| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
 

Празници

Адреса
Via dei Monti Parioli 20
00197 РИМ
 

Телефон:  +3906 / 3223-076 Локација/Мапа
Телефон:    
Факс:        +3906 / 3204-530  
Е-mail: holysee.embassy@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
24.11.2023. Текст амб. С. Аврамовића у часопису "Carità politica"

Часопис „Carità Politica“ истоименог међународног ватиканског удружења објавио je у свом броју XXVIII, 1/2023 текст амб. Симе Аврамовића о односима Свете столице и Републике Србије. Ради се о скраћеној верзији предавања амб. Аврамовићa на Конференцији о међухришћанским односима, коју је у марту 2023. г. организовало то удружење. У штампаном издању изостао је историјски осврт на православно-католичке везе кроз векове у Србији, а фокус је стављен на део излагања о актуелним савременим односима.

Скуп је отворио оснивач удружења проф. Алфредо Лућиани, а уводну анализу је дао кардинал Курт Кох, префект Дикастерије за јединство хришћана.

 


14.10.2023. Изложба “Itinerarum Romanum Serbiae” у Музеју града Албанo


Амбасада Републике Србије организовала је 14. октобра 2023. године посету представника дипломатског кора акредитованих при Светој Столици изложби “Itinerarum Romanum Serbiae” у Музеју града Албана (Museo Civico).

Изложба о античком римском граду Виминациуму и 18 римских царева рођених на данашњој територији Р. Србије организована је у сарадњи са Археолошким институтом из Београда и Музејом града Албана и била је веома посећена. Том приликом одржана је и целодневна Конференција “Itinerarum Romanum Serbiae” на којој је учествовало двадесетак археолога и других научних сарадника из Р. Србије и Р. Италије.


 


6.6.2023 Концерт хора Сикстинске капеле у Нишу

На Међународном фестивалу хорова „Музички едикт“ у Светосавском дому Саборне цркве у Нишу, 6. јуна 2023. године концерт је одржао хор Сикстинске капеле (Coro della Cappella Musicale Pontificia Sistina) којим је дириговао његов директор Маркос Паван (Marcos Pavan). Хор је наступио у пуном саставу који чинe 24 певача професионалaца и 30 дечака, a извео je десетак нумера у трајању од око 45 минута. Хор Сикстинске капеле је најстарији хришћански хор, који је основан у 15. веку. Србија је до сада, поред Русије, једина православна земља у којој је наступао

Овом изузетном музичком догађају су присутвовали епископ нишки Арсеније, београдски надбискуп и метрополит монс. Ладислав Немет, амбасадор Републике Србије при Светој Столици Сима Аврамовић, генерални викар Београдске надбискупије и генерални секретар Међународне бискупске конференције Ћирило и Методије влч. Роберт Паштик, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и многе друге званице.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова