да се кроз дијалог успоставе сарадња и разумевање. Изразивши уверење да би посета папе Франциска Србији значајно допринела чвршћој сарадњи верских заједница и помирењу народа бивше Југославије, кардинал је нагласио да ће о томе разговарати и са патријархом српским Иринејем и представницима СПЦ.Кардинал Кох у посети Београду

Четвртак, 28. мај

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас председника Папског савета за унапређење јединства хришћана, кардинала Курта Коха из Свете Столице.

Током разговора разматрана су питања из домена билатералних односа, са освртом на даљи развој сарадње у области високог образовања између Владе Републике Србије и Свете Столице.

Шеф српске дипломатије захвалио се на принципијелном ставу Свете Столице по питању непризнавања ЈПНК и подршци у очувању хришћанског наслеђа на КиМ.

Констатовани су добри билатерални односи између Свете Столице и Србије и изражен је интерес за сарадњом у Међународним организацијама, нарочито у оквиру ОЕБС-а и истакнут је значај наставка екуменског дијалога.
УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРА НА СИМПОЗИЈУМУ УДРУЖЕЊА "ЗАЈЕДНО ЗА АТОС"

Амбасадор Мирко Јелић учествовао је у раду 14. међународног симпозијума посвећеног проучавању културе и духовности Свете Горе Атонске, који је одржан у Риму, 16. маја 2015. године. Тема овогодишњег скупа била је: „Молитва срцем и светогорска традиција“.

На скупу су учествовали светогорски монаси, представник Васељенске патријаршије, великодостојници православних цркава Грчке, Русије и Румуније, као и професори теолошких факултета у Италији.

Симпозијум је организовало удружење „Заједно за Атос“ чије је седиште у Риму.Одликовање амбасадору Републике Србије при Светој Столици

Папа Франциско одликовао је амбасадора Републике Србије при Светој Столици Мирка Јелића Орденом великог крста Реда Пиа Деветог са лентом.

Свечаност уручења приређена је у Ватикану 23. марта 2015. године.

Орден је амбасадору Јелићу уручио заменик државног секретара, надбискуп А. Бећу (Giovanni Angelo Becciu).

Церемонија је одржана на латинском језику.

Орден великог крста Реда Пиа Деветог са лентом установио је 1847. године папа Пио Девети поводом обележавања прве годишњице свог понтификата.

Додељује се угледним страним функционерима и амбасадорима након две године рада при Светој Столици.Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић је 24. јануара 2015. године у руском храму Светог Николе у Риму, присуствовао литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије. Свечану литургију служио је отац Рашко РадовићСтупање на снагу Споразума о сарадњи у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице

Споразум о сарадњи у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице, који је закључен 27. јуна 2014. године у Београду, ступио је на снагу 14. јануара 2015. године.Званична посета Републици Србији секретара за односе са државама Свете Столице, монс. Доминик Мамбертија

     Секретар за односе са државама Свете Столице монс. Доминик Мамберти званично је посетио Републику Србију од 27. јуна до 1. јула 2014. године. У делегацији су били и апостолски нунције у Београду надбискуп Орландо Антонини, надбискуп и митрополит београдски Станислав Хочевар и зрењанински бискуп Ладислав Немет.

    Том приликом потписан је Споразум о сарадњи у области високог образовања.

     

Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије:

петак, 27. јун 2014.

Односи Србије и Свете Столице оцењени као добри

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама, надбискупом Домиником Мамбертијем, који борави у званичној посети Србији од 27. јуна до 1. јула 2014. године.

Ово је прва посета високог званичника Свете Столице након 11 година, која ће свакако дати додатни импулс интензивирању политичког дијалога и отворити перспективе за унапређење сарадње. Током разговора, разматрана су питања из области билатералних односа, европских интеграција Србије, односа државе према реституцији црквене имовине, као и заједничке сарадње у оквиру међународних организација.

Обострано је оцењено да су односи између Србије и Ватикана добри.

Министар Дачић је истакао да Србија политички жели да се са Светом Столицом што боље разуме по питањима од заједничког интереса. МИП Мамберти је изразио задовољство што је дошло до ове посете. Још једном је потврђен став Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и о подршци евроинтеграцијама Србије.

Српски шеф дипломатије захвалио је на папином јавном апелу за помоћ пострадалим подручјима у Србији и упућеној хуманитарној помоћи од стране Свете Столице и Каритаса. Изнео је и да Србија посебно вреднује ангажовање Свете Столице на заштити културног и верског наслеђа на КиМ.

Говорећи односу државе према реституцији имовине Римокатоличкој цркви, министар Дачић је истакао да је однос државе према власништву свих верских заједница исти и да се реституција мора законски решавати према постулатима правне државе.

Након разговора, потписан је Споразум у области високог образовања Србије и Свете Столице, што је оцењено као важан корак у билатералним односима две земље, који ствара оквире за даљу сарадњу.

На заједничкој конференцији за штампу након сусрета, министар Дачић се осврнуо на могућност папине посете Србији, и истакао да је, са државног аспекта, у нашем интересу да папа Франциско посети Србију.

 

Саопштење Кабинета председника Републике Србије:

01.07.2014.

Биће ми драго да папа дође у Србиjу

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић разговарао jе данас у Београду са секретаром Свете столице за односе са другим државама Домиником Mамбертиjем, коме се захвалио на томе што Ватикан, водећи се принципима, ниjе признао jеднострано проглашену независност Kосова и Mетохиjе.

Говорећи о проблему имовине коjа jе верским заjедницама национализована након Другог светског рата, председник Николић jе рекао да ће Србиjа реституциjу обавити што брже и ефикасниjе, у складу са Законом и могућностима, саопстила jе Прес служба председника Републике.

Николић jе упутио jе писмо захвалности папи фрањи због његове директне помоћи нашоj земљи након катастрофалних поплава коjе су Србиjу погодиле ове године.
Tакође, везано за папину посету Србиjи, председник Николић jе истакао да ће му бити драго да пожели добродошлицу поглавару Римокатоличке цркве, чим око те посете буде постигнут договор са Српском православном црквом.

Николић jе изразио жељу да се заjедничком мудрошћу не начини никакав потез коjи би било кога увредио, поготово у вези односа према историjи, Другом светском рату и улози Aлоjзиjа Степинца у њему, наведено jе у саопштењу.

 

Саопштење за штампу Кабинета председнице Народне скупштине Републике Србије:

01.07.2014.

Гојковић разговарала са секретаром Свете Столице

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је са Мамбертијем и том приликом захвалила на помоћи Свете Столице и апелима папе Франциска за помоћ пострадалима у поплавама у Србији и Босни и Херцеговини.

"Желим да се у име Народне скупштине захвалим на несебичној хуманитарној помоћи Србији у поплавама које су нас недавно погодиле", рекла је председница Народне скупштине и замолила за наставак помоћи у обнови погођених подручја.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, Гојковић је изразила задовољство због унапређења односа Србије и Свете Столице и поздравила потписивање споразума у области високог образовања између Србије и Свете Столице, чију ће примену подржати Народна скупштина.

Мамберти се сагласио да су односи Србије и Свете Столице унапређени последњих година, а доказ тога је и потписивање споразума у области високог образовања, који ће, како је нагласио, унапредити сарадњу у области културе и образовања.

Председница Народне скупштине захвалила је и на подршци Србији на путу ка Европској унији, а Мамберти је рекао да ће Света Столица наставити да подржава аспирације региона ка ЕУ, јер је придруживање Унији значајан фактор и стабилности у региону. Он је истакао да земље које улазе у ЕУ својим наслеђем и традицијом доприносе богатству Уније.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 30. јуна 2014. у Патријаршији српској у Београду, Његову Узоритост надбискупа Доминика Мамбертија, секретара Свете Столице за односе с државама, односно министра спољних послова државе Ватикана.

Званичном пријему су присуствовали Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископи: бачки др Иринеј, шабачки Лаврентије, зворничко-тузлански Хризостом, рашко-призренски Теодосије и новоизабрани аустријско-швајцарски Андреј.Помоћ Сувереног Малтешког реда и порука солидарности

Поводом катастрофалних поплава које су погодиле Србију, Принц и Велики мајстор Сувереног  Малтешког реда Фра Метју Фестинг упутио је је писмо председнику Републике Томиславу Николићу у којем је изразио саучешће и солидарност.

Суверени Малтешки ред је преко организације „Малтезер“ одмах упутио помоћ у људству и опреми.

Из Милана је, захваљујући ангажовању Сувереног Малтешког реда и њиховог амбасадора у Београду Алберта ди Луке лично, већ упућено 33 тона хране, одеће и средстава за личну хигијену. Следеће недеље би требало да буде упућена и друга пошиљка.

Суверени Малтешки ред указује да су то тек први кораци у пружању помоћи нашој земљи која ће бити настављена и у наредном периоду и која не може да престане са укидањем ванредног стања.
 Књига жалости поводом жртава катастрофалних поплава у Србији

     У Амбасади Републике Србије при Светој Столици 23. и 24. маја 2014. године била је отворена Књига жалости поводом жртава катастрофалних поплава у Србији.

     У Књигу жалости уписали су се представници Државног секретаријата Свете Столице и велики број представника страних амбасада акредитованих при Светој Столици.Обраћања папе Франциска верницима 18. и 21. маја на тргу Светог Петра о поплавама које су погодиле Србију и БиХ

Драги браћо и сестре,

Поплаве  изузетних размера девастирале су велики део Балкана, нарочито Србију и Босну. Док се молим Господу за жртве те природне катастрофе, изражавам личну подршку свима онима који пролазе кроз ове кошмарне и мучне патње. Молимо  заједно Мајку Божју за ову браћу и сестре који се налазе у тако великој невољи.
 

 

„Моје мисли су поновно са народима Босне и Херцеговине и Србије које су тешко погодиле поплаве, које су за последицу имале губитак људских живота, велики број расељених људи и огромну штету. Нажалост, ситуација се погоршала па вас позивам да ми се придружите у молитви за жртве и све оне који пате због те катастрофе. Нека наша солидарност и конкретна помоћ међународне заједнице не изостане тој нашој браћи и сестрама.“

На папином твитеру је 21. маја 2014. објављено:

„Од свих тражим да се моле за жртве поплава у Босни и Херцеговини и Србији и у другим земљама региона.“Дневно ажуриране информације о поплавама

Дневно ажуриране информације о поплавама су доступне на сајту Министарства спољних послова.Елементарне непогоде у Републици Србији – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia

Si comunica che le donazioni per il risanamento dei gravi danni causati dalle alluvioni si possono effettuare sul conto dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Inoltre, le donazioni si possono effettuare in contanti, con l’apposita ricevuta del versamento, presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma. Richiamiamo l’attenzione che da ieri, è possibile versare gli aiuti umanitari destinati alle  vittime della alluvioni in Serbia anche tramite PayPal sul floodrelief@gov.rs .

In questo modo desideriamo informarVi che, onde evitare di pagare le provvigioni bancarie, al momento si sta valutando la possibilità di attivare il conto presso una banca italiana sul quale sarebbe possibile versare il denaro per il risanamento dei danni causati dalle alluvioni (le informazioni più precise saranno messe tempestivamente sul sito dell’Ambasciata).

Gli aiuti umanitari, in forma dei prodotti di necessità di uso quotidiano, si possono consegnare presso la sede dell’Ambasciata della Repubblica di Serbia a Roma da dove verrebbero successivamente trasportati. Richiamiamo l’attenzione ai prodotti di uso quotidiano di maggiore necessità in questo momento: materassi, lenzuola, letti portatili, pannolini per bambini e anziani, calzini, biancheria, indumenti da bambini, torce, pile per torce, prodotti di igiene personale (saponi, carta igienica, scottex, assorbenti, spazzolini, dentifrici), antisettico tipo 5P, calosce di gomma. E’ sconsigliabile donare gli alimenti di breve scadenza.

Chiediamo ai cittadini che decidono di inviare gli aiuti umanitari dall’Italia in Serbia di organizzarlo da soli, contattando prima l’Ambasciata a Roma e/o i competenti Consolati della Repubblica di Serbia a Milano e a Trieste ai fini dell’ottenimento delle informazioni necessarie relative alla procedura doganale per l’importazione dela merce.

Обавештавамо да се добровољне уплате новчаних средстава за санирање стравичних последица поплава могу извршити на рачун Амбасаде Републике Србије у Риму (IBAN: IT 86 I 02008 05120 000400724321, SWIFT: UNCRITM1723, UNICREDIT BANCA). Такође, донације се могу извршити и у виду готовинских новчаних прилога, уз добијање признанице о уплати, у Амбасади Републике Србије у Риму. Скрећемо пажњу, да је од јучерашњег дана могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији и путем PayPal налога floodrelief@gov.rs.

Хуманитарна помоћ, у виду различитих материјалних потрепштина, може се доставити у Амбасаду Републике Србије у Риму у циљу њеног даљег транспорта. Скрећемо пажњу на потрепштине које су у овом тренутку најнеопходније: душеци, постељина, кревети на расклапање, пелене за децу и одрасле, чарапе, веш, дечја одећа, батеријске лампе, батерије за батеријске лампе, средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте), асепсол ознаке 5П, гумене чизме. Кварљиве храниљиве намирнице нису препоручљиве за слање.

Молимо грађане, који се определе за транспорт хуманитарне помоћи из Италије у Србију у сопственој режији, да претходно контактирају Амбасаду у Риму и/или надлежне конзулате Републике Србије у Милану и Трсту у циљу добијања неопходних информација у вези са царинском процедуром увоза робе.Учешће амбасадора РС при Светој Столици у раду Међународног симпозијума "Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе"

     Амбасадор Мирко Јелић учествовао је 17. маја 2014. године у раду Међународног симпозијума под називом:
„Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе“, који је у Риму организовало културно удружење “Insieme per l’Athos”.


     

     Учествовали су, између осталог, представници монаштва Свете Горе, као и католичких самостана у Италији, професори са Универзитета Аристотел у Солуну и истраживачи са руске Академије наука.Излагање амбасадора Јелица на медјународном симпозијуму о културној дипломатији и религији, одрзаном у Риму од 31. марта до 3. априла 2014

      У Риму је од 31. марта до 3. априла 2014. године у организацији Института за културну дипломатију (ICD) из  Берлина одржан међународна симпозијум о културној дипломатији и религији под називом: „Промоција мира у свету кроз међуверски дијалог и јединство религија“.

      На позив организатора, скупу се обратио и амбасадор Мирко Јелић који је своје излагање под насловом: „Верска толеранција – 17 векова Миланског едикта“, посветио значају овог документа које је изражено током обележавања Константиновог јубилеја у Републици Србији 2013. године.
 Посета Централном државном архиву Италије 25. фебруара 2014. године

     Амбасадор Мирко Јелић прихватио је позив да посети Централни државни архив Италије. Поред докумената који се односе на развој италијанске државе, упознао се и са појединим документима о односима између Србије и Италије, као и могућностима коришћења фундуса Архива за научно истраживање.

 Свечани пријем поводом прославе Дана државности Републике Србије, Рим 13. фебруар 2014. године

     Амбасада Републике Србије при Светој Столици организовала је пријем поводом прославе Дана државности.

     Свечаности су присуствовали бројни представници Ватикана, међу којима кардинал А. М. Вељо, председник папског Савета за бригу о мигрантима, заменик шефа прве секције монс. Велс, заменик МИП монс. Камилери, шеф Протокола монс. Бетанкур, шеф одсека за Западни Балкан монс. Јагодзински.

     Пријему су присуствовали представници руске и грчке Православне цркве у Риму.

     Бројно је било присуство дипломатског кора, теолошких универзитета, научних и образовних  институција, те српске дијаспоре.

 

 Прослава дана Светог Саве у Вићенци

     Амбасадор Мирко Јелић је 25. и 26. јануара 2014. године у Вићенци присуствовао свечаним академијама и литургији поводом прославе Светог Саве. У програму који је први дан организован у школи «Д. Лоски», а затим и у цркви, учествовало је више од тридесет ученика свих узраста. Свечаној литургији у православној цркви Св. Луке присуствовало је око две стотине исељеника из Републике Србије и Републике Српске.Екуменска молитва у Вићенци у склопу Недеље јединства међу хришћанима

     Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 25. јануара 2014. године екуменској молитви у Базилици светих Фелиће и Фортуната у Вићенци, поводом недеље јединства Хришћана коју је прогласио папа Франциско. Церемонију је предводио надбискуп Б. Пицоли, а учествовали су представници православних цркава Србије, Русије и Румуније, као и методистичке и пентакосталне цркве.Потписан Споразум о хуманитарној помоћи између Министарства здравља Републике Србије и Малтешког Витешког Реда

     У Београду је 11. децембра 2013. године потписан Споразум о хуманитарној помоћи између Министарства здравља Републике Србије и Малтешког Витешког Реда.


     Споразум су потписали министар здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић и амбасадор МВР у Београду Алберто ди Лука.
 Изложба ,,Константин" Вељка Михајловића

     У Риму је 28. новембра 2013. године, у музејском простору комплекса Меркати ди Трајано, свечано отворена изложба графика под насловом  „Константин“ сликара Вељка Михајловића. Изложбу су,  у склопу обележавања 17 векова Миланског едикта у Риму, организовале Амбасаде Републике Србије при Светој Столици и при Квириналу.  Градски органи Рима надлежни за културу уступили су изложбени простор, а Понтификални савет за културу Свете Столице је преузео покровитељство изложбе.


     Присутнима на отварању су се обратили К.Паризи, опуномоћеник за културна добра града Рима, Ф.Барка, помоћник градоначелника за област културе, амбасадори А.Хрустановић и М.Јелић, кустос изложбе Ј.Јовановић, те МИП Италије Е.Бонино, која је и отворила изложбу.


     Изложба  ће бити отворена до 12. јануара 2014. године.Завршне свечаности обележавања 17 векова Миланског едикта

Грађани Ниша су 4. октобра 2013. године упаљеним свећама формирали светлећи крст чиме су на симболичан начин послали поруку свету – „И ја сам део крста“, у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.
 

Председник Републике Србије Томислав Николић примио је 5. октобра 2013. године великодостојнике и представнике хришћанских цркава, организација и удружења из Европе, који су се у Београду окупили поводом централне свечаности прославе 17 векова од доношења Миланског едикта. 
 


У Нишу је 6. октобра 2013. Године, у присуству  председника Републике Томислава Николића и председника Владе, Ивице Дачића, светом архијерејском литургијом и поделом ордена испред храма Светог цара Константина и царице Јелене, обележено 17 векова Миланског едикта.  У литургији коју је водио васељенски патријарх Вартоломеј, учествовали су патријарси московски, јерусалимски и српски, архијепископипомесних православних цркава, архијереји српске православне цркве и свештеници.
 


У Народном позоришту у Београду 8. октобра 2013. године, премијерно је изведена опера "In hoc signo", која прати живот цара Константина од његовог рођења до смрти. Музику је написао Дон Марко Фризина, а либрето редитељ Дејан Миладиновић. Изведби је присуствовао и председник Републике Србије, Томислав Николић. 


 Састанак председника Србије Т. Николића са кардиналом A. Сколом

     Председник Републике Србије Томислав Николић примио је 20. септембра 2013. године кардинала Анђела Сколу.

    У разговору том приликом, председник Републике Србије Томислав Николић истакао је да је Србија друштво у којем у миру, равноправно живе припадници многих религија, који су једнаки пред законом као што су једнаки и пред д Богом и то сматрамо својим великим богатством.


     Председник Николић изразио је захвалност на доследном ставу Ватикана да не призна независност Косова и Метохије. Он је додао да је то поступак који доприноси напорима Србије за успостављање трајне и праведне стабилности и мира у региону, наводи се у саопштењу.

     Његова еминенција кардинал Скола, који у Србији борави поводом обележавања 1700. годишњице Миланског едикта, пренео је поздраве и изразе поштовања Папе Фрање председнику Републике Србије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

     Кардинал Скола је посебно истакао, како се додаје, да је Србија била и остала јединствена раскрсница бројних култура и религија и да у том смислу одражава највише вредности којима тежи Европа – позив на мир и поштовање различитости.
 Сусрет председника Србије Т. Николића са председником Папском савета за породицу монс. В. Паљом

    Председник Републике Србије Томислав Николић примио је 27. јуна 2013. године председника Папског савета за породицу, надбискупа Винћенца Паљу. Српски председник је том приликом рекао да је задовољан изванредним односима Српске православне и Римокатоличке цркве и захвалио Ватикану због тога што није признао независност Косова.

     Председник Николић је нагласио велики напредак који је Србија остварила током последњих годину дана, на путу трансформације у напредну и модерну европску државу, доприневши истовремено миру и стабилности региона. Монсињор Паља је изразио подршку Свете Столице процесу европских интеграција Србије и рекао да Католичка црква сматра да је Европи потребна хришћанска и културна традиција Србије. Понудио је помоћ Римокатоличке цркве у заштити српске културне баштине на Косову и Метохији, а пре свега српских средњевековних манастира.

 Презентација књиге о српским фрескама

     У Фиренци је 20. јуна 2013. године, у цркви Santa Croce, одржана презентација књиге „Мост  слика – византијски путеви фреско сликарства у српским православним манастирима“.  Књига представља зборник написа поводом изложбе копија српског сликарства између 12. и 15. века која је под називом: „Србија – земља фресака“ одржана 2011. године у флорентинској цркви Santa Croce.

     На презентацији су говорили С. Фускањи, председница Удружења Santa Croce, проф. Роза де Амико, византолог, др Ђузепе де Микели, директор  Удружења Santa Croce и отац Антонио ди Маркантонио старешина цркве Santa Croce. Присутнима се краћим, пригодним говором обратио и амбасадор Републике Србије при Светој Столици.Учесници у презентацији посебно су указали на потребу очувања оног дела уметничког блага које се налази на Косову и Метохији, које представља баштину српског народа, али и културно богатство читавог човечанства.Посета Салезијанском универзитету

     Амбасадор М. Јелић посетио је 10. јуна 2013. године Понтификални Салезијански Универзитет где је разговарао са ректором, Монс. Карлом Нани и проректором Монс. Ђанфранко Кофеле.

     Домаћини су упознали амбасадора са радом Универзитета, у чијем саставу је седам факултета друштвених наука и на којем тренутно студира четворо држављана Републике Србије.

Амбасадор РС при Светој Столици М.Јелић са ректором и проректором Понтификалног Салезијанског универзитета монс. К.Нанијем и Ђ.КофелеомПосета председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића

     Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић боравио је 31. маја 2013.године у званичној посети Светој столици, где је са папом Франциском разговарао о питањима са међународне агенде - Блиском истоку, ситуацији у Сирији и одрживом развоју, али и о Србији.

    Јеремић је папи поклонио икону Светог Саве, рад призренских мајстора. Том приликом, Јеремић је папи указао да аутори иконе више не живе у Призрену и замолио га да се заложи за заштиту хришћанских светиња и хришћанског живља на Косову и Метохији.

     Председника ГС УН разговарао је и са Државним секретаром кардиналом Т. Бертоне, као и са Секретаром за односе са државама, надбискупом Д. Мамбертијем.

     В. Јеремић је рекао да је ватиканске саговорнике највише занимало питање Косова. „Ја сам се захвалио Светој столици на принципијелној позицији када је реч о Косову и изразио наду да неће доћи до било какве промене става, јер то је позиција која омогућава и охрабрује стране да наставе преговоре”, истакао је Јеремић.

     Ватикан не признаје једнострано проглашену независност Косова.
 Сарадња између Народне библиотеке Србије и Ватиканске библиотеке

     Д. Ристић, директор Народне библиотеке Србије посетио је Ватиканску библиотеку.

     Народна библиотека Србије је најавила почетак сарадње са Апостолском ватиканском библиотеком. Сарадња је договорена током посете в.д. директора Народне библиотеке Србије, Дејана Ристића, 27. маја 2013. године. До посете је дошло након вишемесечних контаката, помогнутих од стране Амбасаде Србије при Светој Столици и Апостолске нунцијатуре у Београду.

     У оквиру сусрета у Риму две стране су изразиле пуну спремност да успоставе сарадњу, при чему би се прва фаза односила на дигитално архивирање, рестаурацију, конзервацију књига и размену експерата. Ристић је у оквиру посете поклонио Ватиканској библиотеци вредне публикације о историји Србије, историји Цркве, српским средњовековним рукописима, као и монографије о најважнијим српским манастирима. Народна библиотека Србије и Ватиканска библиотека су, као што је договорено током посете, потписале Писмо о намерама у вези са будућом сарадњом.

Амбасадор РС при Светој Столици М.Јелић са директором Народне библиотеке Србије Д.Ристићем, управником и префектом Ватиканске библиотеке монс. Ж.Бругесом и монс. Ћ.Пазинијем.
 Презентација књиге кардинала Сколе

     У Институту Luigi Sturzo у Риму, одржана је 22. маја 2013. године презентација књиге миланског надбискупа, кардинала А. Сколе, „Немојмо да заборавимо Бога“. Књига говори о еволуцији верске слободе од Миланског едикта 313. године до наших дана.

     Том приликом, амбасадор Мирко Јелић упознао је кардинала Сколу са манифестацијама које се у Србији организују у склопу обележавања 1700. годишњице Миланског едикта.Предаја акредитива Малтешком Витешком Реду

     Амбасадор Републике Србије при Светој Столици М. Јелић предао је 10. априла 2013. године  акредитивна писма Великом Мајстору Малтешког Витешког Реда Фра Метју Фестингу. Церемонији је присуствовао и Велики канцелар, Жан Пјер Мазери.

     У говору том приликом, амбасадор је изнео значај хуманитарног рада Малтешког Витешког Реда и захвалио на континуираној помоћи нашој земљи. Истакнута је спремност за јачање билатералних односа кроз политички дијалог и финализацију споразума који су у фази завршног разматрања.

     Амбасадор је упознао Великог Мајстора да је у Народној скупштини Републике Србије формирана Група пријатељства са Малтешким Витешким Редом. 

     Малтешки Витешки ред не признаје једнострано проглашену независност Косова.

     Фра Метју Фестинг је у говору изразио задовољство развојем билатералних односа. Поменуо је досадашње активности Малтешког Витешког Реда у Србији и рекао да ће се хуманитарни рад наставити.
Заложио се за што бржу интеграцију наше земље у Европску унију.Инаугурација папе Франциска, 19. март 2013. године

     Председник Републике Србије Томислав Николић предводио је делегацију наше земље на инаугурацији папе Франциска.

 


     У делегацији је био и министар спољних послова Иван Мркић.

     Председник Републике Т. Николић и чланови званичне делегације имали су краћи сусрет са папом по завршетку инаугурације.

     Инаугурацији је присуствовало више од 130 званичних делегација.Вести
НАЦИОНАЛНИ ДАН СРБИЈЕ - ПРИЈЕМ
Сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и Његове светости папе Франциска
Политичке консултације између Републике Србије и Свете Столице
Патријарх српски примио кардинала Леонарда Сандрија, саопштење СПЦ
Интервју за дневни лист "Политика" кардинала Пјетра Паролина, државног секретара Свете Столице
Посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Србији
Министар Дачић дочекао државног секретара Свете Столице
Сусрет председника Републике Србије и државног секретара Свете Столице
Сусрет председнице Владе Републике Србије и државног секретара Свете Столице - односи са Ватиканом без отворених питања
Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице
Патријарх српски примио државног секретара Свете Столице, саопштење Српске православне цркве
Предаја акредитивних писама Сувереном Малтешком реду
Министар Дачић разговарао са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином
Интензивирање билатералних односа Србије и Свете Столице
Предаја акредитивних писама амбасадора Дејана Шаховића папи Франциску
Разговор председника Републике Србије Александра Вучића и папског нунција надбискупа Лућана Суријанија
Дан сећања
Предавање докторанта Милосава Ђоковића на Понтификалном оријенталном институту
Посета Амбасади делегације Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије
Прослава дана Светог Саве у Риму
Службена посета Републици Србији Великог Болничара Малтешког реда
Министар Вулин се састао са Гранд хоспиталијером Сувереног малтешког реда
Потписан протокол о сарадњи са Мађарском добротворном службом Малтешког реда
Владика Андреј у посети Риму
Одбрана докторске тезе господина Зорана Недељковића, директора Библиотеке Патријаршије СПЦ
ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА
Уручење ордена Малтешког витешког реда амбасадору Мирку Јелићу
Учешће амбасадора на 15. међународној конференцији удружења „Заједно за Атос“
Сусрет председника Републике Србије Т. Николића и патријарха Руске православне цркве Кирила 09. марта 2016. године у Москви
Председник Владе Александар Вучић примио новог апостолског нунција
МСП И. Дачић примио новог апостолског нунција
Апостолски нунције код Патријарха српског Иринеја
Затворена Kњига жалости
Књига жалости
Учешће амбасадора на симпозијуму удружења „Заједно за Атос“
Предаја акредитивног писма новог апостолског нунција у Србији
Прослава дана Светог Саве у Риму
САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Пријем у Патријаршији српској - 4. децембар 2015.
Захвалност Ватикану на принципијелном ставу о Космету
Опроштајна посета апостолског нунција Орланда Антонинија
Унапређени односи Србије и Ватикана
Званична посета председника Републике Србије Томислава Николића Ватикану
Опроштајна посета апостолског нунција Свете Столице у Београду Орланда Антонинија
УРУЧЕЊЕ ОРДЕНА АПОСТОЛСКОМ НУНЦИЈУ О. АНТОНИНИЈУ
ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ВИДОВДАНА
ЗАХВАЛНОСТ ЗБОГ KОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ СТЕПИНЦА
Кардинал Кох у посети Београду
УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРА НА СИМПОЗИЈУМУ УДРУЖЕЊА "ЗАЈЕДНО ЗА АТОС"
Одликовање амбасадору Републике Србије при Светој Столици
Прослава дана Светог Саве у Риму
Ступање на снагу Споразума о сарадњи у области високог образовања између Републике Србије и Свете Столице
Званична посета Републици Србији секретара за односе са државама Свете Столице, монс. Доминик Мамбертија
Помоћ Сувереног Малтешког реда и порука солидарности
Књига жалости поводом жртава катастрофалних поплава у Србији
Обраћања папе Франциска верницима 18. и 21. маја на тргу Светог Петра о поплавама које су погодиле Србију и БиХ
Дневно ажуриране информације о поплавама
Елементарне непогоде у Републици Србији – Calamità naturali nella Repubblica di Serbia
Учешће амбасадора РС при Светој Столици у раду Међународног симпозијума "Духовност Свете Горе, баштина хришћанске Европе"
Излагање амбасадора Јелица на медјународном симпозијуму о културној дипломатији и религији, одрзаном у Риму од 31. марта до 3. априла 2014
Посета Централном државном архиву Италије 25. фебруара 2014. године
Свечани пријем поводом прославе Дана државности Републике Србије, Рим 13. фебруар 2014. године
Прослава дана Светог Саве у Вићенци
Екуменска молитва у Вићенци у склопу Недеље јединства међу хришћанима
Потписан Споразум о хуманитарној помоћи између Министарства здравља Републике Србије и Малтешког Витешког Реда
Изложба ,,Константин" Вељка Михајловића
Завршне свечаности обележавања 17 векова Миланског едикта
Састанак председника Србије Т. Николића са кардиналом A. Сколом
Сусрет председника Србије Т. Николића са председником Папском савета за породицу монс. В. Паљом
Презентација књиге о српским фрескама
Посета Салезијанском универзитету
Посета председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића
Сарадња између Народне библиотеке Србије и Ватиканске библиотеке
Презентација књиге кардинала Сколе
Предаја акредитива Малтешком Витешком Реду
Инаугурација папе Франциска, 19. март 2013. године
Архива вести