| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
 

Празници

Адреса
Via dei Monti Parioli 20
00197 РИМ
 

Телефон:  +3906 / 3223-076 Локација/Мапа
Телефон:    
Факс:        +3906 / 3204-530  
Е-mail: holysee.embassy@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
НАЦИОНАЛНИ ДАН СРБИЈЕ - ПРИЈЕМ

13.02.2020. - Амбасада је 13. фебруара организовала пријем поводом Дана државности Републике Србије и обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа са Светом Столицом, тј. отварања Апостолске нунцијатуре у Београду. Пријему је присуствовао државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, који се обратио присутнима.

Амбасадор Дејан Шаховић је истакао да су сада, као и последњих година, комуникација и односи између Србије и Свете Столице веома конструктиувни и да они карактеришу заједничко разумевање о многим питањима од обостраног интереса. У последње две године одржани су састанци на високом нивоу, који показују да делимо виђење како неки од актуелних међународних проблема треба да буду решени.

У регионалном контексту Балкана, препознајемо да су кључне речи дијалог и помирење. Србија високо цени што је Света Столица конзистентан промотер таквог приступа у контакту са свим регионалним партнерима. Посебно је важна чињеница што је Света Столица задржала овакав приступ према дијалогу Београда и Приштине и статус Косова и Метохије, на чему смо захвални. Подједнако, високо вреднујемо континуирано и снажно залагање Свете Столице за бржу интеграцију западног Балкана у Европску Унију, с обзиром да је чланство у  ЕУ приоритетан циљ Србије.

Већину становништва у Србији чине православни хришћани. Међутим, у Србији живи и католичка заједница, која је важан део нашег друштва. Однос Владе и Католичке цркве у Србији, такође, су веома позитивни и развијају се у том правцу.

У свом иступању државни секретар Свете Столице је говорио о најважнијим моментима у дипломатским односима две земље. На крају излагања посебно је истакао да билатерални односи Србије и Свете Столице јачају, чему доприноси редован политички дијалог на највишем и високом нивоу. Назначио је да Србија и Света Столица имају добру међународну сарадњу, с обзиром да деле универзалне вредности као што су: мир, безбедност, људска права и заштита животне средине.


Сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и Његове светости папе Франциска

12.09.2019.
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.
Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

„Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права“, нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању. „Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалогa. Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор“, нагласио је председник Вучић.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Током разговора са Његовом светошћу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије. „Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес“, рекао је председник Вучић, указавши на то да чланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије. Он је додао да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете Столице.


Политичке консултације између Републике Србије и Свете Столице

У Министарству спољних послова Републике Србије, у среду 22. маја 2019. године, одржане су прве политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Секретаријата за односе са државама Свете Столице.
Консултације су водили генерални секретар Министарства Вељко Одаловић и монсињор Антоан Камилери, подсекретар за односе са државама Свете Столице.
Током консултација констатовано је да се односи развијају на добрим и конструктивним основама. Изражена је обострана спремност за даљим јачањем и интензивирањем билатералног дијалога по низу питања од заједничког интереса на билатералној и међународној агенди.
Генерални секретар Вељко Одаловић је информисао саговорника о безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, положају српског и неалбанског становништва, као и о актуелном статусу дијалога Београда и Приштине.
Поред глобалних изазова, као што је питање миграната и избеглица, посебна пажња посвећена је и процесу евроинтеграција и питањима од значаја за регион Западног Балкана, нарочито напорима које Р. Србија и Света Столица улажу у циљу промоције мира, међуетничке толеранције и помирења у региону.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова