| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
 

Празници

Адреса
Via dei Monti Parioli 20
00197 РИМ
 

Телефон:  +3906 / 3223-076 Локација/Мапа
Телефон:    
Факс:        +3906 / 3204-530  
Е-mail: amb.serbia.vatican@ambroma.com  
Веб сајт: http://www.vatican.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Предавање докторанта Милосава Ђоковића на Понтификалном оријенталном институту

У оквиру научног скупа  „ La saggezza dei quartieri popolari: una liturgia dal basso ˮ који је одржан 30-31. марта 2017. у организацији Понтификалног оријенталног института, а поводом обележавања стогодишњице његовог оснивања, Милосав Ђоковић, српски докторант на факултету Источних црквених наука при истоименом институту, одржао је запажено предавање на тему „ Slava - Un fenomeno serbo. Storia, tradizione, rito ˮ.

М. Ђоковић је упознао велики број присутних са славом - јединственим празником код Срба, говорећи о њеном пореклу, о њеним карактеристикама, о чину који се обавља у цркви и у дому верних као и о обичајима који су својствени обележавању славе.Посета Амбасади делегације Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије

Aмбасадор Републике Србије Мирко Јелић примио је 31. јануара 2017. године делегацију Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије. У делегацији су били монс. Станислав Хочевар, надбискуп београдски и митрополита, монс. Јанош Пензеш, бискуп суботички, монс. Ђуро Гашпаровић, бискуп сремски, монс. Ладислав Немет, бискуп зрењанински и председник Конференције, монс. Ђура Џуџар, апостолски егзарх за гркоктаолике у Србији и влч. Мирко Штефанек, секретар Конференције.

Чланови Међународне бискупске конференције Св. Ћирило и Методије били су у посети “ad limina apostolorum”, што означава поход који сваких пет година обављају католички бискупи папи у Рим, при чему подносе писмени или усмени извештај о приликама у својој бискупији.


Међународну бискупску конференцију Св. Ћирило и Методије чине Србија (Београдска надбискупија, Суботичка бискупија, Зрењанинска бискупија, Сремска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Србији), Црна Гора (Барска надбискупија и Которска бискупија), Македонија (Скопска бискупија и Апостолски егзархат за гркокатолике у Македонији) и КиМ (Апостолска администратура).


Прослава дана Светог Саве у Риму

Амбасадор Мирко Јелић присуствовао је 28. јануара 2017. године у руском храму Светог Николе у Риму, литургији поводом прославе Светог Саве, заштитника српске заједнице у главном граду Италије.


Свечану литургију служио је Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј, зaједно са протојерејом - ставрофором Рашком Радовићем.

На Литургији је Преосвећени Епископ присутнима говорио о мисији Светог Саве, његовом светитељском животу и подвигу.


После богослужења Владика Андреј је пресекао славски колач и осветио жито.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова